L’associació ECOBS “Energies Compartides de Bellpuig i Seana” i l’Oficina de Transició Energètica del Consell Comarcal de l’Urgell han organitzat a Bellpuig, dins el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2023, exposicions, jornades de portes obertes a instal·lacions d’energia sostenible i tallers formatius per a joves.
La Setmana Europea de l’Energia Sostenible (European Sustainable Energy Week o EUSEW, per les seves sigles en anglès) és una iniciativa de la Comissió Europea que té l’objectiu de promoure l’eficiència energètica i les energies renovables a la Unió Europea i altres països. Durant el període de la campanya, s’organitzen esdeveniments i activitats per tota Europa, incloent conferències, tallers, visites a instal·lacions, concursos i altres iniciatives. Els esdeveniments estan oberts al públic en general i estan dirigits a professionals del sector energètic, representants polítics, empreses, organitzacions no governamentals, ciutadans i altres interessats en l’energia sostenible.
Aquest 2023, la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, es celebra durant aquest juny i el lema de la Unió Europea per l’edició d’enguany és: “Accelerar la transició a l’energia neta: cap a factures més baixes i més competències”.
Durant tota la setmana passada i fins al dissabte, a Bellpuig s’ha instal·lat una exposició del vehicle elèctric, i s’han fet visites a l’equipament municipal d’autoconsum compartit per així difondre el model que ha d’esdevenir el futur dels nostres municipis. Dissabte al matí, al pavelló municipal J.B. Pifarré, hi va haver dinàmiques de grup i jocs de taula per a tothom, i es van realitzar dos tallers, un per a joves d’entre 11 i 13 anys amb el títol “Revolució energètica a l’escola”, i un altre oberta a totes les edats amb el lema “Canvia d’energia”.
Les activitats que han estat organitzades des de l’associació ECOBS, les ha dinamitzat l’Agrupament Escolta i Guia CAU Ramón Folch, amb recursos proporcionats per l’ICAEN i en col·laboració de l’Oficina de Transició Energètica de l’Urgell.
L’associació ECOBS, que té la voluntat d’esdevenir la primera comunitat energètica de l’Urgell, sorgeix a partir de la voluntat de l’Ajuntament de Bellpuig (adherit al Pacte dels Alcaldes per l’Energia i el Clima), que amb un procés participatiu, iniciat l’any 2022 per l’elaboració d’un Full de Ruta per la Transició Energètica del municipi obert a la ciutadania i pimes, va donar impuls per la creació d’un grup de treball que ha esdevingut el motor per la creació d’ECOBS.
De cara al setembre vinent, ECOBS farà sessions d’aquests tallers als centres educatius de la comarca, i així difondre els valors de l’eficiència energètica a l’escola.