Una companyia d’arts de carrer de Bellpuig crea una col·lecció de jocs de fusta per a un museu noruec a l’aire lliure

Diego Caicedo i Toni Tomàs, els encarregats d'elaborar artesanalment les estructures de fusta que aquest cap de setmana han viatjat finsa Noruega, al seu taller de Bellpuig. (Horitzontal)

Diego Caicedo i Toni Tomàs, els encarregats d’elaborar artesanalment les estructures de fusta que aquest cap de setmana han viatjat finsa Noruega, al seu taller de Bellpuig. (Horitzontal)

És el tercer encàrrec internacional de Tombs Creatius, que ja va treballar per a Malta l’any 2018 i per a Costa Rica el 2008

ACN Lleida .- La companyia d’arts de carrer de Bellpuig (Urgell) Tombs Creatius porta aquest dimarts a Noruega la nova col·lecció de jocs de fusta que ha creat per al Hadeland Folkemuseum de Jaren, a l’est d’aquest país nòrdic. En concret, l’encàrrec consta de deu estructures basades en les col·leccions de Tombs Creatius ‘Colors de Monstre’ i ‘Xics del Xurrac’ i serviran per complementar de forma permanent les activitats familiars que proposa al públic aquest museu a l’aire lliure amb l’objectiu de fer-les mes més interactives i de major qualitat. És el tercer encàrrec internacional que rep Tombs Creatius ja que va crear col·leccions de fusta per a un museu de Malta l’any 2018 i per a un de Costa Rica el 2008.
Des que a finals de l’estiu passat els responsables del Hadeland Folkemuseum es van posar en contacte amb la companyia de Bellpuig per fer aquest encàrrec, va començar un procés de selecció dels jocs que s’instal·laran a la localitat de Jaren. Entre una vintena d’estructures de fusta, van triar les deu que aquest cap de setmana han viatjat fins al país nòrdic després de setmanes de feina al taller de Bellpuig de Diego Caicedo i Toni Tomàs, encarregats d’elaborar artesanalment aquests jocs. L’equip de Tombs Creatius passarà dos dies a Noruega per explicar a l’equip del museu com funcionen els jocs, les dinàmiques pedagògiques que es poden generar i com s’expliquen al públic per a gaudir-los al màxim.

A més, l’equip de la companyia d’arts de carrer també es trobarà amb l’artista local encarregat de decorar els jocs. I és que el Hadeland Folkemuseum té la intenció d’implicar les escoles locals en la creació de la part plàstica d’aquestes instal·lacions. Infants de diverses edats definiran els eixos argumentals i l’artista els plasmarà als jocs, tenint en compte el seu funcionament.

La temporada d’aquest museu a l’aire lliure, un dels quatre que conformen el RandsfjordMuseet a l’est de Noruega, comença a principis de juny i serà llavors quan s’estrenaran els jocs creats per Tombs Creatius. Les estructures de fusta formaran part permanent de l’equipament cultural.

Una experiència creativa que posa en valor la feina feta

“Aquesta experiència dóna un valor afegit a la nostra feina. És un orgull que s’utilitzin les nostres creacions com a eina que complementa tots els recursos que fan servir en aquest museu”, explica Toni Tomàs, responsable de Tombs Creatius. “És una gran satisfacció veure com es valora el que proposem i demostra que arreu d’Europa tenen en molta consideració aquest tipus d’instal·lacions artístiques. Molt més que aquí”, conclou. I és que les propostes de Tombs Creatius són especialment benvingudes per part del públic d’arreu d’Europa, on les arts escèniques de carrer tenen un lloc reservat en tots els festivals d’aquest tipus.

Fruit de la relació establerta en aquestes gires, la companyia de Bellpuig participa en experiències creatives com la plantejada pel museu noruec, que no és el primer que fa un encàrrec d’aquest tipus a Tombs Creatius. Ja l’any passat va participar en el programa d’activitats de Valletta – Capital cultural europea 2018. Allà, Tombs Creatius va prendre part en un projecte conjunt amb el centre científic interactiu local Esplora i, juntament amb un grup d’estudiants tècnics, van crear una instal·lació mecànica específicament per a Valletta 2018, basada en la col·lecció de jocs ‘L’Estrany Viatge del Senyor Tonet’. El primer cop que la companyia lleidatana va participar en una creació permanent per a una entitat cultural va ser al 2008 a Costa Rica. Després de la seva participació al Festival Internacional de las Artes (FIA), el certamen va encarregar una col·lecció basada en la primera creació de Tombs Creatius, El traginer de jocs.

Dues dècades explorant nous llenguatges

Tombs Creatius és una companyia d’arts de carrer amb 20 anys de trajectòria. En aquest temps, ha creat sis propostes que giren al voltant de la generació d’experiències col·lectives al carrer. Tant a través de jocs de fusta fets artesanalment per a públic de totes les edats (El traginer de jocs, Colors de Monstre, L’estrany viatge del Senyor Tonet i Xics del Xurrac), com amb instal·lacions de petit format que recorden les atraccions de fira en què el públic es converteix en protagonista i pot guardar en la memòria vivències úniques (PUCK Cinema Caravana i El Viatge).

Aquestes dues dècades d’exploració de nous llenguatges en les arts escèniques refermen Tombs Creatius en la seva recerca de maneres imaginatives de treure l’infant que tothom portem a dins. I les idees continuen bullint per crear noves propostes en un futur molt proper.

  •  Text

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.