Reclama a l’Estat una línia d’ajuts econòmics específics per a les comarques del Segrià i la Noguera
La declaració dona suport al sector agroalimentari, en el qual “en massa ocasions s’ha fixat la mirada i se l’ha culpabilitzat dels rebrots”, i recorda a “totes aquelles persones que han perdut éssers estimats, a les que han patit aquesta malaltia i als seus familiars, així com a tot el personal mèdic i d’emergències que ha fet i fa possible la contenció de la malaltia i a tots els empleats públics que han permès la continuïtat dels serveis essencials”.
El text demana al Departament de Salut que “sota el criteri de racionalitat econòmica, de bon govern i gestió dels recursos públics i especialment de la salut, es puguin fer totes les proves PCR necessàries, i massivament tan aviat com es pugui”. També posa de relleu que, des del Patronat de Promoció Econòmica i el Patronat de Turisme, s’han impulsat campanyes de reactivació de l’economia i d’atracció del turisme.
La declaració recorda que la Diputació participa en el Procicat Lleida (ara anomenat Coordinació Territorial), i subratlla el compromís d’impulsar “una taula de treball per a la reconstrucció socioeconòmica amb la presència de tots els representants econòmics i socials de les comarques de Lleida, així com dels col·legis professionals, la UdL i organismes de les administracions municipals i supramunicipals”.
A la vegada, recull la petició al subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, per tal que traslladi al govern de l’Estat la necessitat de dotar les comarques del Segrià i la Noguera d’una línia d’ajuts econòmics “específics i extraordinaris” per fer front a l’impacte econòmic i social de la covid-19; així com l’exigència d’adaptar les activitats a la prevenció de riscos i que s’estudiïn “mesures concretes i específiques a aplicar en l’àmbit de les competències estatals en matèria laboral, fiscal i sanitària”.
Altres aspectes de la declaració emfatitzen el fet que la Diputació de Lleida segueix al servei dels municipis afectats i de Salut i, en aquest sentit, recorda que la institució ha cedit vehicles i carpes a aquest Departament i al Consell Comarcal del Segrià. La declaració institucional acaba reconeixent “la tasca realitzada per tots els alcaldes del territori” davant la situació que ha provocat la pandèmia.
En el torn de les intervencions, la portaveu d’ECP, Elena Ferre, ha dit que cal “exigir i ser exigents amb nosaltres mateixos”, i ha posat èmfasi en la certesa que el sector de l’agroindústria és un dels motors de les comarques de Lleida. De la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Maria Burrel, ha recordat que la pandèmia “ha deixat, per ara, danys emocionals i físics devastadors” i ha defensat que “cal demanar un esforç per trobar l’equilibri entre salut i economia”.
Amador Marqués, portaveu d’Unitat d’Aran, ha destacat que “cal vetllar per la prevenció de forma contínua i de cara al futur”, i ho ha centrat de forma especial en el sector agroalimentari, tenint en compte que durant uns períodes de ‘’any augmenta la població estacionària. El portaveu del PSC, Fèlix Larrosa, ha demanat que es posin a l’abast de tothom els recursos necessaris i ha posat en valor el lideratge que la Diputació pot tenir en aquest procés.
De la seva banda, la portaveu de JxCat, Rosa Pujol, ha volgut “donar un suport explícit al sector agroalimentari, pimes, autònoms, turisme i cultura pel que estan patint”, alhora que “s’ha procurat donar resposta a les seves demandes”. Finalment, ha reclamat “unitat, fortalesa i compromís per part de tothom”. La portaveu d’ERC, Mercè Carulla, que ha dit que la Diputació de Lleida “està al costat del territori i de les persones que, d’una manera o altra, han patit o pateixen la pandèmia”. Carulla ha recordat també que “s’està treballant sobre el terreny, amb un potencial humà molt important i de forma transversal”.
