L’associació Alba de Tàrrega s’adapta per continuar atenent les persones amb discapacitat durant l’estat d’alarma

L’entitat porta a terme passejades terapèutiques i també ha habilitat un pis per aïllar persones amb coronavirus

ACN Tàrrega .- L’emergència sanitària del coronavirus ha obligat a adaptar els serveis que ofereixen les entitats que treballen amb persones amb discapacitat, com és el cas del Grup Alba de Tàrrega. Una de les preocupacions d’aquesta entitat és el temor a un possible brot de coronavirus dins les seves residències. Per aquest motiu, han habilitat un pis per aïllar persones amb casos positius. També han extremat les precaucions durant les passejades terapèutiques que realitzen alguns dels usuaris de les residències. Des de l’entitat afirmen que en pocs dies han passat d’un model “més assistencial” a un de “suport més individualitzat” i asseguren que estan preparats per afrontar el confinament.
La directora de l’associació Alba ha indicat que després de viure una primera setmana de confinament “caòtica” i “estressant”, aquesta segona setmana ha estat “de prevenció” i “d’assumir els grans canvis a nivell d’entitat”. De fet, en aquests darrers dies l’entitat ha estat en contacte amb altres associacions del país que sí han registrat casos de covid-19 entre els seus usuaris. “Ens han estat assessorant i informant”, ha explicat que Trepat, que també ha anunciat que ja tenen habilitat un pis on aïllaran els casos positius que puguin confirmar-se. Trepat ha afegit que, els possibles usuaris que quedin aïllats en aquest pis, seran atesos per un equip d’onze professionals voluntaris. “Ens ha donat una tranquil·litat molta alta”, ha assegurat.

“Ens sentim més forts després d’aquestes dues setmanes”, ha dit Trepat, que ha afegit que en aquests moments estan “una mica més preparats per afrontar el confinament”. Precisament en aquests últims dies, l’entitat ha hagut d’adaptar els seus serveis per continuar atenent els usuaris i ha passat d’un model “més assistencial” a un de “més suport individualitzat”. En aquest sentit, l’entitat manté els serveis d’atenció personals a través de suport telefònic i videoconferència mentre els usuaris no puguin tornar als centres ocupacionals. També s’ha creat una plataforma per donar eines i recursos a les famílies dels usuaris.

Un altre dels serveis que l’entitat també ha hagut d’adaptar arran de l’epidèmia, és el servei de passejades terapèutiques amb alguns dels usuaris de les residències Ca n’Aleix i Alba, una activitat que està permesa durant l’estat d’alarma. La monitora d’atenció directa de la residència Ca n’Aleix, Marta Jové, ha defensat la importància d’aquestes, especialment per a les persones que tenen algun problema d’alteració de conducta. “Si no es fessin aquestes caminades segurament se’ls hi hauria d’augmentar la medicació o, inclús, acabarien a l’hospital”. Les caminades són curtes i individuals i els usuaris van protegits amb guants i mascaretes i mantenint sempre la distància de prevenció amb els monitors. “Intentem que no toquin res però a vegades és una mica difícil”, ha relatat Jové.

Finalment, Trepat indicat que la situació és crítica “des del moment u”, per una banda perquè l’entitat ha hagut d’adaptar-se en la manera d’entendre les persones i, per l’altra, per la situació econòmica. Tot i això, ha indicat que mentre duri la pandèmia la màxima prioritat d’Alba és la salut de les persones, encara que ha afegit que si és necessari fer ERTO, ho faran, encara que defensen que aquest seria el seu últim recurs.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.