El president de la Societat Ateneu pronunciarà el pregó honorant el centenari de l’entitat · Doctor Prats, Sense Sal, The Sey Sisters i Pavvla lideren l’apartat musical · Targalets estrenaran la Cucafera i el Drac de BAT celebrarà 30 anys · S’habilitarà un Punt Lila a l’Espai MerCAT
Tàrrega es prepara per viure del 10 al 14 de maig una nova edició de la seva Festa Major, expressió multitudinària de tradició, cultura i convivència en honor els patrons locals: les Santes Espines i la Mare de Déu de l’Alba. Una cinquantena de propostes integraran la programació, en la qual confluiran manifestacions de cultura popular, música de diversos gèneres, gastronomia i més al·licients. L’Ajuntament de Tàrrega i el teixit associatiu han bastit una programació d’alçada per a públics de totes les edats i majoritàriament de franc, consolidant la Festa Major com una de les celebracions de referència a les terres de Lleida. Anna Reig és l’autora del cartell, amb una imatge que subratlla els símbols folklòrics i el caràcter participatiu de la festa.
El pregó distingeix la Societat Ateneu, entitat que rebrà la Creu de Sant Jordi
El calendari s’obrirà oficialment el divendres 10 de maig (2/4 de 9 vespre, Casa Consistorial) amb el pregó que enguany pronunciarà Antoni Tàcies, president de la Societat Ateneu de Tàrrega. La capital de l’Urgell reconeix així la contribució a la cultura i el civisme que ha caracteritzat l’entitat al llarg del darrer segle. En aquest sentit, avui també ha transcendit que la Societat Ateneu de Tàrrega ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi que concedeix la Generalitat de Catalunya. En el decurs de la presentació de les festes, l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha felicitat l’entitat per aquest reconeixement “que atribueix encara més significat al pregó de la festa local”. Per la seva part, el regidor de Cultura, Raül Palacios, ha posat de relleu la suma d’esforços del teixit associatiu, la ciutadania i l’ajuntament “per oferir una Festa Major de tots i per a tothom”. D’altra banda, el regidor de Promoció Econòmica, Carles Pascual, ha assenyalat que Tàrrega “conjuga festa, cultura i gastronomia com a motor econòmic” posant com a exemple la Firacóc o la ruta de tapes.
Esclat musical amb noms de primera fila
En l’apartat musical, la Festa Major de Tàrrega manté la seva condició de gran aparador dels grups més aplaudits de l’actualitat. Les agrupacions del cartell desembarcaran a la ciutat amb nous treballs sota el braç. Obriran la programació el divendres 10 de maig els Apastafunk!, grup targarí de versions de funk, disco i soul; i Los Mambo Jambo, barreja salvatge de rock’n’roll, rhythm’n’blues i swing que abandera el conegut saxofonista Dani Nel·lo. El dissabte 11 serà el torn de Doctor Prats desplegant el seu cançoner de pop-rock amarat d’ska. Els egarencs estrenaran el disc Venim de lluny. La nit es completarà amb el pop-folk de Sense Sal i Porto Bello, que acostaran les seves noves composicions plenes de llum i vitalitat. The Sey Sisters, tres catalanes d’origen ghanès, exhibiran el diumenge 12 el seu calidoscopi sonor de ritmes ètnics, jazz, pop i gospel.
El dilluns 13 diferents establiments d’oci nocturn de la ciutat oferiran actuacions en petit format i d’estils diversos: la rumba de Carlitos Miñarro; les versions d’autor de Perifèrics; els ritmes de DJ Toni Oliver; i el debut com a cantant de l’actriu Paula Jornet sota el nom artístic de Pavvla. La intèrpret presentarà les cançons del seu primer llançament discogràfic. El dimarts 14, dia festiu no laborable a Tàrrega, l’Orquestra de Vent de l’Escola Municipal de Música amenitzarà el vermut amb repertori clàssic i bandes sonores. Sing Swing Company, The Targarians i les orquestres Glacé, Maravella i Banda Sonora són les altres cites musicals d’interès així com les sessions de DJ amb Blanca Ross, Jordi Vila i Ariga Soul.
