La Regidoria de Serveis Municipals i Medi Ambient implantarà enguany en 12 carrers noves lluminàries que consumeixen un 65% menys d’energia i redueixen les emissions contaminants
L’Ajuntament de Tàrrega ha tret a licitació la tercera fase de renovació de l’enllumenat públic del nucli urbà. El projecte, que compta amb un pressupost de 39.000 euros, permet continuar la substitució gradual de lluminàries de vapor de sodi d’alta pressió per bombetes de tecnologia LED, acció que s’inicià l’any 2013. L’acció s’engloba a més dins el Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) al qual s’adherí la capital de l’Urgell mitjançant la Diputació de Lleida amb el compromís de reduir un 20% les emissions contaminants abans de l’any 2020. En aquest sentit, els leds consumeixen dos terços menys d’energia, fan més llum i són menys contaminants.
117 lluminàries de led en 12 carrers
En aquesta tercera fase, la Regidoria de Serveis Municipals i Medi Ambient retirarà durant l’any 2015 un centenar de bombetes de vapor de sodi i instal·larà 117 lluminàries de leds distribuïdes en 12 carrers: Urgell, Sant Joan, Capellans, Mur del Castell, Buenos Aires, Pou del Gel, Castell, Doctor Riu, Santa Clara, Hospital, Pujada del Castell i la Plaça del Pare Carles Perelló. Es tracta de vials del nucli antic i del centre urbà.
La intervenció suposarà una reducció anual d’emissions a l’atmosfera de 25 tones de CO2. En les dues anteriors fases l’Ajuntament de Tàrrega ja ha desenvolupat el pla de renovació de l’enllumenat als barris del Maset, Sol Ixent i Fàtima a més de vuit carrers del nucli antic.
Europa valida el Pla d’Acció d’Energia Sostenible de Tàrrega
D’altra banda, i tal i com s’informà, l’òrgan delegat de la Comissió Europea que avalua els PAES aprovà fa uns mesos el pla elaborat pel municipi de Tàrrega. Aquest reconeixement suposa la validació i l’homologació del pla alhora que assegura que el procediment emprat per reduir les contaminacions i la despesa energètica és adequat. Es posa de relleu l’èxit d’iniciatives com la correcció dels mals hàbits de consum en equipaments municipals, l’optimització de l’enllumenat públic, la instal·lació de plaques fotovoltaiques i calderes de biomassa, la potenciació del bus urbà o el doble tancament de finestres als col·legis públics.