El doble concert del cantautor solsoní Roger Mas i el músic i compositor Pep Lladó obrirà el proper dissabte 22 de gener una nova edició del cicle de concerts “Tàrrega Sona”, impulsat per la Regidoria de Cultura. La capital de l’Urgell iniciarà així un nou programa on confluiran fins al maig cançó d’autor, rumba catalana, música clàssica, pop, flamenc, jazz… Tàrrega expressa així, una vegada més, el seu suport a la cultura, sector severament colpejat per la pandèmia. A més de Roger Mas i Pep Lladó, integren el cartell (per ordre cronològic) Albert Pla, el Grup de Flautes de Ponent, Elena Gadel i Marta Robles, Lleidart, Joana Cebolla Quintet i Alba Careta. El cicle es tancarà el diumenge 8 de maig amb el concert El tocadiscos de Joan Fuster, amb el qual l’Ajuntament de Tàrrega se suma al Festival Barnasants, un dels certàmens musicals de referència del país, així com al centenari del naixement de l’escriptor valencià en l’Any Fuster.
El Teatre Ateneu serà l’escenari dels concerts, sala que s’ajusta als protocols de seguretat sanitària vigents. La Regidoria de Cultura ofereix descomptes del 15% per a les persones usuàries del carnet de la Biblioteca Germanes Güell i del 20% per a Carnet Jove i TRESC així com per a persones aturades i amb discapacitat. Els menors de 18 anys també tindran a l’abast localitats a 5 euros. Les entrades es poden adquirir mitjançant el web www.culturatarrega.cat i La Botiga del Museu (carrer Major, 11). El regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha subratllat la importància de mantenir les programacions de concerts i arts escèniques. “El Tàrrega Sona 2022 duu, una edició més, el segell ‘Km Cultural’ mitjançant el qual donem visibilitat a artistes del territori”, destaca Vílchez. A més a més, “enguany col·laborem amb el Festival Barnasants, festival de referència dels Països Catalans, i ho fem amb una de les produccions del festival, que és l’estrena a Catalunya del concert orquestrat pel cantautor Pau Alabajos a partir d’algunes reflexions de Joan Fuster sobre la Transició, la Nova Cançó o el paper de la cultura”.
Aquesta és la programació:
PEP LLADÓ (rumba catalana) · ROGER MAS (cantautor) · El cicle s’obrirà el dissabte 22 de gener (20.30 h) amb el músic Pep Lladó. El compositor de Dosrius desgranarà el cançoner del seu darrer àlbum, titulat Les petites certeses. El treball que parla de la recerca interior per trobar, mitjançant la música i la poesia, alguna estructura sòlida, per petita que sigui, on agafar-se per sobreviure a una realitat cada vegada més pantanosa. Lladó, que aquest cop estarà acompanyat per músics tan coneguts del públic targarí com per exemple Carlitos Miñarro i Xavier Reyes, no ha parat de portar al límit el llenguatge expressiu de la rumba catalana, maridant-lo amb el jazz, la música africana o la cançó francesa. Les petites certeses apunta a ser un disc on l’autor consolida una manera pròpia de dir, tant en el contingut com en la forma. Per la seva banda, el solsoní Roger Mas (22h), que disc rere disc ha demostrat que encarna com ningú el prototip del cantautor, presenta el seu nou àlbum: Totes les flors és un treball lluminosament diferent, amb deu cançons noves, que aprofita per celebrar els seus 25 anys de trajectòria. En aquest disc, aquest artista expert en reinventar-se ens aboca dolçament al vertigen de les emocions més explosives amb un onzè àlbum que inclou un record soterrat al duet Ia i Batiste i un homenatge al degà dels jutges Pi de la Serra. Preu: 15 euros.
ALBERT PLA (cantautor) · La segona cita del cicle serà el dissabte 12 de febrer (20.30 h) amb aquest reconegut i polifacètic artista amb més de 25 anys de carrera a l’esquena en què ha desenvolupat una extensa activitat, tant musical com teatral i cinematogràfica. Iniciant la seva carrera a la dècada dels vuitanta, amb els seus propis xous i temes, Albert Pla es va guanyar l’admiració d’un públic que es distingia sempre per gaudir no només de la música, sinó de les posades en escena. Amb ¿Os acordáis?, títol d’una de les darreres cançons que va compondre durant la pandèmia, Pla reflexiona amb ironia sobre l’impacte que ha tingut la crisi del coronavirus a nivell mundial. Un espectacle on barrejarà cançons noves i emblemàtiques de la seva carrera amb algun monòleg, es mourà lliure amb els seus sense fil de veu i guitarra i baixarà a la platea per cantar entre el públic. Preu: 15 euros.
GRUP DE FLAUTES DE PONENT (música clàssica) · El diumenge 13 de febrer (18 h) arribarà el torn del Grup de Flautes de Ponent, nascut de l’amistat d’uns quants flautistes ponentins i de la seva voluntat de fer música plegats. Provinents de diversos indrets de l’Urgell i la Segarra, s’han anat trobant al llarg dels anys en el petit món de la música. El grup els ha permès complementar la seva activitat musical professional i pedagògica ja que és un punt de trobada, d’intercanvi i d’enriquiment. Els seus programes repassen autors clàssics com Mozart, Bach, Bizet, Pachelbel però també compten amb peces més contemporànies amb composicions de Gershwin, Guiot i estils com el jazz, que interpretaran a l’escenari del Teatre Ateneu en un concert solidari a benefici de l’Associació Alzheimer Tàrrega i Comarca. Preu: 5 euros.
