La 1a Fira de les Merdes de Catalunya reunirà aquest dissabte al poble de la Figuerosa (que pertany al municipi de Tàrrega, a l’Urgell) una vintena d’entitats catalanes que faran pinya per denunciar en clau d’humor la instal·lació d’abocadors i un model de ramaderia industrial que consideren que “hipoteca” el territori. El certamen l’organitzen l’associació El Cul de Catalunya i la Plataforma Salvem els Plans de Conill, que va néixer per lluitar en contra de la polèmica planta de compostatge projectada a Ossó de Sió, en una zona protegida inclosa a la Xarxa Natura 2000, una planta que actualment està pendent dels darrers tràmits per tirar endavant. El portaveu dels organitzadors, Xavier Mayora, assegura que la Fira de les Merdes se celebrarà cada any fins que aconsegueixin aturar tant aquesta instal·lació com la que ja funciona a Puigverd d’Agramunt. Asseguren que són “abocadors camuflats com a plantes de compostatge”.
Mayora s’ha mostrat molt satisfet de la resposta que ha tingut la convocatòria de la fira i afirma que “s’han superat les expectatives”, ja que fins fa poques hores encara rebien noves adhesions d’entitats en defensa del territori de tot el país que volen participar-hi. Entre les que ja estan confirmades hi ha l’Associació de Naturalistes de Girona, Attac Catalunya, Ecologistes en Acció, El Grup de defensa del Ter, GEPEC (Grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans), IPCENA (Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural), Veterinaris sense Fronteres o la Xarxa Sud del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
Volen denunciar el que consideren que és una “complicitat entre polítics i grans corporacions” per permetre formes de producció “insostenibles” i que “aboquen a la desaparició de la ramaderia i la pagesia tradicionals”. Segons Mayora, és el cas de la “macrogranges” que impulsa la Corporació Alimentària Guissona a la Segarra i l’Urgell i que necessiten instal·lacions com la projectada a Ossó per abocar-hi els purins. La planta té tots els informes favorables de la Generalitat i només falta que el consistori hi doni el vist-i-plau definitiu. La plataforma de veïns i ecologistes Salvem els Plans de Conill rebutja la instal·lació perquè considera que no és legal ja que es vol fer en una zona d’especial protecció de les aus (ZEPA) i està disposada a portar el cas al contenciós-administratiu.
Xavier Mayora vol deixar clar que “no anem en contra des pagesos i ramaders, anem en contra de les macrogranges i grans abocadors que, a sobre, es fan en zones rurals poc poblades i en espais naturals protegits com els Plans de Sió; que la Generalitat hagi donat els permisos en aquest cas és un exemple del sotmetiment de la classe política als interessos econòmics”. En aquest sentit, recorda que el lema de la fira és: ‘Per un món rural viu! Menys macrogranges i més pagesos!’.
El programa de la fira inclou una taula rodona sobre els residus generats per la ramaderia industrial i i l’objectiu dels organitzadors és que en aquesta trobada es pugui consensuar i aprovar el “Manifest de la Figuerosa”. Mayora ha explicat que serà un manifest que “qüestionarà el model ramader agroindustrial que se’ns està imposant” amb arguments en contra de la “bombolla del porc que quan exploti s’endurà per davant els quatre pagesos que encara queden, i el que semblava un benefici pel sector acabarà sent la seva mort”. “Tot això ho volem denunciar si més no perquè quan passi podrem dir que ja havíem avisat”, insisteix.
Dissabte a la nit, emulant una gala dels Òscars, es desvetllarà el nom del guanyador del premi Detritus Pudentus, escollit entre persones i entitats nominades per haver contaminat el medi ambient.