La Diputació de Lleida ha tancat l’exercici 2015 amb 9 milions de superàvit, dels quals 8,4 M€ es distribuiran a noves inversions al territori que inclouen la millora de carreteres, camins i vies públiques, l’abastament d’aigua, enllumenat, promoció turística, gestió de patrimoni, actuacions de sanejament i de protecció del patrimoni històric-artístic. El ple de la corporació d’aquest mes de març ha aprovat distribuir aquest superàvit a les diferents línies de suport i ajut als municipis.
Declaració institucional en defensa del dret d’asil dels refugiats sirians
Com a conseqüència dels darrers esdeveniments, el Ple de la corporació ha aprovat una declaració institucional de rebuig al preacord subscrit pels caps d’Estat i el Govern de la UE amb Turquia. El president de la Diputació de Lleida ha llegit el text mitjançant el qual s’exigeix a la UE i als estats membres donar una resposta humanitària urgent davant la greu situació que viuen les persones refugiades, respectuosa amb el dret internacional d’asil i els drets humans.
La declaració insta la UE a la retirada de qualsevol acord, pacte, conveni o proposta d’acció que no respecti el dret internacional d’asil i se suma al Manifest “Passatge segur” subscrit per organitzacions socials, sindicats i partits polítics de tota Europa.
En declaracions als mitjans de comunicació, Reñé ha afirmat que la UE demostra una “manca d’humanitat extrema”, ja que “ens hem de manifestar més respectuosos amb les persones que pateixen, com en aquest cas els refugiats sirians, i buscar els corredors perquè puguin ser acollides, així és com es demostra la riquesa de les comunitats”.
Mocions aprovades
El Ple d’aquest dijous ha aprovat una moció per demanar la revisió dels protocols de comunicació i de missatges que es donen a la ciutadania en activar una fase d’alerta per part del Servei de Meteorologia de Catalunya, la Direcció General de Protecció Civil i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).
Igualment, ha demanat a la CCMA una comunicació més proporcional i de prudència enlloc de l’alarmisme viscut el passat mes de febrer i ha instat la Generalitat a donar suport als sectors afectats per l’episodi de nevades i a potenciar les polítiques públiques del sector turístic d’arreu del territori com un dels eixos estratègics per a la creació de riquesa i de llocs de treball.
En aquest sentit, Reñé ha assenyalat que es tracta d’un tema reiteratiu i que l’únic que es vol demanar amb aquesta moció és la màxima prudència a l’hora d’explicar les condicions meteorològiques per evitar l’alarmisme. “No es vol qüestionar la professionalitat dels tècnics que fan les avaluacions meteorològiques, però demanem explicacions més prudents”, ha afegit Reñé.
El president de la Diputació de Lleida ha explicat que la temporada de la neu són només 12 caps de setmana i el sector pateix les conseqüències si es produeixen cancel·lacions per por a grans nevades.
“Cal tenir present també que les comarques de muntanya estan més que preparades amb equipament i mitjans per fer front a aquestes previsions perquè hi estan acostumats”, ha indicat Reñé.
Aquesta moció coincideix amb la celebració properament d’una reunió amb el Departament d’Interior, en la qual els consistoris i consells comarcals afectats, així com el sector de l’hostaleria i la Diputació de Lleida manifestaran el seu malestar amb aquesta situació i demanaran prudència en la forma en la que es dóna la informació de les previsions meteorològiques.
El Ple també ha aprovat una segona moció a favor de la reparació dels camins de titularitat de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que afecten els municipis de Gimenells, el Pla de la Font, Almacelles i Sucs. La moció demana al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que assigni una partida pressupostària a la CHE per a la licitació i execució de les obres de millora i un cop finalitzades s’efectuï en traspàs de titularitat a les administracions autonòmiques, provincials o locals.
En el marc de les infraestructures viàries també s’ha aprovat una moció per l’arranjament de la carretera C-73 atesa la importància d’aquesta carretera per a la connectivitat directa amb la N-IIa, l’autovia A-2 i la carretera C-53, entre Tàrrega i Balaguer.
La moció sol·licita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que prioritzi l’execució del projecte de reforma integral de tot el tram de la carretera entre Linyola i Bellcaire d’Urgell.
Finalment, el Ple ha provat una moció que manifesta el seu posicionament a favor d’una nova cultura energètica i demana que en el cas de la necessitat demostrada d’un augment de la capacitat de transport d’energia elèctrica, aquesta es faci mitjançant la millora de les línies existents.
Reñé ha explicat en declaracions als mitjans de comunicació que “es tracta d’aprofitar i apostar per les energies renovables per tenir un elevat nivell d’autosuficiència sense posicionar-nos en contra de les línies de molt alta tensió, que probablement seran necessàries en un futur quan s’hagin d’interconnectar les xarxes entre països”.
Serà en aquell moment quan “es negociarà amb el territori i s’atendrà la seva proposta perquè la conveniència d’instal·lar les línies de molt alta tensió no malmeti l’entorn i des de la Diputacio estarem al costat del territori”, ha indicat Reñé.
Altres punts aprovats
El ple també ha donat llum verda a la delegació, a través de l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (OAGRTL), efectuada per l’Ajuntament de Castellnou de Seana, de les facultats d’aquest ens local en matèria de recaptació, en via voluntària i executiva de diversos ingressos de dret públic.