Tàrrega reivindica canvis estructurals en la societat perquè sigui plenament igualitària en motiu del 8-M

La capital de l’Urgell convida la ciutadania a celebrar les fites aconseguides pel feminisme i reivindicar els drets encara pendents d’assolir

Tàrrega fa sentir la seva veu per reivindicar el feminisme i denunciar el sexisme que intenta perpetuar-se. El municipi s’ha sumat avui dimecres al Dia Internacional de les Dones clamant canvis estructurals en la societat per tal d’aconseguir la plena igualtat de gènere. La Regidoria d’Igualtat convida la ciutadania a celebrar les fites aconseguides pel moviment feminista i a reivindicar els drets encara pendents d’assolir amb la campanya ‘Vindiquem i celebrem’, que posa el focus en la genealogia femenina i feminista per tal de reconèixer dones referents. Amb la col·laboració de les associacions de dones del municipi i una trentena de dones de diferents professions i orígens, la campanya s’ha plasmat en 16 imatges, que es poden veure en establiments comercials (amb la col·laboració de Foment Tàrrega), l’exposició que romandrà a la plaça Major fins al 31 de març i a les xarxes socials. Les fotografies, captades al Museu Trepat, són obra de Dani Hernández amb disseny de Rosa Colilles.

Es tracta de recuperar la memòria històrica del feminisme com a moviment de transformació social i de continuar lluitant per assolir, per exemple, la paritat en els llocs de poder o eliminar la bretxa salarial de gènere. Les imatges de la campanya transmeten un missatge d’unitat entre dones que han estat referents les unes de les altres i per a altres dones. Al mateix temps es vol desmuntar el mite patriarcal que les dones són enemigues les unes de les altres. En aquest sentit, la capital de l’Urgell recorda que “el 8-M simbolitza l’esperit crític que ens conduirà a l’erradicació de les desigualtats, tot desmuntant les bases que permeten conductes hostils com l’assetjament sexual, la violència i la discriminació contra les dones”. Alhora defensa que dones i homes “lluitem per eliminar estereotips, la discriminació laboral i salarial, contra la violència masclista, però sobretot per construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes”.

Així s’ha expressat durant la lectura de la declaració institucional, consensuada per l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, que ha tingut lloc aquest migdia a la plaça Major amb assistència d’entitats i ciutadania. El text recorda que des del món local “volem reconèixer que som beneficiàries de dones generoses que ens han precedit, dones que van desplegar els fonaments d’una transformació eficaç per millorar les nostres vides en clau d’oportunitats, de drets, de recursos, d’inclusió civilitzatòria”.

Han llegit el text l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú; la regidora d’Igualtat, Assumpta Pijuan; les regidores Laia Recasens i Marta Torre; i Dolors Cazorla i Josefina Segarra en representació de les entitats femenines de la ciutat. “Les dones formen part de la societat, part activa, principal i bàsica pel desenvolupament del futur. Per poder avançar, com a comunitat, s’ha de tenir en compte a totes les persones, indistintament, del sexe que tinguin.” Aquest és un fragment del document, que també assevera que “aconseguir una societat justa i igualitària és el gran repte que tenim al davant i l’hem d’assolir amb la complicitat de totes les institucions i agents socials, sumant els talents i les potencialitats de cada persona”.

Jornada intensa del 8-M

A banda de la lectura del Manifest, la Regidoria d’Igualtat ha programat una quinzena d’activitats durant tot el mes de març per commemorar el Dia Internacional de les Dones, algunes de les quals s’han celebrat aquest mateix dimecres. És el cas de l’enregistrament d’un ‘flashmob’ amb la participació de mig miler d’alumnes de sis centres educatius de la ciutat (escoles Àngel Guimerà, Jacint Verdaguer, Maria Mercè Marçal, Pia, Alba i Vedruna) i la col·laboració del grup musical Pupil·les, que ha cedit la cançó. També avui 8 de març, l’Espai MerCAT ha acollit una jornada d’Speed Networking organitzada per Internisa, l’Agència Catalana de la Joventut i la Xarxa per a l’Ocupació de l’Urgell. Es tracta d’una iniciativa especialment adreçada a dones en recerca de feina o que volen millorar la seva qualificació professional, que ha aplegat un centenar de dones participants i una dotzena d’empreses del territori.

Ecofeminisme i art efímer

Un altre dels esdeveniments destacats de la campanya és l’estrena de la primera jornada sobre ecofeminisme i art efímer el dissabte 25 de març (10:30h, Can Colapi). Es presenta amb el nom d’Efímera i s’hi construiran col·lectivament quatre obres d’art liderades per les educadores Ariadna Castellà Sociats, Lluïsa Gabarra Labad, Mireya González Escolà i Alba Torres Robinat. Aquesta acció s’acompanyarà d’una mostra de productes vegans i una paella popular vegana. Les activitats es presentaran el divendres 24 de març en una xerrada que oferirà l’artista Verónica Perales Blanco (19h, Biblioteca).

D’altra banda, el dissabte 11 de març (11h, plaça de les Nacions sense Estat) se celebrarà la 5a edició de la Gamverrada, trobada de colles de cultura popular liderades per dones sota l’organització de La Verreta de Guixanet. L’esdeveniment, que enguany potencia la música en directe, comptarà amb la participació de quatre colles convidades: La Mula de Sant Feliu de Llobregat, La Mulassa Presumida de Vilanova i la Geltrú, La Miliciana de Cervera i la Cultural Cappont, que hi acudirà amb cinc gegantes, la DonaPopa, la Dra. Castells, la Marieta, la Clàudia i la Roseta i finalment la Mata Hari. A més a més, els grups de la ciutat prenen importància en aquesta edició de la Gamverrada amb la participació de les Gitanes de Tàrrega, la Mamellona, la Rosalia, la Rubinada, les Arquets (grans i petites) i La Verreta. La cercavila comptarà també amb la participació dels grallers El Tararot, les timbaleres de la Mula de Sant Feliu i la xaranga Thistracció Band.

Ampli ventall de propostes

La programació del 8-M inclourà també un taller d’autodefensa per a dones els dijous 16 i 23 de març (19:15h, Cross Gym), una gimcana familiar per localitzar dones targarines referents el dissabte 18 de març (10:30h, plaça de Sant Antoni). La mateixa temàtica reivindicativa té l’exposició ‘12 mesos + 12+1 dones. On són les dones targarines?’ amb il·lustracions de David Aguilera Fàbrega (LoCigronet), que es pot visitar a la Biblioteca Germanes Güell fins al 31 de març.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.