La Generalitat de Catalunya ha atorgat una Creu de Sant Jordi al pintor Josep Minguell Cardenyes (Tàrrega, 1959). La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part del Govern català. En el cas de Minguell, la Generalitat el distingeix per ser “un artista únic, excel·lint en l’art de la pintura al fresc i la pintura integrada en grans espais arquitectònics”. L’artista targarí és autor de 46 conjunts arquitectònics i s’ha convertit en un dels màxims exponents internacionals de la pintura mural al fresc, una tècnica pictòrica mil·lenària en la qual s’ha especialitzat.
“La pintura al fresc, més que una tècnica, és una manera d’entendre l’art de la pintura. Estableix un fort vincle amb l’arquitectura dels edificis, crea color amb pigments minerals i enfoca tota la creació envers el protagonisme dels espectadors. La Creu de Sant Jordi és un gran estímul per a continuar endavant amb aquesta pràctica artística”, ha declarat el guardonat. Minguell recollirà el guardó juntament amb els altres premiats en una cerimònia conjunta que se celebrarà el dia 11 de juliol a Mataró.
En un comunicat, la Generalitat ha argumentat que Minguell “mostra sempre una inspiració brillant que interpel·la i commou l’espectador de les seves obres pictòriques”. D’altra banda, ha destacat també “la important i continuada tasca de docència, recerca i difusió tècnica i conceptual de la pintura mural al fresc, que el converteix en un gran referent per a les noves generacions de pintors murals”.
Josep Minguell Cardenyes
Fill i net de pintors al fresc, Josep Minguell Cardenyes és doctor en belles arts i pintor muralista. Està especialitzat en pintura mural al fresc, especialment grans conjunts arquitectònics, sent un dels pocs artistes arreu del món que practiquen aquesta tècnica pictòrica mil·lenària.
Al llarg de la seva trajectòria ha combinat la pràctica artística amb la recerca. Ha pintat un total de 46 conjunts arquitectònics. Destaquen Santa Maria de l’Alba de Tàrrega (amb 1.000 m2 de frescos), el Palau de la Diputació de Lleida, la facultat de medicina de la Universitat de Lleida, l’església de l’Espluga Calba, el Carme de Sant Joan Despí, Sant Joan de Reus i la Mare de Déu del port de Barcelona.
En l’àmbit acadèmic ha col·laborat amb diverses universitats: la Hawaii Manoa University, l’Accademia di belle arti di Firenze, l’Accademia di belle arti di Carrara, la Universitat de Barcelona, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Lleida, la Universitat Politècnica de València i la Waseda University deTokio.
És autor de diversos articles i del llibre Pintura mural al fresco, estrategias de los pintores (Publicacions de la Universitat de Lleida, 2014) i Crònica d’un pintor de frescos. Tàrrega-Florència (Publicacions de la Universitat de Lleida, 2019).