Vergés i Buch signen a mig matí la resolució amb les noves mesures, que ja deixa fora Massalcoreig
Aquesta llista de serveis essencials s’ha adaptat segons les previstes a l’annex 2 del decret llei que va aprovar el Govern el passat dilluns per modificar la llei de Salut pública i adoptar mesures urgents per fer front al risc de rebrots de la covid-19.
La mesura de restricció de les entrades i sortides afecta també el transport públic en totes les modalitats i es permet l’entrada a aquestes municipis “en el cas de necessitat per mobilitat en transport públic cap a l’exterior d’aquests municipis, sempre que es disposi de bitllet”. En aquest cas, la mobilitat quedarà restringida a accedir al node de transport concret per fer el desplaçament en el servei de transport públic.
En canvi, el text concreta que la restricció no afecta a la circulació per autovies i autopistes o altres que puguin determinar el dispositiu policial en l’aplicació de la mesura, sempre que es tracti de mobilitat amb origen i destinació fora dels set municipis afectats. Tampoc afecta a l’activitat de transport de mercaderies.
En el cas de persones que treballin en serveis no essencials, podran accedir o sortir fora dels municipis durant les primeres 24 hores, és a dir, fins aquest dijous a les 16.000 hores, per a la recollida dels elements imprescindibles per tal de poder teletreballar.
Tot i això, sí està permesa la mobilitat dins dels termes municipis i entre els termes municipals dels municipis afectats.
Competències gràcies al nou decret
El text justifica l’enduriment del confinament perquè es manté l’increment de contagis diaris i argumenta que té les competències per fer-ho en el marc del nou decret aprovat el passat dilluns.
En l’apartat 2, estableix que mentre sigui efectiva la restricció de la mobilitat, les mesures que recull la resolució seran “exigibles a totes les persones que es trobin i circulin pels municipis esmentats de la comarca del Segrià, així com a les persones titulars de qualsevol activitat econòmica, empresarial o establiment d’ús públic o obert al públic ubicat en aquests municipis”.
En l’apartat tres es recull que estan permeses les entrades i sortides del domicili i la circulació per les vies d’ús públics, “respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva”, per anar a la feina quan no es pugui teletreballar, per anar als centres sanitaris, per assistir i tenir cura de persones grans, menors o dependents; per anar a entitats financeres, establiments comercials minoristes d’alimentació, begudes i matèries primeres. En el cas d’altres comerços, s’haurà de demanar cita prèvia o avís previ.
També es permeten les trobades i activitat de lleure i esportives amb persones del grup de convivència habitual i per a actuacions requerides o urgents davant d’òrgans judicials, públics o notarials, així com en el cas de mudances, atendre horts familiars d’autoconsum o per proves o exàmens oficials inajornables.
En tot cas, s’apunta que cal limitar “tant com sigui possible” els contactes a les persones que integren el grup de convivència habitual, “al qual es poden incorporar familiars propers, cuidadors i persones a qui es dona suport per evitar-ne l’aïllament”. En tot cas, el grup “ha de ser al més estable possible”.
La resolució inclou també les mesures de prevenció i higiene en centres de treball ja anunciades, la necessitat d’evitar el contacte físic en els comerços sempre que sigui possible i la prohibició de reunions de més de 10 persones incloent casaments i funerals.
Com també s’havia anunciat, la resolució estableix la suspensió de l’obertura al públic d’equipaments culturals, d’espectacles públics, recreatius, esportius i d’oci nocturn, però manté actius els casals i colònies d’estiu i la suspensió de les activitats d’hoteleria i restauració, que només es podran prestar en la modalitat d’entrega a domicili o recollida amb cita prèvia.
Per últim, la resolució concreta que s’emetran informes periòdics dels efectes de les mesures, que actualment tenen una vigència de 15 dies.