Els hospitals lleidatans preveuen reprendre gradualment l’activitat ambulatòria a mitjans de maig evitant aglomeracions

Pla mitjà de la Coordinadora covid-19 de Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, Maria Ramírez, en una imatge d’arxiu. (Horitzontal)

La coordinadora covid-19 del Santa Maria destaca el descens de casos malgrat no descarta “petits rebrots” de la malaltia

ACN Lleida .- Els hospitals lleidatans treballen per reprendre de forma gradual l’activitat ambulatòria a partir de mitjans de maig, sempre i quan la situació en relació amb el coronavirus segueixi “controlada” i les mesures de desconfinament adoptades així ho permetin. En una entrevista a l’ACN, la Coordinadora covid-19 de Hospital Santa Maria de Lleida, Maria Ramírez, detalla que la voluntat és recuperar les visites “de forma ordenada i prenent mesures per evitar aglomeracions a les sales d’espera”. Destaca que en les darreres dues setmanes han notat un descens en els casos de coronavirus que es diagnostiquen. Ramírez no descarta que es puguin produir “petits rebrots” però el que “no s’espera és un pic com el que hi va haver fa un mes o mes i mig”.

La Coordinadora covid-19 de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida assenyala que en les darreres dues setmanes han notat una reducció dels casos de covid-19 que es diagnostiquen diàriament gràcies, en part, als circuïts assistencials que es van establir (Urgències i Atenció Primària) per “drenar” el volum de pacients i reduir així la “pressió” que haurien hagut d’assumir els hospitals. Si bé han disminuït els contagis, remarca que aquesta fase de descens “no és lineal” sinó en forma de “corba gradual”.

La doctora Ramírez preveu que es puguin produir “petits rebrots” però el que “no s’espera és un pic com el que hi va haver fa un mes o mes i mig”, tenint en compte que “bona part de la població ja està immunitzada” per haver passat el virus, mentre la resta, “si el passen, vindrà de manera esglaonada”. L’evolució, però, “anirà en conjunt amb les mesures de desconfinament que es vagin adoptant”, assenyala en una entrevista a l’ACN. “Cal aplicar-les de manera gradual i veure quina és la resposta i el que va succeint els dies posteriors” ja que “el període d’incubació de la malaltia són 14 dies”, remarca.

Segons la Coordinadora covid-19 de Hospital Universitari Santa Maria de Lleida i especialista en malalties infeccioses, en aquests moments la situació de les UCI lleidatanes dona als professionals certa tranquil·litat però remarca que “en cap moment es va arribar a la situació de no saber on posar els pacients”. Maria Ramírez afirma que la situació actual és “molt millor” que fa un més i mig però assegura que els professionals són conscients que no poden relaxar-se ni abaixar la guàrdia perquè “saben que l’evolució va dia a dia i que hi poden haver minirebrots”. En aquest sentit, afirma que estan “una mica en standby” i “en espera” del que es puguin arribar a trobar”.

Augment dels ingressos de crítics amb altres patologies coincidint amb el desconfinament

La doctora Ramírez explica que els espais habilitats als hospitals de la demarcació per atendre pacients crítics no s’estan tancant i reconeix que, a mesura que tenen menys patologia covid-19, en tenen més d’altres tipologies. Aquest “el canvi més gran” que estan notant en les darreres setmanes i “anirà a més”. Assegura que aquest fet està directament relacionat amb les mesures de desescalada perquè, per exemple, “no hi havia ingressos a l’UCI de persones que havien patit un accident de trànsit perquè no se circulava i ara aquesta patologia torna a reaparèixer poc a poc”. També ho atribueix a la tasca de l’Atenció Primària perquè “han funcionat els circuïts que es van muntar per contenir moltes situacions que normalment vindrien a Urgències i que han pogut contenir dins el seu circuit”.

L’Hotel Nastasi seguirà rebent pacients i no creu necessari que calgui utilitzar el pavelló Onze de Setembre

Ramírez assenyala en una entrevista a l’ACN que, de moment, no es planteja la possibilitat que l’Hotel Nastasi deixi de rebre malalts amb la covid-19. “Funciona com un drenatge de pacients que estan ingressats als hospitals i, fins que no ni hagi pacients ingressats a l’hospital i es puguin assumir dins de l’hospital, no es tancarà”, afirma. D’altra banda, considera que no acabarà sent necessari utilitzar el pavelló Onze de Setembre de Lleida com a Pavelló Salut perquè el territori “disposa de recursos i llits suficients per poder assumir petits rebrots que puguin haver-hi” i, de moment, “es pot hospitalitzar tota aquella gent que ho necessiti”.

