Avui 21 de març se celebra el Dia Mundial de les persones amb la Síndrome de Down.
Un grup d’alumnes de 5è de Primària de l’escola Montserrat de Lleida i Quim Vilamajó, un noi amb Síndrome de Down, impulsen un nou concepte que ha de canviar la visió que la societat té sobre la “discapacitat”.
La idea va sorgir fa uns mesos dels alumnes de 5è de primària de l’escola Montserrat de Lleida i del seu professor, Joan Pifarré, mentre treballaven a classe el concepte de la “discapacitat”.
Per tractar el tema, partien del videoblog El Món del Quim, que Quim Vilamajó(un noi amb síndrome de Down) i el seu pare porten a terme des del 2011, i on en Quim en primera persona, de la realitat que, com ell, viuen les persones amb “discapacitat”, i en concret amb Síndrome de Down.
Després de veure tots els vídeos del blog del Quim i parlar-ne llargament a la classe, els alumes de l’escola Montserrat es van adonar que els prefixos “minus” (minusvàlid) i “dis” (discapacitat) —amb els quals la societat s’adreça a les persones que, per motius genètics o per haver patit alguna malaltia o accident, tenen algun retard o alteració manifesta en el desenvolupament cognitiu o físic— no feien justícia precisament a l’esforç heroic que aquestes persones han de fer, dia a dia, per a superar tota mena d’entrebancs.
Va ser llavors, mentre tractaven el tema a classe, quan un dels alumnes, en Joaquín, va apuntar la idea d’un nou concepte: #PLUSVÀLIDS. Una idea va quallar entre el grup d’alumnes, que il·lusionats per la troballa van voler transmetre a Quim Vilamajó, que havia estat l’inspirador d’aquest concepte.
En Quim i la seva família van acollir amb entusiasme la idea entenent que si la societat adoptés aquest nou concepte #PLUSVÀLIDS podria ser un punt d’inflexió i un gir en positiu sobre les idees que etiqueten en negatiu i tenen un caràcter discriminatori (discapacitat i minusvàlid).
El que proposen els impulsors de la idea #PLUSVÀLIDS és animar a la societat, a les acadèmies de la llengua, a les administracions públiques, a les entitats responsables i a les seves famílies de persones #plusvàlides, a fer un esforç per reivindicar paraules més justes, conceptes més positius, que ens portin cap una societat més inclusiva que subratlli el valor de la diversitat.
Podeu saber més coses del Quim a través del seu videoblog El Món del Quim