Estrena de la Cucafera dels Targalets i 30 anys del Drac de BAT
Els exponents locals de cultura tradicional continuen sent la marca de la casa de la Festa Major de Tàrrega. El divendres 10, les entitats infantils protagonitzaran l’Eixideta, cercavila i exhibició de danses tradicionals. L’estrena de la Cucafera dels Targalets, nou element del bestiari, serà el moment emblemàtic de la mà de l’Associació Guixanet. El dissabte 11 prendran el relleu el Corre-Tossino, els Petits Diables de BAT i La Nit del Tararot, espectacle visual de gran format on es convidarà bestiari d’arreu de Catalunya. El diumenge 12 se celebrarà la Trobada de Gegants i Capgrossos, l’Aplec de Sardanes i la commemoració dels 30 anys del Drac de BAT. L’aniversari se celebrarà amb un correfoc i bestiari procedent d’altres poblacions. El dilluns 13 tindran lloc el Seguici Festiu de les Santes Espines, l’Eixida i altres danses tradicionals encapçalades per l’Àliga, Lo Tossino, els Cavallets, les Arquets o La Verreta, coreografia estrenada l’any passat.
Portes obertes en equipaments de salut i seguretat
Una altra de les novetats és la jornada de portes obertes en equipaments públics el dilluns 13, de 10 del matí a 1 del migdia. La iniciativa vol fer partícip la ciutadania dels serveis públics que vetllen per la salut i la seguretat, com la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Bombers i CAP. D’altra banda, l’esport és un altre dels al·licients del programa, que inclou la trobada de motards, la tirada de bitlles catalanes, l’HàbilEsport o el campionat d’escacs entre altres cites.
La Firacóc, la ruta De Tapes i els vermuts, atractius gastronòmics
Tàrrega també aposta per al·licients gastronòmics que faran les delícies dels gourmets. Organitzada per la Regidoria de Promoció Econòmica, la Firacóc 2019 esdevindrà plataforma de promoció de les especialitats artesanes de fleca del territori. Serà els dies 11 i 12 de maig a l’Espai MerCAT, on es concentraran una vintena d’expositors. Hi seran presents les varietats tradicionals de la coca de recapte i altres elaboracions de fleca dolça i salada. A més de Tàrrega, els forners participants provindran de Bellcaire, Bellpuig, Bellvís, La Fuliola, Mollerussa, Vila-sana, Barcelona i les Illes Balears. S’impartiran també tallers de fleca per a petits i grans, de caràcter gratuït. Destaca la participació d’Ester Martí de Cal Castellets de Tàrrega, reconeguda recentment com una de les millors forneres de Catalunya per l’Associació Panàtics, dedicada a la promoció del pa de qualitat. En l’apartat gastronòmic sobresurt també la tercera edició de la ruta De Tapes, en què participaran una trentena d’establiments de restauració de la ciutat. S’hi podran tastar tapes d’elaboració exclusiva més una beguda al preu de 2,5 euros. D’altra banda, els vermuts amb acompanyament musical ja s’han fet inseparables de la Festa Major, enguany els dies 11 i 14 de maig.
Prevenció i sensibilització contra la violència masclista: Punt Lila
La Festa Major de Tàrrega disposarà per primera vegada d’un Punt Lila contra les agressions sexistes i la violència masclista. Serà un espai d’informació, prevenció i sensibilització, atès per tècniques de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat. El Punt Lila estarà ubicat en un dels mòduls de l’Espai MerCAT, a la plaça de les Nacions sense Estat, el divendres 10 i el dissabte 11 de maig en horari nocturn, quan se celebraran els principals concerts.
Fotografia (d’esquerra a dreta): Raül Palacios, regidor de Cultura; Anna Reig, autora del cartell; Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega; Carles Pascual, regidor de Promoció Econòmica; Lluís Agea, tècnic de Cultura; i Ester Martí, fornera que participarà a la Firacóc
Consulteu aquí la programació completa de la Festa Major de Tàrrega 2019