Represa gradual de l’activitat ambulatòria a partir de mitjans de maig

Ramírez explica que el Santa Maria i la resta d’hospitals lleidatans estan treballant per poder reprendre l’activitat ambulatòria presencial en consultes externes de forma gradual a partir de mitjans de maig, sempre i quan la situació en relació amb la covid-19 segueixi “controlada” com en aquests moments i les mesures de desconfinament que s’hagin adoptat fins aleshores així ho possibilitin.

La voluntat és posar en marxa una prova pilot i recuperar les visites “de forma ordenada i prenent mesures de prevenció i per evitar aglomeracions de gent a les sales d’espera”, explica Ramírez. “En funció de si funcionen les mesures de control que es posin, es podrà anar recuperant l’activitat normal de consultes i quiròfans” que oferien habitualment els centres hospitalaris lleidatans, detalla. Tot i això, assenyala que especialitats com ara l’oncologia i l’atenció a pacients que requerien actuacions urgents s’han mantingut i no s’han deixat de prestar en cap moment.

Apel·la a la “responsabilitat” en el compliment de des mesures de desconfinament

Pel que fa al desconfinament, la doctora Ramírez considera que, “en el cas d’una pandèmia, qualsevol mesura que es prengui abans sembla exagerada però quan les mesures es veuen de forma retrospectiva semblen insuficients”. A títol personal, valora positivament que s’estiguin implementant mesures de desescalada de forma gradual sempre i quan “la gent les compleixi”

En aquest sentit, la Coordinadora covid-19 del Santa Maria lamenta que “quan es va obrir la veda aquest cap de setmana no va ser el que s’esperava, sobretot en ciutats grans tot i que a Lleida no tant”. “En ciutats grans s’ha notat que si la gent no respecta les mesures de seguretat per dur a terme la desescalada de forma ordenada, doncs això no funcionarà”, i “això fa molta por”, remarca.

En aquest sentit, apel·la a la “responsabilitat” de la població a l’hora de respectar les mesures establertes perquè la societat “no es pot permetre un descontrol i això va amb la responsabilitat de cada persona de complir o no amb les mesures”. “El govern intenta dins de les seves possibilitats adoptar les mesures que considera oportunes pensant en què la gent ho complirà i el problema ve quan la gent no ho compleix i això acabarà recaient en els professionals sanitaris”, adverteix.

Primers dies “durs” per adaptar-se als protocols i als canvis constants

La Coordinadora covid-19 de l’Hospital Universitari Santa Maria reconeix que els primers dies van ser “durs” per a tots els professionals perquè la covid-19 “era una malaltia que no coneixien i que no estaven acostumats a tractar”, però també per l’ús de mesures de protecció a les quals tampoc estaven acostumats, com tampoc ho estaven a la separació de pacients en diferents espais de l’hospital ja que abans només s’aplicava en el cas de malalties infeccioses per algun bacteri “però no en aquest volum ni aquest tipus de pacient”.

“Si bé la pressió principal va ser a les UCI, tot el personal (sanitari, administratiu, neteja i manteniment) es va haver d’adaptar a la situació i, al principi, va ser complicat per a tots”, explica Ramírez. A més, les dinàmiques i els protocols anaven canviant dia a dia, cosa que, va obligar el personal a ser “molt flexible”, tant pel tipus de treball al qual estaven acostumats com pel que fa a la dinàmica hospitalària. En el seu cas, com a coordinadora covid-19 al Santa Maria, reconeix les dificultats que suposava comunicar i fer arribar a tot el personal els canvis en els protocols que s’anaven implementant.

Ramírez destaca que, actualment, la situació està “força assentada”, així que s’han anat acostumant a tractar la malaltia, a posar-se i treure’s les mesures de protecció i assumir la delimitació de zones a l’hospital entre pacients amb covid-19 i la resta. Assegura que ara estan “una mica més tranquils tots” però “amb un punt d’incertesa de no saber què passarà la setmana vinent”.

Resposta a l’epidèmia de forma gradual i des del territori

La doctora Ramírez també valora positivament que s’hagi pogut donar una resposta gradual i territorial ja que “totes les decisions que s’han pres en relació amb els hospitals de Lleida s’han pres des del territori” a través d’un comitè amb representants de les diferents àrees assistencials i dels hospitals. Considera que cadascun d’aquests responsables ha posat de la seva part a l’hora de gestionar l’epidèmia, fent les seves aportacions i intentant adaptar els protocols a cada centre particular “perquè no tots són iguals”.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.