La CUP de Tàrrega ha presentat una proposta per la remodelació de l’antic reglament de participació ciutadana. La formació creu que “la política municipal pateix de manera molt clara l’allunyament de la ciutadania dels àmbits de decisió política. En les diferents ocasions en què a la ciutat s’han posat en marxa mecanismes de participació, ha estat de manera merament informativa, o com a molt, consultiva”. En aquesta mateixa línia creuen que “la mala gestió i reglamentació de la participació ciutadana a Tàrrega, en algunes ocasions, ha suposat l’enfrontament entre veïns i la pèrdua de temps i energies per part de les persones que honestament hi han volgut participar”.
Segons la formació, “l’objectiu és aconseguir tenir un reglament que s’adapti a les necessitats del municipi i del seu teixit associatiu per tal que sigui un reglament operatiu, impedint la monopolització de la participació, això només es pot aconseguir recollint les pràctiques i necessitats reals de les persones que n’han de fer ús”.
En aquest sentit remarquen el fet que “la participació ciutadana no es fa a cop de decret i no pot ser només un debat exclusiu dels grups polítics municipals que ja tenen els seus propis espais de presa de decisions. No té sentit que el procés d’elaboració dels espais participatius de la ciutat comenci precisament ometent la participació social”. Per això manifesten que “és clau tenir en compte les entitats veïnals, associacions, juntes de veïns dels pobles del municipi, centres educatius, personal tècnic i ciutadans a títol individual”.
La proposta que la formació ha presentat a la regidoria de participació és un pla de treball, que consistiria en diferents fases: una primera anàlisi dels punts forts i debilitats del reglament vigent, l’elaboració d’una diagnosi de la participació a Tàrrega a partir de del recull de demandes i detecció de necessitats de les diferents entitats targarines, la confecció participativa del redactat del nou reglament mitjançant sessions plenàries i sectorials, i finalment, l’aprovació plenària del redactat definitiu i la creació d’una comissió de seguiment i control del bon funcionament i compliment del reglament que inclogui polítics, tècnics, entitats i ciutadans.
També proposen el treball d’un tècnic de participació ciutadana, amb la titulació i experiència adequades, que ajudi a executar aquest calendari i a desplegar el futur reglament.
Segons els membres del grup municipal, “el més important és que aquestes fases tinguin una data i siguin públiques, i que s’emplaci a la ciutadania a participar-hi”.