S’inaugura “Arxius de Família”, l’exposició que recull les vides particulars dels targarins

Tàrrega inaugura l’exposició que recull més de 700 fotografies i filmacions domèstiques com a testimonis inèdits del segle XX a la ciutat

Patrimoni documental privat que s’exhibeix per primera vegada al públic dins el projecte de recerca Arxius de família · Es pot visitar fins al 26 de juny a l’Arxiu i al Museu Comarcal de l’Urgell

Tàrrega inaugurà el divendres 6 de maig l’exposició documental Arxius de família, en què s’exhibeixen per primer cop al públic fotografies i filmacions realitzades per particulars al llarg del segle XX a la ciutat. La mostra, que romandrà oberta al Museu i a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell fins al 26 de juny, ofereix una perspectiva inèdita de la Tàrrega dels segles XIX i XX mitjançant documents gràfics enregistrats des dels àmbits amateurs i domèstics. A través d’una crida popular, famílies de la capital de l’Urgell han aportat tot aquest material privat. Els comissaris de l’exposició, Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta, n’han fet una selecció i finalment s’exhibeixen 700 fotografies i 105 minuts de cintes domèstiques. El resultat és una evocació de la Tàrrega dels dos darrers segles a partir d’imatges inèdites de la vida quotidiana de la gent, no tant del grans fets històrics sinó dels hàbits i costums. L’acte inaugural comptà amb la presència de l’alcaldessa Rosa Maria Perelló; el regidor de Cultura, Raül Palacios; el director del Museu Comarcal de l’Urgell, Jaume Espinagosa; i el director de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, Carles Quevedo.

Projecte transversal de l’àrea de Cultura

El projecte Arxius de família és organitzat per la Regidoria de Cultura mitjançant el Museu Comarcal de l’Urgell, el Museu Cal Trepat i l’Arxiu Comarcal de l’Urgell. “La proposta vol recollir el testimoni visual deixat pels amateurs de la fotografia i el cinema de Tàrrega i traslladar al públic tot aquest patrimoni documental”, expliquen Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta. “Hem alliberat dels calaixos de la memòria aquests documents reservats a l’àmbit familiar i anònim per reconstruir el nostre imaginari com a poble”, afegeixen. Val a dir que aquest projecte de recerca cultural i etnogràfica ha aconseguit inventariar un total de 7.000 instantànies (des de la segona meitat del segle XIX fins a l’any 1980) i més de 1.000 minuts de pel·lícula domèstica (filmats entre els anys 1956 i 1987).

Diversos formats i temàtiques

L’exposició està integrada per diversos formats: pel·lícules de Super 8, filmacions de vídeo, reproduccions de fotografies i originals vintage d’època, els més antics de l’any 1870. Tot plegat ha estat cedit per una seixantena de famílies i particulars, a més dels fons de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell i el Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega. El material s’ha agrupat per blocs temàtics: retrats, temps d’oci, treball, actes familiars (festes, casaments, comunions), activitats socials,… A l’Arxiu Comarcal de l’Urgell s’exposen també plaques de vidre (els antics negatius) del fotògraf targarí Miquel Martí Florensa. Així mateix s’ha editat un llibre i un DVD que glossa l’essència de l’exposició. A més, un cop clausurada la mostra, el material digitalitzat es dipositarà a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.