Nova campanya d’excavacions arqueològiques a la zona del castell medieval de Tàrrega

foto_3287615ACN Tàrrega.-L’Ajuntament de Tàrrega ha iniciat una nova campanya d’excavacions arqueològiques al castell medieval de la ciutat. Es tracta de la segona fase que dóna continuïtat als treballs realitzats al vessant sud de la fortificació l’any 2014. Llavors es va aconseguir delimitar l’antic perímetre del castell amb la descoberta d’estructures d’un mur de tancament d’entre el segle XIV i XV. Segons l’arqueòleg de Museu Comarcal, Oriol Saula, ara es vol acabar de documentar aquestes estructures i veure ”quina relació tenen” amb les que hi ha documentades de fases més antigues. L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha anunciat que la voluntat del consistori és obrir al públic l’entorn del castell, situat en un turó que permet una panoràmica de la vessant sud de la capital i la plana d’Urgell. Per això s’ha encarregat un estudi de viabilitat que ha de permetre ”refer amb respecte” algunes parts de l’estructura.
Oriol Saula també ha assenyalat que la campanya d’excavació vol comprovar si hi ha més sitges a banda de les tres que es van descobrir al 2014. Segons els arqueòlegs, les sitges podrien amagar diversos materials i ceràmiques de l’època medieval que tindrien interès històric sobre com es vivia a l’època. Ja a la primera campanya d’excavacions es va veure que aquest castell era més gran del que es pensaven els arqueòlegs.

La intervenció, adjudicada a l’empresa Iltirta, es porta a terme en una superfície de 1.820 metres quadrats on la posada al descobert dels vestigis pot esdevenir significativa per definir com era la fortificació en època medieval. L’actual campanya d’excavacions té un pressupost de 35.000 euros aportats pel Departament de Cultura. Les tasques serviran alhora per consolidar el conjunt arquitectònic del castell en el vessant sud, tal i com ja es va efectuar l’any 2014. En aquell moment es va aixecar un mur de pedra vista de 16 metres lineals amb l’objectiu de reforçar el talús.

En l’anterior campanya es van localitzar tres sitges exteriors amb fragments ceràmics d’època ibèrica, demostrant que el turó va ser habitat abans de la primera fortificació sarraïna. En els darrers anys l’Ajuntament de Tàrrega també ha procedit a conservar les estructures més destacades a l’interior del castell. La fortalesa es considera l’origen de la vila medieval de Tàrrega. L’actual planta del castell ocupa 1.300 metres quadrats de superfície i és un bé cultural d’interès nacional segons la Llei del Patrimoni Cultural Català del 1993. Es troba inclòs dins la Carta Arqueològica de l’Urgell i és propietat de l’Ajuntament des del 1984.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.