Destaca la importància del món local per assolir una gestió més eficient dels pocs recursos públics disponibles, més encara en un context de crisi. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dissabte en els actes del Dia de la Comarca del Pla d’Urgell de la 148a edició de la Fira de Sant Josep de Mollerussa i 40è Saló de l’Automòbil, que se celebra aquest cap de setmana a la capital del Pla d’Urgell.
Els actes han estat presidits pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés, i s’han iniciat amb una recepció a l’Ajuntament de Mollerussa, on Aragonés ha firmat al Llibre d’Honor i ha estat obsequiat amb una litografia original d’Artur Duch dedicada a Mollerussa i en homenatge al Canal d’Urgell, la qual porta per títol ‘La terra i l’aigua units en el temps’. Posteriorment, s’ha dut a terme la recepció oficial als alcaldes de la comarca, que ha tingut lloc al Centre Cultural, i que ha donat pas a un recorregut pel recinte firal. A més de Pere Aragonés i Joan Talarn, la recepció ha comptat amb les intervencions de Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, i Rafael Panadés, president del Consell Comarcal, i amb la presència de membres del consistori, alcaldes del Pla d’Urgell i consellers comarcals, entre d’altres. Durant el posterior recorregut pel recinte firal, han efectuat una visita a l’estand de la Diputació de Lleida durant la qual Joan Talarn ha explicat a Pere Aragonés les línies mestres dels principals projectes en els que s’està treballant per a la transformació econòmica del territori. En la seva intervenció durant la recepció, Talarn, que ha estat acompanyat pel vicepresident primer, Jordi Latorre, i pels diputats Jordi Verdú i Jaume Rutllant, ha recordat que la comarca del Pla d’Urgell “és fruit de la reivindicació i el desig dels pobles, dels ciutadans i ciutadanes, al cap i la fi, que en formàvem i en formem part. Fruit doncs de la voluntat de ser i d’existir d’un territori, que el 1988 va aconseguir el reconeixement comarcal. La qual cosa lliga molt amb l’aposta per l’autonomia municipal, per la capacitat de decidir dels municipis, d’aquesta Diputació”.
El president ha destacat que la celebració d’enguany “adquireix un component altament simbòlic, perquè representa el retorn a una normalitat escapçada per la Covid-19 i perquè ens referma, a tots els que som avui aquí, en la infatigable voluntat de ‘represa’ que sempre ha caracteritzat el Poble i la Nació catalanes. És en moments difícils com els que ens ha tocat de viure que es fa més evident que mai la importància del món local (sobretot dels municipis i de les comarques, sempre a la primera línia i al costat del ciutadà) per assolir una gestió més eficient dels pocs recursos públics que tenim”. En aquest mateix sentit, ha afirmat que “es de la Diputació els puc ben assegurar que durant l’etapa pandèmica hem treballat amb responsabilitat, compromís i lleialtat per tirar endavant tots els serveis necessaris i imprescindibles per donar el màxim suport als municipis i les respectives poblacions, fent un repartiment dels fons als ajuntaments sobre bases equitatives, públiques, transparents i objectivables i reconeixent l’autonomia municipal a l’hora de decidir la destinació de la inversió a cada poble”. A més, Talarn ha remarcat que “l’acte d’avui coincideix amb la primera visita a la nostra comarca i, de fet, al territori de Lleida del 132è president de la Generalitat de Catalunya, el Molt Honorable Pere Aragonés. I en ell s’hi representa l’esperança i la voluntat del poble de Catalunya de superar la crisi sanitària i reprendre amb força l’activitat econòmica d’un país que volem socialment just, econòmicament pròsper i nacionalment lliure”. Joan Talarn ha acabat dient que “els municipis i les comarques són les institucions més pròximes als ciutadans i els que viuen de forma més directa la realitat social de cada moment. Per això voldria vindicar i agrair en un acte com el d’avui la tasca que fan els consells i els municipis al servei, sempre, de les persones, del territori i del país”.
El president de la Generalitat, Pere Aragonés, també s’ha referit a aquesta “realitat comarcal” com un fet imprescindible per entendre la realitat de Catalunya. És en aquest punt que ha situat com a punt d’inflexió la Fira de Sant Josep de Mollerussa, una fira “excepcional” per les dates, però sobretot perquè arriba “quan el país torna a engegar-se en aquesta sortida de la Covid-19 que hem aconseguit gràcies a la ciència, gràcies a tenir vacunes tan sols un any després de l’inicia de la malaltia; gràcies als serveis públics, que ens han aguantat durant tot aquest temps; gràcies a la responsabilitat de la ciutadania; i gràcies al compromís de les administracions”. Per tot plegat, ha dit, la Fira de Sant Josep significa “l’inici de la represa de l’activitat econòmica”, un fet que suposa “una senyal que el país es torna a posar en marxa”.