Tàrrega ha clamat ben fort avui contra la xacra de les violències masclistes. En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, la plaça Major ha acollit l’acte institucional del 25N a la capital de l’Urgell, durant el qual s’ha llegit el Manifest de l’Institut Català de les Dones, que ha culminat amb un llarg aplaudiment. També s’ha fet un minut de silenci en memòria de les dones i infants assassinats per violència masclista. Han participat a la trobada representants de l’arc consistorial amb l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú al capdavant. S’hi han sumat la consellera comarcal d’Acció Social, Ciutadania i Igualtat, Sílvia Fernàndez; Policia Local; Mossos d’Esquadra; teixit associatiu i ciutadania.
“Que les dones gaudeixin de vides lliures i dignes, en qualsevol espai i àmbit, ha de ser l’eix de totes les societats democràtiques”, proclama el Manifest, que fa un repàs de les noves formes de violència masclista que reconeix la Llei 17/2020 que modifica i amplia la del 2008. És el cas de la violència obstètrica, contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista, violència vicària, digital, en l’àmbit de la política i l’esfera pública o institucional. Són, però, les violències sexuals les que generen un major impacte i indignació. “No podem continuar consentint que les dones visquin amb por, amb la llibertat coartada per l’amenaça d’unes agressions sexuals que ja haurien d’estar desterrades d’una societat democràtica i lliure”, també es denuncia al text, que recalca la necessitat de “crear nous referents per construir milers de masculinitats responsables, lliures, igualitàries, diverses, inclusives i cuidadores”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha declarat que “teixint aliances i complicitats, podrem construir un teixit comunitari i una xarxa de recursos que siguin font de salut i qualitat de vida per a totes les dones i tots els col·lectius oprimits d’aquesta societat”.
Segons el Col·lectiu Flora Tristan, 4.102 veïnes de Tàrrega (una de cada dues dones majors de 16 anys) ha patit algun tipus de violència pel fet de ser dona al llarg de la seva vida (una de cada cinc -1.417- n’hauria estat víctimes el darrer any). De la mateixa manera, aquesta entitat que agrupa professionals de diverses disciplines (àmbit jurídic, social, sanitari…) ha calculat els costos de la violència envers les dones. A Tàrrega, pel capbaix suposa un impacte de 471.904 euros, xifra que podria superar els 3 milions d’euros seguint criteris de càlcul menys restrictius. Són dades elaborades a partir de l’estudi El impacto de la violència de genero en España: una valoració de sus costes en 2016 del Ministeri de la Presidència, Relació amb les Corts i Igualtat. Per la seva banda, el Consell Comarcal de l’Urgell ha informat que en el que portem d’any ha atès el doble de dones per violència de gènere que durant tot el 2020. En concret, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l’Urgell ha atès 59 dones, 41 de les quals han estat víctimes de violència de gènere, front les 20 que van acudir al servei l’any passat per aquest motiu.
‘El bosc de les veus silenciades’
D’altra banda, la Regidoria d’Igualtat de Tàrrega coordina un programa d’actes de sensibilització dins la campanya “Digues Prou, No Estàs Sola”, que es desenvolupa cada any des del 2014. A més, la Font del Pati s’il·lumina de color lila des del dijous 18 de novembre. El cicle d’activitats prosseguirà el diumenge 28 de novembre, a les 11 del matí, quan tindrà lloc l’activitat ‘El bosc de les veus silenciades’ al Parc Esportiu. Es tracta d’una plantada d’arbres per recordar les dones assassinades per les seves parelles o exparelles i els infants morts amb l’objectiu de fer mal a la seva mare. En un acte obert a tothom, es plantaran 19 arbres, un per cada any des del 2003 (any a partir del qual tenim xifres oficials de les víctimes mortals per violència masclista). Des del 2003, 1.118 dones han mort en mans de les seves parelles o exparelles mentre que des de l’any 2013 44 infants han estat assassinats per infringir dolor a la seva mare. Prendrà el relleu el concert-vermut que oferirà la cantant, compositora i mestra Sandra Bautista el mateix diumenge 28 a partir de les 12 del migdia a la terrassa de La Soll (plaça de les Nacions Sense Estat). Bautista proposa un viatge des de l’arrel de les cançons amb lletres carregades de poesia i melodies meticulosament treballades.
Material pedagògic per a entitats, associacions i centres educatius
Fruit de les diverses accions desenvolupades d’uns anys ençà dins la campanya “Digues prou, no estàs sola”, Tàrrega també disposa d’un ampli ventall de material didàctic per prevenir i lluitar contra la violència masclista. La Regidoria d’Igualtat ha aplegat banderoles, fulletons, “violentòmetres” i punts de llibre en un lot que es posa a disposició dels centres educatius i entitats. També s’hi ha afegit una nova guia de recursos pedagògics editada aquest any pel consistori. Val a recordar que la Generalitat de Catalunya posa a disposició de les dones que són víctimes de violència masclista el telèfon gratuït i confidencial 900 900 120, el qual ofereix atenció les 24 hores, així com el número 604 00 11 22 a través del qual les víctimes poden contactar via WhatsApp per demanar informació i assessorament policial, i que també ofereix suport i atenció les 24 hores tots els dies de l’any.