El format habitual de la Fira es posposa al 2021 (del 9 al 12 de setembre) i és substituït per una edició especial
El Consell d’Administració de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega ha aprovat un pla per redefinir l’activitat de FiraTàrrega en base a les circumstàncies que ha comportat la pandèmia del Covid-19. La finalitat era trobar una fórmula alternativa per a la realització de la Fira, amb quatre objectius principals. Primer, garantir la seguretat sanitària, evitant la presència massiva i no controlada d’espectadors a la ciutat. Segon, mitigar les limitacions que probablement afectaran la mobilitat internacional de professionals i artistes encara al mes de setembre. Tercer, trobar una fórmula que preservés la dinamització del sector artístic, tant pel que fa a la creació com a la contractació, i contribuir a la represa i normalització de l’activitat. I, quart, contrarestar la pèrdua d’ingressos més que previsible vinculada a patrocinadors, mecenes, publicitat, ocupació de la via pública i venda d’entrades que forneixen una part important del pressupost de la Fira.
Les administracions representades en el Consell d’Administració s’han compromès a garantir, tant com sigui possible, les aportacions públiques sempre i quan es preservin aquests quatre objectius.
En aquest sentit, l’equip organitzatiu de la Fira, des del primer moment d’expansió de la pandèmia i fent una anàlisi realista de la situació, ha estat treballant en el plantejament dels escenaris possibles per al manteniment de l’activitat, en el benentès que cap d’ells permetria les condicions òptimes per a la realització d’una edició «normal» de l’esdeveniment.
El Consell d’Administració s’ha decantat per un format especial de l’edició que implica una transformació de l’activitat i que, a falta d’una concreció que s’haurà d’acabar de detallar en els propers mesos, té tres eixos d’actuació:
– Suport a la Creació. Desplegament i seguiment, al llarg del 2020 i 2021, del paquet de coproduccions per a l’acompanyament de 18 projectes de creació escènica que comptaran amb el suport econòmic i estratègic de la Fira i d’una quarantena de còmplices d’equipaments escènics, festivals i ajuntaments distribuïts per la geografia nacional. Quan les condicions del desconfinament ho permetin (tardor 2020), s’estudiarà la viabilitat de fixar dates de residència i una programació d’assajos oberts a la ciutadania.
– La Llotja en línia. Realització, els dies 9 i 10 de setembre de 2020, d’un esdeveniment digital internacional de professionals de les arts escèniques, que inclourà, prèvia acreditació, un paquet de ponències, presentacions, speed meetings i sistemes de comunicació interpersonal, mitjançant la utilització de la webapp professional de la Fira, eines de videoconferència i de xat.
– Circuit FiraTàrrega. Organització, gestió i finançament d’un circuit d’exhibició d’Arts de Carrer, sota el segell FiraTàrrega, per ser executat els tres primers trimestres de 2021. Una part significativa del contingut artístic que nodrirà aquest circuit provindrà dels espectacles adscrits al programa Suport a la Creació i es complementarà amb altres espectacles que proposarà la direcció artística.
A partir d’aquí, l’equip organitzatiu de FiraTàrrega es posa a treballar en la concreció de totes aquestes activitats per a la plasmació d’una edició especial sense activitat artística presencial a la ciutat de Tàrrega en les dates previstes del 10 al 13 de setembre, que trasllada al 2021 juntament amb la commemoració del 40è aniversari de l’esdeveniment que estava prevista per a aquest any. En contrapartida, es reforça la naturalesa de servei públic per al sector de les arts escèniques i s’anticipa el desenvolupament d’algunes línies d’acció que ja havien estat previstes en el pla estratègic i de transformació (en procés ajornat de tancament a causa dels efectes de la Covid-19) de la Fira per als propers anys.