El Paupaterres de Tàrrega ha presentat aquest dimarts la programació del festival que enguany compleix 25 anys i que se celebrarà els dies 12, 13, 14 i 15 de juliol amb una ampli ventall de propostes musicals per a tots els gustos. Maria del Mar del Bonet, Stay Homas, The Tyets, Lildami, El Pot Petit o Els Catarres són alguns dels caps de cartell d’un dels festivals de referència de Catalunya, que continua creixent i que dona el tret de sortida dels certàmens musicals d’estiu de la zona, amb l’assistència de milers d’espectadors any rere any.
En l’acte de presentació, l’Associació Cultural Paupaterres i la Regidoria de Cultura de Tàrrega han destacat el nivell del cartell i han valorat el Paupaterres com un dels motors culturals del territori, ja que enguany compta amb més de la meitat de la programació formada per artistes o grups musicals de la província de Lleida. Han presentat la programació de la 25a edició del Paupaterres l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, i, en representació de l’associació impulsora del certamen, Marc Calderó i Eva Balcells. Alhora, també hi han assistit Albert Turull, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i Josep Farràs i Miquel Baltrons, representants de Mahou – San Miguel, patrocinador oficial del festival.
Sota el lema ‘Un altra pell’ i amb el llangardaix com a nou emblema distintiu, el festival vol donar relleu als valors de la gent d’aquesta terra per la seva capacitat de resiliència i adaptació en qualsevol situació, un fet que el Paupaterres ha demostrat durant els 25 anys d’existència i la seva reformulació per mantenir-se en peu a la cartellera de festivals musicals del país.
Sota el lema ‘Un altra pell’ i amb el llangardaix com a nou emblema distintiu, el festival vol donar relleu als valors de la gent d’aquesta terra per la seva capacitat de resiliència i adaptació en qualsevol situació, un fet que el Paupaterres ha demostrat durant els 25 anys d’existència i la seva reformulació per mantenir-se en peu a la cartellera de festivals musicals del país.
Un cartell per a tots els gustos i tendències
El divendres 14 i el dissabte 15 de juliol l’activitat es concentrarà al Càmping Municipal – Espai Felip Robinat amb una oferta molt àmplia i variada. L’organització ha confiat en grups referents del panorama català que denoten el bon estat de la música al nostre país.
Stay Homas, el grup forjat durant la pandèmia, presentarà el seu segon disc ‘HOMAS’, una proposta més madura i personal del trio format per Guillem Boltó, Klaus Stroink i Rai Benet. L’actuació a Tàrrega és l’única que tenen prevista a la província de Lleida en una gira que ha generat molta expectació.
The Tyets s’han convertit en un dels grups de moda gràcies al llançament de l’àlbum ‘Epic Solete’ i, en especial, al tema ‘Coti x Coti’, que s’ha convertit en un dels més reproduïts en català dels últims temps a totes les plataformes. El mataronins Oriol Ramon i Xavier Coca són capaços de barrejar amb èxit la música urbana, el reggaeton o la sardana i oferir un directe molt addictiu.
Els Catarres tornaran al Paupaterres, on ja van actuar l’any 2012, per lluir el seu darrer treball, ‘Diamants’, que recull el seu passat folk més reconeixible però també incorpora noves sonoritats com el pop, el rock i, fins i tot, el trap.
Lildami també repetirà al Paupaterres després de la seva aparició fulgurant l’any 2019. El terrassenc ha emergit com una de les figures més destacades del pop urbà català i fa uns mesos va publicar el seu tercer disc, ‘Dummy’.
Mabel Flores portarà a Tàrrega les seves lletres compromeses i carregades de crítica social amb un estil que combina la música pop, els sons urbans i la cançó d’autor. Repeteix també al Paupaterres, ja amb una carrera consolidada i presentant el seu tercer àlbum d’estudi.
Meritxell Gené s’ha convertit en una de les cantautores més reconegudes de Lleida i presentarà a Tàrrega el seu darrer treball, ‘No diré res de mi’, en el qual musica tretze poemes de Gabriel Ferrater amb un estil inconfusible.
La Follia serà la representació targarina del Paupaterres. Aquesta peculiar txaranga -que uneix vent metall amb gralla i dolçaina-, nascuda el 2021 amb joves del territori, continua creixent i no para de guanyar adeptes gràcies als seus ritme i estil descarat.
