En paral·lel es vol fer una via verda turística a tots els canals de la xarxa on sigui possible, respectar l’arbrat i recuperar les casetes dels canalers
En aquest sentit, Ros considera que els regants no s’han de fer càrrec del cost econòmic d’aquesta modernització ja que el Canal d’Urgell ”no és un canal qualsevol” i per tant es tracta d’un ”projecte de país”. És per això que una vegada estigui el projecte definit, els regants ”apretaran” a l’Administració perquè les obres comencin l’any que ve.
Pel que fa al projecte de la via verda en paral·lel a les banquetes del canal, Ros ha dit que es preveu finançar amb fons europeus. En aquest sentit, l’alcalde de Mollerussa, Mar Solsona, ha indicat que l’impuls de les banquetes combina el foment del medi ambient amb el turisme i la salut. Així mateix, ha posat en valor el fet que hi ha entitats locals que hi treballen a favor. En referència a la modernització, Solsona ha dit que confia que aquesta serveixi per fer ”canviar la percepció malintencionada” del malbaratament de l’aigua per part dels pagesos que reguen a manta.
La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, destacat l’impuls de la institució amb el sector agroalimentari amb projectes com el de la finca d’experimentació de l’ametller a Maials que ara es complementarà amb un projecte similar en el regadiu de l’olivera.
L’àrea regable dels Canals d’Urgell és de 70.000 hectàrees repartides entre la Noguera, el Pla d’Urgell, l’Urgell, el Segrià i les Garrigues. Amb el projecte de modernització es preveu que més de 51.000 hectàrees es podrien regar per gravetat i evitar així el bombatge que comporta molt consum d’energia.