Tàrrega i Bellpuig il·luminaran de blau elements de les respectives poblacions aquest dissabte amb motiu del Dia Internacional de l’Educació Social, després que els respectius ajuntaments s’hagin adherit a una acció proposada pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya per visibilitzar la tasca feta per educadores i educadors socials, en temps de pandèmia l’any en què se celebra el 30 aniversari de la creació dels estudis universitaris i 25 anys que el Parlament va crear el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya.
Els dos municipis de l’Urgell són part de les 9 poblacions de la demarcació que participaran d’aquesta iniciativa que serà seguida per 26 ajuntaments d’arreu de Catalunya. A la província també hi haurà Lleida, Vielha, Balaguer, Solsona, Cervera, Mollerussa i el Palau d’Anglesola.
Amb el lema ‘Ets una peça Essencial’ el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya aglutina enguany les tres efemèrides. En un manifest emès per a l’ocasió, el CEESC afirma que “no ens feia falta una pandèmia per demostrar en el dia a dia que l’educació social és una professió substancial, fonamental, radical per acomplir els drets de ciutadania del conjunt de la població”. Hi afegeix que “no ens cansem de recordar que en qualsevol moment del dia i de l’any hi ha desenes de professionals exercint, que no ens aturem, que som una professió present en la vida de les persones amb les quals treballem”.
El CEESC considera “alarmant la inestabilitat, la temporalitat, les condicions laborals, la falta de personal i la falta de recursos amb la qual es troba la major part de la professió”. Afirma que “hi ha administracions, empreses i entitats que no valoren les competències i habilitats de la professió quan contracten altres perfils professionals per dur a terme les nostres funcions”, la qual cosa consideren que, fent-ho, “priven la ciutadania de rebre una atenció socioeducativa qualificada que permeti garantir els seus drets”.
Des del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya recorden que aquesta és una professió feminitzada com passa amb altres professions relacionades amb les cures i l’educació, encara avui al voltant del 80% de l’estudiantat dels graus universitaris en Educació Social són dones i sols un 20% són homes. “Unes dades que demostren que encara calen molts esforços per aproximar-nos a la igualtat”, rebla el col·legi professional ii això fa sospitar “que aquest biaix de gènere influeix en la falta d’interès per visibilitzar i resoldre molts dels problemes esmentats”.
Amb tot, el Col·legi aprofita aquesta data per demanar que l’”Educació Social sigui integrada, com a dret de ciutadania, en les polítiques públiques universals per al conjunt de la població”.