ELENA GADEL I MARTA ROBLES (pop, flamenc…) · Altres de les protagonistes del Tàrrega Sona 2022 seran la cantant Elena Gadel i la també intèrpret i guitarrista Marta Robles, que duran a la capital de l’Urgell l’espectacle Les dones de la meva vida. Serà el diumenge 13 de març (18 h). Gadel i Robles presenten un espectacle que neix de la necessitat de donar llum a tantes i tantes dones que ens han il·luminat el camí fet fins ara. La veu de l’Elena, tan plena de matisos com punyent, i la guitarra de la Marta, farcida de colors i detalls rics en expressió flamenca i en nombrosos estils, s’uneixen per presenta un concert molt especial, on faran renéixer, a guitarra i veu, cançons creades per dones que han marcat les seves vides i el seu viatge musical. Ambdues compositores són líders dels seus propis projectes. L’Elena Gadel és una de les artistes més importants i estimades del nostre país, amb la seva veu única i la seva sensibilitat i posada en escena inigualable; ofereix uns directes plens de màgia i poesia. I la Marta Robles és fundadora i la principal compositora del reputat quartet Las Migas, amb qui omple els festivals i teatres més importants, amb gires nacionals i internacionals. Preu: 15 euros.
LLEIDART ENSEMBLE (música clàssica familiar) · La música clàssica pensada per a tota la família prendrà el relleu el diumenge 27 de març (18 h) de la mà de LleidArt Ensemble, una agrupació de joves músics que han compartit estudis i experiències musicals al llarg dels últims anys. Els seus membres s’han format majoritàriament a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i han ampliat els seus estudis en diverses escoles i conservatoris superiors d’alt prestigi europeu. Des de l’any 2013 és grup resident de l’Auditori Enric Granados de Lleida, ha format part de la Xarxa de Joventuts Musicals de Catalunya i també ha sigut Grup Vinculat a l’ESMUC. A Tàrrega presentaran el zoològic més artístic del regne animal: El carnaval dels animals de Saint-Saëns. Una obra pensada amb sàtira i crítica pel compositor, que ens apropa a un món únic de fantasia i música: 13 espècies d’animals, 12 instruments musicals, 10 instrumentistes i 14 petits fragments musicals. Preu: 5 euros.
JOANA CEBOLLA QUINTET (jazz) · ALBA CARETA (jazz) · El divendres 1 d’abril (20.30 h) el cicle ha programat una nit molt especial amb un doble concert amb dues de les formacions més interessants del panorama actual del jazz liderades per dues dones. La primera i més propera proposta és el quintet lleidatà liderat per Joana Cebolla. Després de treballar com a instrumentista a diferents formacions, Cebolla ha seleccionat diversos estàndards de diferents períodes per donar-se a conèixer com a artista. Amb arranjaments propis i un grup d’experimentats músics que l’acompanyen ha donat forma a Better Go, el seu primer treball discogràfic, on combina la sonoritat clàssica amb arranjament atrevits per aconseguir un repertori heterogeni i interessant. Després de triomfar arreu de festivals arriba a Tàrrega acompanyada del Lleida Jazz Sindicate, habituals protagonistes de les propostes jazzística a les nostres contrades. A partir de les 10 de la nit, serà el torn d’Alba Careta. Després de rebre el Premi Enderrock 2018 a millor àlbum de jazz pel seu últim disc Orígens, va llançar el seu segon disc, Alades d’Alba Careta Group al mes de setembre de 2020. Un treball que recull les últimes composicions de la trompetista avinyonenca inspirades en les vivències dels seus anys a Holanda, i que ara prenen forma en aquest nou treball a través del llenguatge del jazz més sincer, orgànic i emocional. Un enregistrament tan sorprenent, fresc i motivador com el seu àlbum debut, però més madur, més atrevit i més rodó. Preu: 15 euros.
CICLE BARNASANTS – HOMENATGE A JOAN FUSTER · Tàrrega se suma al Festival Barnasants per la porta gran amb l’estrena a Catalunya d’El tocadiscos de Joan Fuster en el marc de l’Any Fuster, que commemora el centenari del naixement de l’escriptor de la Ribera Baixa. El tocadiscos de Joan Fuster és un espectacle teatral prenyat de música en viu: a partir d’una selecció de textos fusterians que reflexionen sobre el moviment cultural de la Nova Cançó, construïm un trencaclosques de pensaments, aforismes i dissertacions que serveixen com a base per a una entrevista fictícia -una tertúlia teatralitzada‑ protagonitzada per l’assagista de Sueca i una jove periodista amb qui dialoga sobre el paper que van jugar els Setze Jutges en la lluita antifranquista, sobre la importància de la Nova Cançó durant la transició democràtica i sobre altres qüestions socials, polítiques i culturals que afecten la nostra història recent. Les cançons de Raimon, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Al Tall o Pi de la Serra, al·ludides durant l’entrevista, conformen la banda sonora de l’espectacle: cantautors i cantautores nascudes després de l’any 1975 canten en directe alguns dels himnes més simbòlics de la generació predecessora i reten homenatge a Joan Fuster en el centenari del seu naixement. Preu: 15 euros.