El ‘Galacticat’, la Mostra de Cinema Fantàstic i Terror de Ponent, ja té els 12 finalistes que formaran part de la segona edició de la ‘Trobada de Talent’, una reunió on directors i guionistes presentaran els seus projectes a productores i distribuïdores del món del cinema per mirar de tirar-los endavant. Entre les empreses productores i distribuïdores confirmades fins al moment, hi ha la distribuïdora de ‘As Bestas’, A Contracorriente Films, així com les productores Alhena Producciones, Benecé, Blooper Producciones, Calabaza Films, Caviar Films, Cineworld, Cocofilms, el Cañonazo, Galápagos, Gold Tower, Oberon Media i The Other Side, entre d’altres. Totes elles es reuniran a Tàrrega amb els 12 candidats, durant el cap de setmana del Galacticat, que enguany se celebra des del 26 de juny al 2 de juliol a Tàrrega.
Després d’un període de selecció on es van rebre 62 projectes, l’organització de la Trobada ha escollit 12 finalistes (quatre llargmetratges, quatre sèries i quatre curts), els quals tindran l’oportunitat de presentar-se davant les productores i distribuïdores durant el Festival. Els llargmetratges escollits són: ‘63: La casilla del mal’, de Arancha Salamanca; ‘Y que le guste la pesca’, de Nach Solís; ‘La Quinta Columna’, de Pedro Garcíamejía i ‘Ananda’, de Roberto e Ivan R. Céspedes. Els projectes de sèries finalistes són: ‘Dead Fest’, de Antonio Garrido, Miki J. López i Abel Alfonso; ‘Los Urrutia’, d’Amaia Yoldi; ‘La Casa’, d’Israel Madran i ‘A l’oest de l’Edén’, d’Anna Maria Bofarull. Finalment, els curtmetratges són: ‘Las que están’, de Gala Díaz; ‘Cerrillos de la Jara’, d’Edu Ramos; ‘Jardines’, de Patricia Benedicto i ‘Mi casa hostil’, d’Ainhoa Bolaños i Silvia Espín.
També en el marc de la ‘Trobada de Talent’, els responsables del festival organitzaran una visita als productors, guionistes i directors per diferents indrets de la ciutat de Tàrrega per tal de mostrar-los possibles escenaris per enregistrar-hi cinema. El director del Festival, Ramon Bochaca, destaca que, tot i haver rebut menys propostes que l’any passat, “enguany són projectes més madurs i que ja tenen un cert recorregut i seleccions prèvies en d’altres pitchs nacionals i internacionals. És a dir, hi ha menys participació que l’any passat, però de més nivell”.
Una edició dedicada als 50 anys de ‘L’Exoricista’
El Galacticat projectarà un centenar de curts i llargmetratges entre els dies 26 de juny i el 2 de juliol. El certamen arriba enguany a la seva desena edició i ho fa ampliant el seu format, afegint a la projecció de films, més d’una vintena d’activitats paral·leles i projeccions especials i diversificant els seus escenaris, ja que tindrà lloc als Cinemes Majèstic de Tàrrega, però també a l’Ateneu i en diversos carrers i places de la capital de l’Urgell.
Com ja és costum, el festival tindrà un ‘leitmotiv’ al voltant del qual girarà la seva programació. Aquest any, coincidint amb els 50 anys de l’estrena de la pel·lícula ‘L’Exorcista’ (1973), estarà dedicat a aquest film dirigit per William Friedkin i d’altres obres relacionades amb el món de les possessions demoníaques i el satanisme.
Un total de 90 curtmetratges, 25 llargmetratges i 10 documentals, de més d’una vintena de països diferents formaran part de la secció oficial del festival. A banda, també es projectaran set pel·lícules clàssiques, com la mateixa El Exorcista i d’altres clàssics relacionats amb el món del satanisme i les possessions demoníaques. També es projectaran dues pel·lícules provinents d’Itàlia, que enguany serà el país convidat de la Secció Focus del Festival: El clàssic del gènere ‘Demons’ de Lamberto Bava i ‘El diablo se lleva a los muertos’ de Mario Bava.
