Tàrrega recupera el festival musical Paupaterres del 8 al 10 de juliol amb Els Amics de les Arts, Doctor Prats i Roba Estesa com a caps de cartell

La 23a edició, adaptada a les mesures sanitàries, també comptarà amb les actuacions de La Fúmiga, Bredda, La Terrasseta de Preixens, El Pony Pisador i El Pot Petit

Tàrrega recuperarà aquest estiu un altre dels seus esdeveniments culturals i festius més emblemàtics: el Paupaterres. El Festival Musical d’Estiu de Ponent torna al calendari després de la cancel·lació de l’any passat a causa de la pandèmia. Serà la 23a edició i se celebrarà els dies 8, 9 i 10 de juliol al Càmping Municipal. El recinte s’adaptarà als protocols de seguretat sanitària, l’aforament serà limitat, els espectadors romandran asseguts i caldrà fer reserva prèvia. L’Associació Paupaterres i la Regidoria de Cultura, organitzadors del festival, treballen en una distribució de l’espai per zones, cadires i taules a partir de les directrius del Procicat. En adquirir les localitats (10 euros), el públic reservarà una taula de 4 o 6 persones o una cadira individual. Per primera vegada, l’entrada serà de pagament per a tothom si bé amb preu assequible, mantenint els valors fonamentals del festival: una cultura musical sense barreres i a l’abast de tothom.

Plantejat també com un aparador lúdic i gastronòmic, el Paupaterres completarà l’oferta amb parades d’artesania i food-trucks. L’esdeveniment forma part de la Xarxa de Festivals Musicals de Catalunya (Xàfec) i compta amb suport de Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La represa del Paupaterres és un altre símptoma de la recuperació cultural que experimenta de mica en mica la capital de l’Urgell. El festival contribueix així a revitalitzar l’escena musical del país i donar oxigen a les formacions que han hagut d’aturar la seva activitat durant més d’un any.

DIJOUS 8 DE JULIOL

La programació s’obrirà el dijous 8 de juliol de la mà de La Fúmiga, un original projecte arribat des del País Valencià que debuta al Paupaterres emmirallant-se en les brass-band centreeuropees. Vent i percussió envairan l’escenari amb energia, dinamisme i un marcat caràcter mediterrani. Cultura de carrer que viatja per diferents estils (ska,, rock, balkan, hip-hop, mestissatge…) i que repassa tant èxits del circuit musical en català com temes propis del seu primer àlbum, “Espremedors”. Refermant el compromís del Paupaterres amb el territori, la vetllada de dijous també donarà veu a les cançons pop-rock de Bredda, nou músics lleidatans que són a punt de publicar el seu primer àlbum, “Resiliència”, finançat mitjançant micro-mecenatge. Amb només un any i mig de trajectòria, Bredda es proclama com un dels grups de fusió festiva que guanya més projecció.

DIVENDRES 9 DE JULIOL

El Paupaterres 2021 farà visible un any més la presència del gènere femení en la música d’arrel i portarà de nou la proposta artística liderada per les tarragonines Roba Estesa, que actuaran el divendres 9 de juliol. La banda fusiona els sons urbans i festius amb la instrumentació folk reivindicant potents missatges feministes. Després del seus treballs “Descalces” i “Desglaç”, al 2020 presentaren “Dolors”, un EP de 4 cançons que potencia la lluita per l’empoderament.

Per la seva part, El Pony Pisador són cinc joves de Barcelona que mesclen folk d’arreu del món en un equilibri perfecte entre sentit de l’humor i virtuosisme. El seu directe es nodreix a parts iguals de melodies tradicionals i harmonies vocals. Aquest 2021 editen el seu tercer disc. La mateixa nit, el Càmping Municipal rebrà el combo targarí La Terrasseta de Preixens, vells coneguts del festival que ja acumulen més de 12 anys de fructífera trajectòria artística enarborant la bandera de la música colorista. Enguany han tornat amb un EP titulat “Potxons”, gravat a València i on han inclòs la cançó “Surt el sol”, banda sonora de Cervera – Capital de la Cultura Catalana 2019.

DISSABTE 10 DE JULIOL

El dissabte 10 de juliol tindrà com a protagonistes Doctor Prats i Els Amics de les Arts. Després del seu tercer i aclamat disc “Venim de lluny” publicat el 2018 i un parèntesi de descans, el septet Doctor Prats desembarca altre cop al Paupaterres amb nou material sota el braç, especialment el seu actual single “Massa bé”, cançó optimista cridada a ser un himne estiuenc. Els de Terrassa continuen evolucionant en el mestissatge i són capaços de barrejar estils tan diversos com el pop, la cúmbia, el reggae, l’ska, el rock, l’electroswing o el dubstep.

Convidats habituals del Paupaterres, Els Amics de les Arts no podien faltar enguany per oferir en viu els temes del seu cinquè treball d’estudi, “El senyal que esperaves”, amb producció de luxe a càrrec de Tony Doogan. El trio barceloní exhibirà el seu actual pop juganer que connecta amb la música de ball (cançons com “El meu cos” esdevenen una injecció d’optimisme) sense renunciar a l’esperit alternatiu dels seus inicis. En aquest sentit, les lletres creatives marca de la casa continuen refermant Els Amics de les Arts com una banda de referència de la música en català contemporània.

