Vilagrasseta, a la Segarra, ja té la primera plaça de Catalunya dedicada a l’1-0 L’estrena s’ha fet amb la discrepància d’una part dels veïns

foto_3240578ACN Vilagrasseta.-Abans que se celebri el referèndum sobre la independència de Catalunya, la data prevista per a les votacions, l’1 d’Octubre, ja dona nom a una plaça al petit poble de Vilagrasseta, un dels nuclis del municipi de Montoliu de Segarra. És la primera localitat del país que té una plaça dedicada a l’1-O i l’ha inaugurat aquest dissabte la diputada de Junts pel Sí i presidenta de la comissió d’investigació sobre l”Operació Catalunya’ del Parlament, Alba Vergés. L’estrena ha coincidit amb la festa d’homenatge a la gent gran i s’ha fet amb les discrepàncies d’una part dels veïns, que es queixen que la tria del nom no ha estat consensuada. La majoria veuen bé la denominació de la plaça però critiquen que s’hagin hagut d’assabentar de la decisió del consistori pels mitjans de comunicació. L’alcalde, Vicens Roig, ha minimitzat la polèmica i ha defensat la iniciativa de dedicar un espai municipal a una data que és transcendental i ja forma part de la història.
Vilagrasseta té una desena d’habitants fixos, que arriben a la cinquantena els caps de setmana, mentre que tot el municipi de Montoliu de Segarra en suma uns 200. La decisió de batejar la plaça amb el nom d’1 d’Octubre la van adoptar conjuntament tots els membres del consistori, integrat per 4 regidors d’ERC i per un del PDeCAT, tot i que els cinc edils formen part de l’equip de govern municipal.

Els veïns crítics, com el Josep Maria Puiggròs, assegura que no discutim el nom de la plaça sinó la manera com s’ha organitzat l’acte, en el sentit que s’ha fet coincidir amb la festa per a la gent gran i s’hauria d’haver separat una cosa de l’altra. A més, afegeix que ens va saber greu assabentar-nos de la decisió pels mitjans de comunicació i així li vam comunicar a l’alcalde; ens hagués agradat que, un cop fet el ple, s’hagués reunit els veïns per explicar-nos-ho.

Puiggròs ha fet de portaveu de la majoria de veïns de Vilagrasseta, que s’han expressat en els mateixos termes però no han volgut fer declaracions públiques. Justament a l’hora convocada per fer la inauguració de la plaça, a les 12h, també ha començat la missa programada dins dels actes de la festa i on s’ha fet un reconeixement a la dona més gran del municipi. Això ha restat afluència a l’acte inaugural, que ha comptat amb una trentena de persones, la majoria representants polítics i veïns de pobles de l’entorn. En aquest cas, els assistents sí que han defensat sense pal·liatius la decisió del consistori. És el cas de Glòria Rossell, originària de Cabestany, un dels nuclis de Montoliu de Segarra. Ha afirmat que batejar la plaça amb la data del referèndum no és només un fet simbòlic, estem vivint un moment molt important i el que fem és sumar tot tipus d’iniciatives, petites i grans, a tots els pobles del paí; l’1 d’octubre està aquí mateix i hem de ser conscients que ens hi juguem molt.

L’alcalde de Montoliu de Segarra ha volgut treure ferro al malestar expressat per alguns veïns. Les discrepàncies són mínimes i, al cap i a la fi, aquestes coses sempre porten una mica de polèmica o, si més no, alguna cosa de què parlar, ha dit. Roig ha defensat també la legitimitat dels regidors del consistori per prendre la decisió: no m’ho prenc com un error, hem fet una plaça i hem decidit posar-hi aquest nom tenint en compte que els membres del tenim el recolzament de tots els nostres votants i, per tant, som els encarregats de decidir-ho; es tracta d’avançar i d’anar per feina. L’alcalde també ha puntualitzat que la inauguració de la plaça i la Festa de la Diversitat (com s’ha anomenat aquest any la festa d’homenatge a la gent gran) són dos actes totalment separats que simplement han coincidit per una qüestió d’agenda de la diputada Alba Vergés.

Precisament la diputada ha destacat que la iniciativa de l’Ajuntament de Montoliu és una mostra de la determinació de la gent, demostra que hi a la voluntat de fer possible el referèndum. Nosaltres sempre diem que aquest procés és de la gent, cal que el Parlament i el Govern vagin a totes però ens continua fent falta la determinació dels ciutadans i ciutadanes de tot el país. Vergés ha recordat que tenim la llei del referèndum a punt, una llei que dona cobertura al Govern per a l’organització de l’1 d’octubre i per fer una jornada electoral com sempre s’ha fet i amb plena normalitat.

Davant la possibilitat que l’1 d’octubre finalment no es facin les votacions, l’alcalde ha assegurat que el nom de la plaça es mantindrà igualment. Evidentment es mantindrà el nom de la plaça perquè només pel sol fet de ser la data que el Govern ha decidit per fer una consulta tant transcendent sobre el futur del país, a dia d’avui, sense haver arribat encara el dia, ja és de màxima importància i ja forma part de la història, ha argumentat. Roig ha insistit que pel fet de ser petits no hem de deixar de comprometre’ns amb el referèndum, i així ho estem fent.

La plaça, que té uns 300 metres quadrats, està ubicada a l’antic pati de l’escola, un edifici que ara acull el local social del poble. L’Ajuntament de Montoliu de Segarra ha dut a terme recentment diverses millores a l’espai: s’hi ha construït un mur de contenció i un nou accés per a vehicles i s’hi ha instal·lat nova il·luminació. També es preveu pavimentar-la en una segona fase dels treballs.

Cal recordar que un altre municipi de les comarques de Ponent, Montoliu de Lleida, al Segrià, va ser el primer de Catalunya a batejar un carrer amb el nom de ‘9 de novembre’ en commemoració de la data del procés participatiu del 2014. En aquest cas el va inaugurar el 19 de novembre de l’any passat l’expresident Artur Mas. Va ser un episodi no exempt de polèmica perquè el carrer en qüestió és curt i no té sortida, fet que va desencadenar molts comentaris sarcàstics per les metàfores amb el procés

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.