Agramunt s’omple d’art per analitzar l’ús dels porxos al segle XXI

Alumnes del curs 'Art i Territori' escriuen frases que va sentir al mercat dels dimecres d'Agramunt. Imatge del 5 de juliol de 2019. (Horitzontal)

Alumnes del curs ‘Art i Territori’ escriuen frases que va sentir al mercat dels dimecres d’Agramunt. Imatge del 5 de juliol de 2019. (Horitzontal)

Els alumnes del curs d’estiu Art i Territori pinten a terra amb guix les llums i ombres que dibuixa el sol a la plaça i frases que es van sentir al mercat

ACN Agramunt .- Les rajoles de la plaça del Mercat d’Agramunt ha estat aquest divendres el llenç dels onze alumnes del curs d’estiu Art i Territori. Enguany s’ha fet la sisena edició que s’ha centrat en donar visibilitat als porxos i analitzar l’ús que se’n fa al segle XXI. Dimecres, que va ser dia de mercat, els alumnes van cartografiar la funció dels porxos i aquest divendres han marcat amb guix els dibuixos de llums i ombres que els porxos fan a terra, depenent de l’hora i del sol. Els alumnes també han dibuixat a les rajoles de la plaça el recorregut que els veïns fan el dia de mercat i també algunes de les frases que més se senten els dimecres com ara ‘Hola guapa!’ o ‘El pebrot rojo quanto?’. És una activitat organitzada per l’Ajuntament i la UdL.
‘T’agrada el vestit que m’he comprat?’, ‘Hola guapa!’, ‘El pebrot rojo quanto?’ o ‘No havia de fer més fresca?’ són algunes de les frases que els alumnes del curs d’estiu Art i Territori van escoltar dimecres, dia de mercat, a Agramunt. I avui, les han deixat escrites amb guix a la plaça del Mercat, com a una de les accions artístiques que han fet enguany. La intervenció artística col·lectiva en l’espai urbà s’ha fet amb les tècniques de cal·ligrafia i lettering i ha consistit també en deixar palès el joc de llums i ombres que dibuixen els porxos.

La coordinadora del curs Maria Codorniu , ha explicat que aquests tres dies de curs han estat molt intensos però que “ha anat molt bé” perquè aquestes dinàmiques, diu, “ajuden a treballar de manera col·laborativa”. “És el primer any que hem fet un projecte global artístic”; explica i els porxos han estat “l’excusa” per treballar amb geografia humana, arquitectura i arts visuals, ha afegit, una pràctica “molt enriquidora”, ha assegurat.

Per la seva banda, l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, ha destacat que és important que el curs posi en valor les dues fundacions d’art que hi ha al municipi i també el patrimoni, perquè “es a través de la recuperació del patrimoni com podem valoritzar-lo i introduir-hi elements artístics”.

La professora de la UdL, Glòria Jové, ha explicat que l’any passat la temàtica del curs es va centrar en els rastres i enguany en els porxos perquè “Agramunt en té molts”. L’objectiu era analitzar quin era l’ús dels porxos al segle XXI, ha explicat. “Dimecres vam cartografiar l’ús dels porxos i avui hi hem escrit frases que vam sentir al mercat”. “El porxo és un lloc de comunicació”, ha destacat.

Laura Molina, és una de les alumnes del Curs Art i Territori i explica que el curs els ha servit per destacar un element arquitectònic que sovint passa desapercebut i donar-li la importància que té i connectar-ho amb l’art contemporani de Guinovart i Viladot. Reconeix que després del curs, li ha canviat la mirada. “Ara em fixo amb els elements i en la gent que hi passa”, assegura. “Els porxos han conformat l’espai del poble durant anys i sembla que arquitectònicament ara no es valorin i no se’n construeixin més”, alerta, i recorda que “tenen la seva funció i valor”.

  •  Text

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.