Tàrrega finalitza la campanya arqueològica a l’antic pou del gel, la qual ha deixat a la vista el fons original de l’estructura

pou gelAra s’iniciarà l’adequació per fer visitable aquest vestigi històric documentat des del segle XVII · La intervenció es finança en bona part amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya

L’Ajuntament de Tàrrega és a punt de finalitzar els treballs arqueològics realitzats a l’interior de l’antic pou del gel de la població. La campanya precedeix les obres d’adequació que es duran a terme els propers dies per fer visitable aquest vestigi arquitectònic, documentat des del segle XVII. Després de dues setmanes d’excavacions, els arqueòlegs han localitzat el fons original del pou sota un metre i mig de sediments. “Amb aquesta troballa ja podem determinar per fi amb exactitud l’alçada de l’estructura, situada en 9,6 metres entre el terra original fins a la llosa de coberta”, ha manifestat l’arqueòleg municipal Oriol Saula.

Ús com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil

L’actual campanya també ha servit per confirmar la hipòtesi que el segon passadís d’accés, des del carrer de Buenos Aires, es construí expressament durant la Guerra Civil amb la finalitat d’utilitzar el pou com a refugi antiaeri. Els tècnics han documentat així mateix les diferents cotes de superfícies i reompliments per als diversos usos. Com a curiositat es corrobora que durant la postguerra el pou s’usà per a conrear xampinyons. Els arqueòlegs també han deixat al descobert una banqueta de pedra circular i una canalització de desguàs, fet que ajudarà a configurar la fesomia de la construcció.

Més excavacions arqueològiques en el futur

Saula ha avançat que es duran a terme més excavacions arqueològiques en el futur, les quals seran compatibles amb les visites de públic al vestigi. La campanya que ara finalitza ha estat obra de l’empresa d’arqueologia preventiva Iltirta sota la supervisió del Museu Comarcal de l’Urgell. Quant a l’adequació és previst d’instal·lar ben aviat una escala metàl·lica fixada a l’interior del pou, que permetrà una accessibilitat més còmoda i segura. També s’hi col·locaran focus de llum i plafons interpretatius. Tot plegat, coordinat des de les regidories de Cultura i Urbanisme, suposarà la culminació del procés de museïtzació del pou del gel. S’hi haurà invertit enguany 20.100 euros, dels quals una bona part (16.880 euros) provenen d’una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a la gestió de patrimoni arqueològic. El consistori targarí sufragarà la resta de la inversió.

Culminació d’un procés de preservació

La Regidoria de Cultura de Tàrrega ha esmerçat esforços els darrers anys per condicionar en diverses fases el pou del gel i el seu entorn, al marge nord-est del castell medieval. Així, ja s’ha arranjat la zona d’accés exterior aixecant un tancament de pedra vista que servirà d’espai de recepció per als visitants. Val a dir que el pou del gel ja s’ha obert al públic en dues ocasions puntuals en el marc de la Festa Major de Maig gràcies a una iniciativa de l’Agrupament Escolta i Agrat. Voluntaris d’ambdues entitats van col·laborar l’any 2012 a netejar l’entorn i l’interior de l’estructura. El pou del gel de Tàrrega és un antic dipòsit on es guardava el glaç destinat a la conservació d’aliments, la refrigeració de begudes i usos terapèutics. Les restes, en molt bon estat de conservació, són de titularitat municipal. La seva dignificació s’emmarca dins el projecte de millora de l’entorn del castell i de potenciació dels atractius turístics del nucli antic de la capital de l’Urgell.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.