Quant menjar no s’aprofita en un menjador escolar? Això és el que intenta respondre als alumnes el projecte de sensibilització “Pesa i Pensa” que s’ha iniciat aquest 16 d’octubre, Dia Mundial de l’Alimentació a l’Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega. La iniciativa consisteix en que els infants separin els residus orgànics que no es poden menjar com les peles de plàtan o els óssos de pollastre, de les restes que si que s’haguessin pogut menjar però que queden al plat. Després les pesen i poden saber exactament quan menjar han desaprofitat. L’objectiu es que els nens i nenes reflexionin i actuïn contra el malbaratament dels aliments.
L’Empresa Campus Estela va començar aquest projecte el 2007 i a poc a poc l’ha anat reproduint a una trentena d’escoles de Catalunya. Amb aquesta pràctica els infants prenen consciència tot jugant i aconsegueixen reduir un 35% el malbaratament alimentari i un 50% la generació de residus.
Aquesta és la primera escola de la demarcació de Lleida on s’aplica el “Pesa i pensa”. L’empresa Quàlia, responsable del menjador escolar va fer la proposta a l’AMPA.
Els resultats s’aniran anotant en aquesta gràfica de manera que els infants s’engresquin a superar-se en l’aprofitament del menjar. La prova pilot es durà a terme durant tot aquest curs i si els resultats són satisfactoris en un futur s’implantaria en altres menjadors escolars gestionats per Quàlia.