Després d’incorporar al pressupost les subvencions corresponents, el consistori i el Bisbat de Solsona fan un altre pas endavant per preservar aquest patrimoni arquitectònic
L’Ajuntament de Tàrrega, segons un acord de la Junta de Govern Local, ha aprovat el projecte de rehabilitació del campanar de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba, bé cultural d’interès local i un dels edificis més emblemàtics de la ciutat. La intervenció se centrarà en la reparació de la coberta i del pis inferior de les campanes, corregint les patologies que presenta l’estructura a causa del pas del temps i les humitats. Principalment es procedirà a rejuntar pedres i impermeabilitzar les superfícies per evitar goteres. Com a element de protecció, també es preveu col·locar xarxes per evitar l’entrada de coloms, en part també responsables del deteriorament del campanar.
Licitació de les obres durant la primavera
Si bé el Bisbat de Solsona és titular de l’immoble, s’ha signat un conveni amb l’Ajuntament de Tàrrega perquè la Regidoria d’Urbanisme s’encarregui de la contractació dels treballs i de la direcció d’obra. En aquest sentit, la Regidoria d’Urbanisme preveu licitar i adjudicar els treballs durant la primavera, una vegada el projecte rebi l’aprovació definitiva després del període d’exposició pública.
Finançament del Govern català i el Bisbat de Solsona
Les obres tenen un pressupost de 28.920 euros, quantitat que se sufragarà a través de sengles subvencions del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (13.228 euros) i del Bisbat de Solsona i la Parròquia de Tàrrega (15.692 euros), sense cap despesa per a les arques municipals. Ambdues aportacions ja s’han incorporat al pressupost municipal de l’any 2016 segons la modificació aprovada pel Ple el passat 27 de gener.
Pla director de preservació
El projecte de rehabilitació forma part d’un pla director de preservació del temple parroquial, document que marca el full de ruta d’altres accions a emprendre en aquest sentit, com la restauració del cimbori i la restauració de façanes. També es vol dedicar la primera planta a la museïtzació de tresors artístics. Val a dir que la Regidoria d’Urbanisme elaborà també fa uns mesos una planimetria actualitzada del temple, ja que els únics plànols existents eren els originals de l’arquitecte Fra Josep de la Concepció, del segle XVII. Erigida a partir de l’any 1672, l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba constitueix un valuós exponent del barroc classicista i figura al pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic de Tàrrega.