12 MEUR per la conservació de carreteres per al període 2020-2023
D’altra banda, el Ple ha donat llum verda a l’expedient de contractació i de l’inici de licitació del contracte d’execució d’operacions de conservació semiintegral a la xarxa local de carreteres de la Diputació de Lleida. Es tracta d’una inversió de 12.137.681,58 euros per al període 2020-2023, que s’ha dividit en tres lots. Així, les comarques del Segrià, Garrigues, Pla d’Urgell, Urgell, Noguera i Segarra corresponen al lot 1; l’Alt Urgell, Cerdanya i Solsonès, al lot 2; i el Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Aran i Alta Ribagorça, al lot 3. Concretament, la distribució econòmica per a cadascuna de les zones és de 6.530.718,30 euros, 3.018.317,67 euros i 2.588.645,61 euros, respectivament.
En aquest apartat, també s’ha aprovat l’expedient de contractació i de l’inici de licitació del contracte del servei de manteniment de zones verdes i jardineria i neteja dels patis interiors, zones exteriors i vials propietat de la Diputació de Lleida al Complex de la Caparrella. Aquest contracte té un pressupost de 138.765,22 euros, està reservat a Centres Especials de Treball d’iniciativa social i té una durada de dos anys.
Subvencions per a la promoció i foment de l’activitat física i l’esport a les comarques lleidatanes
El Ple també ha debatut les bases per estructurar i fixar els criteris i el procediment per a la concessió de subvencions per al finançament de l’acció de promoció i foment de l’activitat física i l’esport a les comarques lleidatanes. Aquests ajuts s’emmarquen en quatre programes: Suport a les entitats esportives de les comarques lleidatanes per a la promoció i el foment de l’activitat fisicoesportiva i l’esport; el programa de suport als consells esportius per a la promoció i el foment de l’activitat fisicoesportiva i l’esport; el programa de suport a les federacions esportives de Lleida, i el programa de suport a esportistes lleidatans.
En funció de la convocatòria, es podrà fer en un termini que va des de l’1 de juliol de l’any anterior a la convocatòria al 30 d’agost de l’any de la convocatòria, depenent del tipus de programa. La concessió de subvencions es farà per concurrència competitiva i es compta amb 1.248.000 euros per donar suport a aquests programes i amb 567.000 euros per a convenis amb clubs. En aquest cas, la Diptació pretén que, amb vista a la pròxima anualitat, desapareguin els convenis.
En l’àmbit de la gestió de tributs, el Ple ha avalat les delegacions a l’Organisme de Recaptació dels ajuntaments de Llavorsí i Vilanova de Segrià de la recaptació en via voluntària i executiva de diversos ingressos de dret públic, i de la taxa de subministrament d’aigua, respectivament. També s’ha aprovat l’adhesió de l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals de la Diputació de Lleida a la central de contractació de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) per a la contractació de l’empresa que gestiona el cobrament de sancions de circulació a l’estranger.
Pel que fa a Serveis Tècnics, la sessió ha donat llum verda a l’aprovació inicial del projecte reduït de rehabilitació del ferm a la carretera local LV-2012, entre les Borges Blanques i la Floresta, que compta amb un pressupost d’execució per contracta de 449.969,97 euros.
El Ple ha finalitzat amb les intervencions del vicepresident Jordi Latorre, que ha demanat a l’Estat que flexibilitzi el control del superàvit dels ajuntaments; i del president de la Diputació, Joan Talarn, que ha explicat que fa un any es va implementar un govern “per a la governança republicana a la Diputació” que “ha estat clarament marcat per la pandèmia de la covid-19, a la qual s’ha reaccionat bé i amb contundència”, ha dit. Talarn ha recordat que la Diputació ha mobilitzat més de 17 milions d’euros en plans econòmics i ha fet esment a totes les iniciatives que s’han dut a terme en l’àmbit de la promoció econòmica, el turisme i la cultura.
Presa de possessió del diputat Jaume Rutllant
La sessió plenària s’ha iniciat amb la presa de possessió del nou diputat del grup d’ERC, Jaume Rutllant, en substitució de Regina Cairol.