L’afectació de fongs a les vinyes no té perquè suposar la pèrdua de la collita. De fet, alguns poden aportar elements molt especials als vins. Aquesta és una de les principals conclusions que extrauen els responsables de la Cooperativa l’Olivera del vi experimental que van fer l’any passat. El resultat no es quedarà com altres temporades al celler, sinó que el comercialitzen d’avançat per internet sota el nom de “Vi Únic”. És un blanc amb corpulència, lluny dels vins dolços que solen donar els raïms afectats per fongs. Ara, l’han passat de la barrica al dipòsit i en un mes l’embotellaran. Durant la verema també valoraran si hi ha condicions que propicien fer nous experiments per crear un nou “Vi Únic” i posar-lo a al venda.
L’any passat aquestes vinyes de garnatxa blanca i de xarel·lo van patir humitat a l’estiu i les va afectar un fong anomenat ‘botritis’. La infecció més greu pot donar lloc a la pèrdua de la collita, però en aquest cas, el resultat ha estat un vi únic. Davant la situació, els tècnics de la cooperativa l’Olivera, de Vallbona de les Monges, van decidir experimentar amb el fong, ja que si en un moment determinat del creixement del fruit hi ha vent sec i calor, el resultat és l’anomenada “podredura noble”, que dóna un raïm especialment dolç molt preuat a França, però difícil d’aconseguir aquí per les condicions climàtiques. Aquest experiment ha permés a la cooperativa traure conclusions valuoses de cara al futur. No faran una nova etiqueta amb aquesta fórmula, però saben que els fongs no sempre suposen un inconvenient, sobretot en el cas dels vins ecològics.
A banda de les conclusions per al futur, el present és que el raïm “botrititzat” de l’any passat s’ha convertit en 800 litres d’un vi únic. L’experiment que habitualment s’hagués quedat al celler, enguany s’ha convertit en una aposta per a la clientela que busca exclusivitat i que és capaç de comprar el vi abans de saber com és. L’Olivera ha comercialitzat per internet aquest “Vi Únic” a un preu de 25 euros l’ampolla. Encara es pot comprar. Ara l’han passat del barril al dipòsit i a mitjans del mes que ve l’embotellaran i l’enviaran. El resultat és un vi blanc sec, diferent als dolços que solen resultar de vinyes afectades per fongs.
El resultat de la campanya de venda per avançat, que també era un experiment, no ha tingut tan bons resultats com els hagués agradat, però el conjunt el valoren com a positiu. No descarten tornar a fer “vins únics” en properes campanyes si es donen les condicions que permetin que un experiment es converteixi en un bon vi, però no volen fer-ho de forma sistemàtica.