ACN Bellpuig.-Els escoltes de l’Agrupament Escolta i Guia (AEiG) Ramon Folch de Bellpuig (Urgell) s’han vist obligats a deixar el local on han desenvolupat les seves activitats de lleure infantil i juvenil en els darrers 40 anys. D’aquesta manera, a partir del pròxim dissabte tenen previst fer el Cau – la trobada setmanal dels diferents grups d’infants i joves que conformen l’agrupament – al carrer. El cap de l’Agrupament, Tomàs Sala, ha explicat que les dependències que han ocupat tota la vida són als baixos de l’església i ara el nou mossèn els demana que paguin un lloguer mensual perquè fa uns anys l’entitat es va desvincular del catolicisme per passar a ser un moviment laic. Segons Sala, com que la tasca que fan és de caràcter voluntari no poden fer front al lloguer mensual, que s’hauria de sumar a les despeses de llum i aigua que ja fa uns anys que van assumir d’acord amb el rector. Els escoltes estan parlant amb l’Ajuntament per mirar de trobar un nou local per desenvolupar les activitats amb les més de cent persones que conformen l’Agrupament.
Actualment, Càritas necessita un magatzem més a prop del lloc on fan els repartiments a la localitat, ja que la Parròquia està pagant un lloguer en un altre local i per això han demanat quedar-se amb la sala més gran dels escoltes. Aquesta situació aboca a l’Agrupament a fer front a un lloguer de 250 mensuals a més a més de quedar-se sense la sala més gran de que disposaven fins ara i per això han decidit marxar d’aquest espai.
Tomàs Sala ha explicat que a partir de dissabte que ve faran el Cau al carrer. Seran els 90 infants i joves i 20 caps (monitors) de 6 a 18 anys, que desenvoluparan les dues hores d’activitats de lleure però en algun espai de la via pública de Bellpuig. Segons Tomàs, aquesta situació serà temporal i esperen que no s’allargui més de dos mesos. La seixantena de famílies que formen part de l’Agrupament hi estan d’acord i entitats del poble s’han ofert per prestar-los serveis com els lavabos durant les hores del Cau. A més a més, tenen previst muntar una tenda-barracó mentre duri el Cau per tenir un lloc on aixoplugar-se en cas de necessitat.
Els escoltes estan abordant aquesta situació amb l’Ajuntament de Bellpuig, que ja fa uns anys que n’està al corrent i per això mantenen reunions per buscar un local municipal. Demanen que se’ls reconegui com a entitat local i se’ls tingui en compte al pressupost anual de l’Ajuntament. Des del consistori són conscients de les dificultats per les que passa l’Agrupament i se’ls ha ofert un parell de locals; un a la Fundació Perelló i l’altre a l’antic escorxador. Els escoltes prefereixen anar al local de la Fundació perquè s’adequa més a les seves necessitats però com que no és un local municipal cal negociar amb els seus propietaris les noves condicions.
Els escoltes també han rebutjat la possibilitat d’anar a fer Cau als baixos del Castell, tal com els ha ofert l’Ajuntament, perquè consideren que es tractaria d’una solució momentània i el que volen és una solució definitiva amb un nou local. Des de l’Ajuntament també s’ha parlat amb el nou rector que no veu cap inconvenient en fer una pròrroga de dos mesos més als escoltes al local actual, però aquests han preferit no allargar més la situació i veuen en l’opció de fer Cau al carrer com una forma de generar ressò entre els veïns.