Activa en 10 comarques el Nivell 3 del Pla Alfa i restringeix els accessos al Parc Natural de la Serra de Montsant
Davant l’increment del perill d’incendi forestal per l’augment de la temperatura i la disminució de la humitat relativa, a partir de demà dimarts, 23 de juliol, s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa en un total de 73 municipis. D’aquests municipis, 32 corresponen a zones elevades de la Conca de Barberà, Segarra, Anoia , Bages i Solsonès, on encara s’està segant i 41 són termes municipals de les comarques de la Terra Alta, Ribera d’Ebre, Segrià , Garrigues, Priorat, que presenten un estat de sequera acumulada, i que poden veure’s més afectades per les difícils condicions meteorològiques. Els accessos al Parc Natural de la Serra de Montsant estaran restringits a partir de demà matí.
Demà el cos d’Agents Rurals conjuntament amb Mossos d’Esquadra i ADF efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat. Es farà un control pel molt alt risc d’incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d’incendi.
Es poden consultar els municipis en el següent enllaç: http://www.gencat.cat/medinatural/incendis/mapes/alfa3.pdf
Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat com a mínim fins dijous en funció de l’evolució d’aquest nou episodi de calor i situació del sud .
En el cas d’efectuar treballs de recol·lecció de cereal, és obligatori que cada recol·lectora o embaladora porti quatre extintors amb base d’aigua.
El Pla Alfa i el nivell d’actuació del cos d’Agents Rurals corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d’incendis forestals i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.
L’activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d’accessos als massissos forestals afectats i zones predeterminades
A aquestes zones el Cos d’Agents Rurals porta a terme les següents actuacions:
– Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.
– Control d’activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d’autoritzacions.
– Control de llocs predeterminats d’especial risc.
– Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.
– Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.
– Establiment d’un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.
Consells i recomanacions:
Els 90% dels incendis forestals s’originen com a conseqüència de l’activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d’incendi des del Departament d’Agricultura s’aconsella:
Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació
- Evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinaria por de zones forestals en la franja horària compresa entre les 13 i les 18 hores.
- No utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin general guspires o sobreescalfaments.
- En els treballs de la sega,
- En cas de detectar una columna de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112