Prèviament, el dissabte a la tarda, els infants i el públic familiar gaudiran del seu espai amb el concert d’El Pot Petit, que tornen a Tàrrega estrenant gira i repertori, “Vull cantar i vull ballar”, un espectacle dinàmic i participatiu que combina música, titelles, teatre i humor.

El Paupaterres clourà així una etapa de 23 edicions com a festival referent de Ponent que ha basat la seva singularitat en ser un esdeveniment transversal, obert, accessible i familiar. L’associació organitzadora planteja aquesta edició com el darrer Paupaterres de gran format i buscarà noves fórmules de plantejament per al futur. La situació i els suports actuals dificulten poder seguir oferint un festival de gran format accessible per a tothom i fan reformular el Paupaterres cap a un altre tipus d’esdeveniment.

Web oficial: www.paupaterres.cat

 

Més informació dels grups participants

Des d’Alzira (València), La Fúmiga presenta un projecte original, engrescador i festiu. Basant la seua formació en instruments de vent, planteja un directe d’energia desbordant. Cultura de carrer dalt l’escenari que viatja per diferents estils (ska, punk, rock, balkan, hip-hop, mestissatge…) i que repassa èxits del circuit musical en català i temes propis que ja recorren tot el país deixant empremta “fumiguera” amb el seu primer àlbum, “Espremedors”.

Bredda és fusió festiva amb una espurna reivindicativa que consolida un missatge únic fent homenatge al més pur sentit de la paraula, que significa ‘germà’ en patois, un dialecte jamaicà. Amb només un any i mig de trajectòria, Bredda es proclama com un dels grups amb més projecció de les terres de Lleida. Aquest 2021 prenen força, amb temes propis i un micromecenatge en marxa per a l’enregistrament del seu primer disc: el projecte més ambiciós de la banda que, sota el títol “Resiliència”, preveuen que vegi la llum la propera tardor.

El Pony Pisador són cinc joves de Barcelona que mesclen folk d’arreu del món en un equilibri perfecte entre sentit de l’humor i virtuosisme. El seu directe és contagiós i desperta les ganes de participar del públic d’allà on va. En un concert seu (que compten amb una secció rítmica de contrabaix, piano i bateria) es pot gaudir a parts iguals de melodies tradicionals, harmonies vocals i jocs. Aquest 2021 editen el seu tercer disc.

Roba Estesa fusiona les músiques urbanes i festives amb la instrumentació i melodies folk. En l’àmbit textual, investiguen com parlar de les contradiccions quotidianes partint d’un marc teòric que enllaça les seves experiències des de l’esperit crític: el feminisme. Després del seus primer treballs “Descalces” i “Desglaç”, al 2020 presenten “Dolors”, un EP de 4 cançons que busca potenciar la lluita i la presència de la dona a gran escala, convidant a l’inici d’una revolució col·lectiva des de les individualitats particulars i des de l’empoderament.

El grup targarí La Terrasseta de Preixens torna aquest any a escena amb un nou EP de quatre temes titulat “Potxons”. Gravat i mesclat a Atòmic Studio (València), la banda ha tornat a confiar en la supervisió i producció de Mark Dasousa i la col·laboració destacada de Manel Pedrós. Destaca la cançó “Surt el sol”, banda sonora de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, amb què fan arribar a tot el territori la tradició i la cultura de Ponent.

El Pot Petit és un grup de música dedicat a la creació i producció artística per a públic familiar. A partir d’un llenguatge musical amb repertori de creació pròpia, produeix espectacles i concerts que combinen la música amb els titelles, el teatre i l’humor. El Pot Petit estrena nou repertori amb la gira “Vull cantar i Vull ballar”. Diuen necessitar fer-ho per ser feliços i així ho volen reivindicar.

Amb només cinc anys de trajectòria, Doctor Prats ja tenen tres àlbums al mercat –“Patates amb peix” (2015) i “Aham Sigah” (2016) i “Venim de lluny” (2018) – i aquest 2021 tornen amb el nou single “Massa bé”. Els de Terrassa són capaços de barrejar estils tan diversos com el pop, la cúmbia, el reggae, l’ska, el rock, l’electroswing o el dubstep amb essències de les tribus sioux. Doctor Prats porta el mestissatge a un altre nivell.

Els Amics de les Arts tornen reforçats i convençuts de la nova etapa que comença. Ho fan amb un nou disc sota el braç, “El senyal que esperaves”, mantenint l’essència de grup ben viva després de 10 anys de trajectòria i una discografia amb cinc treballs d’estudi. Sens dubte, el trio barceloní ha aconseguit ser una banda de referència de la música en català contemporània gràcies a les lletres creatives de les seves cançons i un pop ballable i juganer marca de la casa que ha aconseguit ser popular i intergeneracional.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.