D’entre els curts programats, en destaca ‘La Machine’ d’Alex de Mael Le Mée, director que ja va guanyar el premi a millor curtmetratge fantàstic en la sisena edició del Galacticat amb el seu curtmetratge ‘Aurore’. ‘La Machine d’Alex’ va fer la seva estrena mundial al passat Festival de Sitges, on va guanyar el Melies d’argent 2022. També ‘Fantaterror’, òpera prima dels directors mallorquins Néstor Arranz i Óscar RIP, que serà estrena mundial a Tàrrega i que homenatja el cinema de terror espanyol dels seixanta i setanta.
Pel que fa als llargmetratges, ‘Abruptio’ de Evan Marlowe promet ser un dels plats forts d’aquesta X edició, ja que està protagonitzada per Robert Englund (‘A Nightmare on Elm Street’) i Jordan Peele (Get Out, Nope), entre d’altres figures del gènere del terror. També ‘Call of the Unseen’ de Henrik Pilerud, que només s’ha pogut veure a sis festivals d’Amèrica i a Suècia i que ja ha recollit 21 premis.
Una altra de les novetats d’enguany és que el Galacticat incorpora la secció oficial de millor curtmetratge documental, amb el seu guardó corresponent, el qual se suma als de la Secció oficial de Llargmetratges, Llargmetratge Documental i les seccions oficials de Curtmetratges. Com cada any, el jurat estarà format per diversos perfils de persones relacionades amb la indústria del cinema, enguany, per exemple, en destaca l’actriu Macarena Gómez i el director i guanyador d’un Goya, Alberto Vázquez.
Les entrades i la programació ja estan disponibles al web del Festival: www.galacticat.cat
Més d’una vintena d’activitats paral·leles i projeccions especials
En motiu de la seva X edició, el Galacticat ha preparat un seguit d’activitats paral·leles i projeccions especials al llarg de tota la setmana. La terrassa de l’Ateneu, la plaça la Bassa, la plaça Sant Antoni, l’Avinguda Catalunya i la plaça de les Nacions sense estat acolliran diverses projeccions de curtmetratges i cinema a la fresca, totalment gratuïtes.
Dimecres 28, a la plaça de les Nacions sense estat, acollirà un recital de poesia i una fira literària amb la presència de les editorials Fonoll, Godall, Marwan i Edicions Poncianes.
Dijous 29, es projectarà ‘l’Exorcista’ a les 20.00h als Cinemes Majèstic i, posteriorment, hi haurà una taula rodona amb Eloi Puig, president de la Societat Catalana de Ciència ficció i Fantasia. Divendres 30 es tornarà a projectar, aquest cop amb la teatralització del Taller d’Arts Escèniques de Tàrrega (Cruma).
Dissabte, el Teatre Ateneu acollirà la presentació de diversos llibres i conferències relacionades amb el món de les possessions demoníaques i el cinema fantàstic i de terror. També el Cinema Majèstic acollirà dissabte a les 21.00h la projecció del documental ‘El padre Amorth y el diablo’ i una conferència de Teresa Porqueras, escriptora especialitzada en satanisme i exorcismes.
Aquella mateixa nit de dissabte, des de les 22.00h i fins ben entrada la matinada, els carrers de Tàrrega acolliran la ‘Survival Zombie’, una gimcana de gran format on els participants hauran de sobreviure a una invasió zombie inspirada en la pel·lícula REC 3 (És necessària inscripció prèvia en aquest enllaç: https://zombies.es/es/events/survival-zombie-tarrega-rec3
En aquesta desena edició, el concert de clausura anirà a càrrec de Tubular Tribute, banda homenatge al disc ‘Tubular Bells’ de Mike Oldfield, que compleix 50 anys i que va servir de banda sonora de ‘L’Exorcista’.
A més, durant tota la setmana, més d’una vintena de directors, guionistes i productors passaran pel festival per presentar ‘in situ’ les seves pel·lícules o curtmetratges, així com també participar en sessions de preguntes i respostes amb el públic, taules rodones del sector i altres activitats paral·leles.
La Mostra de Cinema Fantàstic i Terror de Ponent està coorganitzada per l’Associació Galacticat, l’Ajuntament de Tàrrega i Tàrrega Cultura i compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), la Diputació de Lleida, el Catalunya Film Festival, l’Oficina Semat Data (OSD) i l’Obra Social ”la Caixa”.