El programa Noves Oportunitats Lleida ja ha atès a 217 joves sense feina ni estudis

oportunitatsAquest matí s’ha presentat a Tàrrega el programa d’ocupació juvenil Noves Oportunitats Lleida que ofereix una alternativa formativa i professional a un perfil de joves que no estan estudiant ni treballant i que es troben fora del circuit educatiu.

La presentació ha comptat amb la participació de la Directora General del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Mercè Garau, el delegat del SOC a Lleida, Oriol Salvia i els representants de les 10 entitats que formen la UTE Noves Oportunitats Lleida responsables de gestionar el programa.

L’acte ha comptat amb la presència i testimonis de diferents estudiants del programa que han explicat en primera persona com han canviat les seves vides des que han començat aquesta formació i què esperen aconseguir.

Segons la directora del SOC Mercè Garau, l’atur juvenil a Catalunya (joves fins a 29 anys) és d’un 23, 9%. I ha afegit: “És un moment important per a rescatar tots aquests joves i aprofitar la seva energia per a encarar-los cap a un futur professional. Lleida no havia tingut mai una aposta conjunta tant gran i el model que s’ha creat a través de la UTE sabem que funciona”.

Des de l’inici del programa el gener de 2016 s’han atès a 217 joves d’un total de 270 que s’espera arribar a finals d’any. D’aquests s’han acabat creant 11 grups que estan cursant en aquests moments un certificat de professionalitat a escollir entre diferents cursos i 9 grups més que s’estan preparant per les proves d’accés a grau mitjà. El programa també ha permès la contractació de 18 tècnics o orientadors que fan el seguiment personalitzat d’aquests alumnes. Si ve s’atenen a joves de tota la província de Lleida, les formacions es concentren a Tàrrega, Balaguer i Lleida.

El perfil d’aquests joves, ha obligat al programa a innnovar en la metodologia de treball i plantejar les formacions a partir dels seus interessos i motivacions, reforçant les habilitats socials i emprenedores i en definitiva treballar la seva autoestima i apoderament.

“A banda dels coneixements generals que oferim durant el programa un dels objectius és que es formin també com a persones i que guanyin en autoestima i confiança per tal que puguin portar a terme allò que es proposin” explica Noemí Torrelles, directora de la New School II i membre de la UTE Noves Oportunitats Lleida.

Dificultat de detectar aquests joves

Una de les dificultats principals amb què es troba el programa és la detecció d’aquests joves que es troben fora del circuit educatiu. Per això compta amb l’ajuda de diferents prescriptors, des dels Consell Comarcals, impulsors de Garantia Juvenil, Ajuntaments, Oficines Joves, Entitats socials, instituts, CRAES, etc.

“Són pocs els joves que es motiven ells sols per venir a apuntar-se, cal que des de diferents àmbits, familiar, entorn, amics i sobretot administració, serveis socials i educatius puguin donar una empenta a aquests joves, perquè facin aquest primer contacte tant important” explica Marcos Febas, membre de la UTE Nove Oportunitats Lleida des de l’entitat Sant Joan de Déu.

El programa Noves Oportunitats Lleida, està impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i dins del programa Garantia Juvenil. A la província de Lleida està gestionat per la UTE Noves Oportunitats formada per 10 entitats socials, centres formatius i empreses d’inserció: Centre Tècnic Ilerdense, Reintegra, Talma, Inlingua Lleida, Sant Joan de Déu d’Almacelles, Acser, Ilersis, Prosec, New School II i Associació Alba.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.