Laverta és el quartet musical de proximitat format per Ramon Bobet, Francesc Rufes, Joan Muntané i David Escartín i aposta pel folk i la música tradicional amb un estil càlid i pròxim en un Paupaterres que segueix apostant per ser punt de descoberta musical. La Niña Paracaídas aterrarà al Paupaterres després de guanyar el primer premi del concurs de bandes emergents de Lleida, organitzat per la Casa de la Música de Lleida. Amb un estil pop punk molt fresc apunta a ser un dels grups revelació d’aquest estiu.
Boom Boom Fighters és un projecte nascut el 2021, entre Mataró i Girona, que combina el roots reggae dels anys 80 amb el dancehall dels 90’s, amb una essència innovadora i desenfadada.
Sexenni és un altre jove grup de música urbana de Lleida amb un estil que viu a cavall entre les diferents facetes de l’urban i que incorpora un toc irònic a les seves lletres per oferir un directe molt explosiu.
Dub Esponja i Freak&Do seran els punxa-discs locals encarregats d’amenitzar el festival en qualsevol moment que se’ls pugui requerir.
El dijous, el Paupaterres s’esponja per tota la ciutat
El dijous 13 de juliol es mantindran els concerts gratuïts repartits a diferents locals de la ciutat per portar la música del territori a tots els racons. Neptú, el projecte del lleidatà Vicent Monfà, qui havia format part de Koers, actuarà al Sardines i Marinada del Gat del Rosal. La jove cantautora de Vilanova de Bellpuig Itsasgorak mostrarà al Novum les seves cançons reivindicatives. I la rumba del targarí Salinsky animarà el bar Kirikú.
El Paupatrap, nou concurs de trap en català
El Paupaterres innova enguany amb la creació del Paupatrap, el primer concurs de trap en català de les terres de Lleida. En els darrers anys, aquesta tendència de música urbana ha crescut molt i el festival vol potenciar la carrera de noves formacions amb un concurs on el premi serà formar part de la programació del Paupaterres 2024. Les actuacions seran el divendres 14 de juliol al vespre amb una durada de 15 minuts per artista i el jurat estarà format per membres de l’organització, de la Casa de la Música de Lleida i per artistes reconeguts dins el panorama musical. Les inscripcions es podran fer a través de les xarxes socials de Paupaterres.
El Pot Petit, l’atractiu del Paupakids
Els més menuts podran gaudir d’una nova edició del Paupakids amb l’actuació del popular grup El Pot Petit. La companyia catalana és un referent dels espectacles familiars i portarà a Tàrrega la seva última creació que combina la música amb els titelles, el teatre i l’humor.
En les anteriors edicions, el Paupakids anava vinculat a activitats aquàtiques de lleure, però davant els problemes provocats per la sequera, l’organització està reformulant la festa per poder-la adaptar a la situació actual.
Gastronomia, vins i preus accessibles
Com és tradició, el Paupaterres comptarà amb una variada oferta de foodtrucks amb diferents estils de gastronomia per gaudir dels sopars a la fresca i també hi haurà la possibilitat de realitzar tastos de vins amb denominació d’origen. Els preus de les entrades continuaran sent assequibles ajustant-se als valors fonamentals del festival: posar a l’abast de tothom una cultura musical sense barreres, transversal i de caràcter familiar.
Les empreses i institucions del territori amb el Paupaterres
Un dels reptes del festival per poder continuar creixent és assolir acords amb empreses i col·lectius del territori que donin suport en l’organització del festival. En aquest sentit, San Miguel es consolida com a patrocinador principal i serà present en els diferents espais del festival, com l’escenari Magna. A més, diferents empreses del territori s’han unit al projecte amb l’objectiu de vetllar per la cultura i els artistes de proximitat.
El Festival Paupaterres forma part de la Xarxa de Festivals Musicals de Catalunya (Xàfec) i compta amb suport de l’Ajuntament de Tàrrega, la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
L’Associació Paupaterres celebrarà aquest dissabte 20 de maig a les 7 de la tarda una festa pel 25è aniversari. Serà al Museu Trepat amb un concert especial de La Terrasseta de Preixens i l’Escola Municipal de Música de Tàrrega. Els organitzadors també recordaran com han estat els 25 anys del festival, hi haurà foodtrucks per sopar i sessió de DJ. El preu per accedir al concert serà de 5 euros.