Cinquè volum de la col·lecció de contes infantils dedicats a dones targarines rellevants i publicats per la Regidoria de Polítiques d’Igualtat
L’Ajuntament de Tàrrega ha presentat avui un llibre sobre la trajectòria vital i professional de l’artista plàstica Olga L. Pijoan (Tàrrega, 1952 – San Rafael del Sur – Nicaragua, 1997). La creadora targarina fou pionera a Catalunya en el camp artístic conceptual i algunes de les seves obres expressaven una clara reivindicació feminista. El llibre, editat per la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, forma part de la col·lecció “On són les dones targarines?”, biografies femenines narrades com un conte infantil. El format de conte permet apropar didàcticament als més petits la vida de les dones ressenyades. El text del nou volum és obra de Joan Francesc Dalmau Llagostera mentre que el col·lectiu Les 8 Olgues s’ha encarregat de les il·lustracions. Les 8 Olgues està format per 8 nenes i joves d’entre 6 i 18 anys que han treballat de forma cooperativa per crear les il·lustracions sota la direcció de Lluïsa Gabarra Labad. El mateix procés creatiu és un homenatge a l’Olga L. Pijoan i a la seva última etapa en què treballà la pintura mural amb infants.
Presentació amb el seu fill Àlex
L’acte de presentació ha tingut lloc a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega amb la presència del fill de l’homenatjada, Àlex Govers Pijoan, qui ha agraït el treball de divulgació vers la figura de la seva mare. També ha valorat molt positivament la iniciativa del consistori de posar en valor la tasca de les dones que excel·liren en els seus àmbits professionals. L’Àlex resideix a Brussel·les i s’ha desplaçat expressament a Tàrrega per assistir a la presentació del llibre. Per la seva part, el regidor de l’Àrea de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera, ha subratllat el treball de recerca que permet omplir el buit de documentació i de bibliografia en relació a dones targarines destacades.
El llibre dedicat a Olga L. Pijoan traça un recorregut per la seva vida a Tàrrega, Barcelona o Girona entre altres localitats incidint en la seva producció artística, pionera en el marc del moviment conceptual a Catalunya a principis dels anys 70. La dècada dels 90 s’establí a Nicaragua, on impartí tallers infantils de muralisme amb finalitats humanitàries, fent palès el seu caràcter solidari i altruista. La col·lecció de llibres “On són les dones targarines?” s’obrí amb un primer volum sobre la docent i activista cultural Alba Güell Roca (1900 – 1997), al qual seguiren els números dedicats a l’actriu i locutora Pilarín Minguell Pont (1926); la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900 – 2000); i l’escriptora i política Josefina Vidal Morera (1932). Val a dir que la capital de l’Urgell també dedicà el passat mes de maig una exposició a aquestes i altres dones targarines destacades del segle XX, mostra integrada per plafons, fotografies, documents i objectes personals.