El cimbori de l’església de Santa Maria de l’Alba recupera els careners vidriats

Modificació del projecte per afegir la col·locació de noves rengles ceràmiques de color verd als vuit vessants de la coberta

Modificació del projecte per afegir la col·locació de noves rengles ceràmiques de color verd als vuit vessants de la coberta · Els elements són rèpliques dels careners del segle XVII a partir de les troballes fetes durant la restauració de l’estructura

El cimbori de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba, actualment en procés de restauració, torna a lluir careners ceràmics vidriats al seu exterior. Després que els treballs de reparació posessin al descobert dos d’aquests elements originals que romanien sota la teulada, el projecte de rehabilitació s’ha modificat per incorporar nous careners de color verd a tots els vessants de l’estructura, de planta octogonal. L’objectiu és que el cimbori recuperi el seu aspecte primigeni des que fou construït l’any 1694 i fins al 1903, quan es va refer la coberta i només van perdurar a sota les dues teules careneres esmentades. Es preveu així la col·locació de vuit rengles de careners ceràmics vidriats de nova construcció (tres ja s’hi han posat durant els últims dies) que reproduiran la fesomia original del cimbori.

S’estima que les dues teules careneres posades al descobert en desmuntar la coberta es van deixar allà l’any 1903 com a testimoni de l’antic aspecte del cimbori, segons ha explicat la regidora d’Urbanisme i Patrimoni, Ivonne Pont. “Més d’un segle després, recollim el missatge i aprofitem els treballs de restauració per restituir l’ornamentació cromàtica original de la construcció”, afegeix l’edil. D’aquesta forma, també es posa de relleu una tècnica constructiva tradicional dels cimboris barrocs i d’èpoques posteriors fins ben entrat el segle XIX. “El cimbori esdevindrà així una nova fita de referència visual en l’entorn urbà, ambiental i paisatgístic del temple de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega”, s’assenyala en la modificació del projecte.

A més, també s’afegirà al cimbori una nova peça de coronament ceràmic vidriat on convergiran els vuit careners. En aquest punt es reposarà el penell (o “veleta”) que culmina la coberta, element que s’està restaurant aquests dies al Museu Tàrrega Urgell. Tots els afegits al projecte suposaran una inversió de 10.999 euros (IVA inclòs). Val a recordar que la rehabilitació fou adjudicada a l’empresa Vesta Rehabilitación SL per un import de 148.492 euros. Aquesta intervenció de salvaguarda del patrimoni és finançada per l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; el Bisbat de Solsona i la Parròquia de Tàrrega; i l’Ajuntament de Tàrrega.

Iniciats el passat mes d’agost, els treballs se centren en la impermeabilització i el sanejament del cimbori per solucionar problemes de filtracions d’aigües pluvials, fet que malmetia les parets del temple. Així mateix, inclouen la rehabilitació de les façanes associades, el reforç de bigues i la reposició de teules. També es preveu eliminar vegetació arrelada a les parets del campanar. El Bisbat de Solsona és titular de l’edifici i l’Ajuntament de Tàrrega s’encarrega de tramitar i dirigir les obres. El projecte forma part del pla director de preservació de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba, monument que fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) l’any 2017.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.