L’Ajuntament de Tornabous i el Consell Comarcal de l’Urgell es comprometen a dinamitzar el centre i a portar-hi a terme activitats culturals com ara concerts, recitals o presentacions de llibres.
L’Espai es va inaugurar al 2014. L’edifici va tenir un cost d’uns 800.000 euros, finançats al 50% per l’Ajuntament i pels fons FEDER. A banda, la conversió de l’Espai en museu va tenir un cost d’uns 100.000 euros, finançats també al 50% per la Generalitat i la Diputació de Lleida. Fins al 2017, el centre va obrir només en hores concertades. L’any 2018 va obrir de dijous a diumenge, però durant aquell any només va rebre 188 visites. No hi havia una programació d’activitats definides ni tampoc campanyes de promoció. L’Ajuntament va decidir tancar-lo la tardor de 2019 amb l’objectiu de repensar-lo, reestructurar-lo i dinamitzar-lo culturalment. Finalment, va reobrir l’11 de setembre passat amb una jornada de portes obertes i la incorporació d’una persona per a la seva gestió, que ha estat seleccionada mitjançant concurs públic.
Sense el perdó de l’estat espanyol a l’afusellament de Companys
La consellera Capella ha recordat que Catalunya va declarar il·legals els judicis franquistes al 2017 i que també es va anul·lar el procediment a Companys. En aquest sentit, també ha recordat que ja l’any 1990 Alemanya i França van demanar perdó a la Generalitat per haver detingut i lliurat al franquisme l’expresident. És per això, que ha reiterat que en aquest “relat” encara hi falta el perdó de l’estat espanyol i ha tornat a fer una crida en aquest sentit.
Just el dia que es compleix un any de la sentència als líders polítics per l’1-O, Capella ha denunciat “l’anormalitat democràtica” que viu el país, i ha afegit que malgrat els tràmits per la Llei de memòria democràtica de l’Estat, el govern espanyol va “tard i es queda curt”. En aquest sentit, ha assegurat que l’Estat pot regular el codi penal perquè l’enaltiment del franquisme i l’exhibició de simbologia nazi estigui penalitzada pel Codi Penal.