El Museu Trepat de Tàrrega s’incorpora dins la Ruta Europea del Patrimoni Industrial

La capital de l’Urgell es posiciona així com a punt de referència de la cultura i el turisme en aquest àmbit

El Museu Trepat de Tàrrega és un dels 19 espais del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) que s’han incorporat dins la Ruta Europea del Patrimoni Industrial (ERIH en les seves sigles en anglès: European Route of Industrial Heritage). Això suposa que el Museu Trepat fa un nou pas endavant en el seu posicionament internacional com a testimoni de referència del passat industrial.

La incorporació de 19 espais del MNACTEC a la ruta europea fa que Catalunya esdevingui una de les regions emblemàtiques en cultura i turisme industrial, amb una oferta ben estructurada. Es tracta d’una proposta museística singular que explica els diferents àmbits i processos de la societat industrial arreu del territori català. En el cas del Museu Trepat de Tàrrega, s’aprofundeix en la producció de maquinària agrícola de tracció animal i la mecanització de les tasques del camp.

L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha destacat el valor afegit que el Museu Trepat adquireix amb la seva integració dins la Ruta Europea del Patrimoni. “És una projecció internacional que ajuda a posicionar Tàrrega en l’àmbit cultural i museístic, a l’igual que FiraTàrrega o el llegat jueu medieval que preserva el Museu Tàrrega Urgell”, apunta l’alcaldessa.

Els 19 espais i centres del sistema MNACTEC que s’han incorporat a la ruta ERIH són: Can Marfà Gènere de Punt – Museu de Mataró, Ecomuseu – Farinera de Castelló d’Empúries, Farga Palau de Ripoll, La Tèrmica Roca Umbert de Granollers, MNACTEC, Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa, Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, Museu del Ferrocarril de Calalunya de Vilanova i la Geltrú, Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, Museu de Gerri de la Sal, Museu Hidroelèctric de Capdella, Museu de les Mines de Cercs, Museu Molí Paperer de Capellades, Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Museu del Suro de Catalunya (Palafrugell), Museu del Ter (Manlleu), Museu Trepat de Tàrrega i Terracotta Museu de Ceràmica a la Bisbal d’Empordà.

El Museu Trepat preserva el patrimoni de l’antiga fàbrica J. Trepat, dedicada al disseny, la fabricació i la comercialització de màquines agrícoles com garbelladores, dalladores o lligadores. Durant els anys trenta del segle XX es construïren tretze de les dinou naus actuals. Fins a finals de segle van treballar-hi al voltant de 550 persones, que van fabricar unes 75.000 màquines.

L’Ajuntament de Tàrrega va inaugurar el Museu Trepat l’any 2012 fent visitables les cinc primeres naus, amb la cadena de producció conservada en molt bon estat. L’itinerari discorre per les zones de foneria, disseny i muntatge sumant una superfície d’exposició de 2.500 m2. A més de les visites guiades de cada diumenge, recentment s’ha estrenat una nova ruta sobre sinistralitat laboral. D’altra banda, el Museu Trepat s’ha consolidat com a pol d’activitats culturals amb la celebració del festival d’art contemporani Embarrat, el McTrepat o representacions de FiraTàrrega entre altres.

La Ruta Europea del Patrimoni Industrial sorgeix als anys 90 del segle passat amb l’objectiu de potenciar la cultura i el turisme industrial. Actualment, l’ERIH és la xarxa mundial més gran encarregada de protegir el llegat industrial. Reconeguda pel Consell d’Europa com a Itinerari Cultural Europeu, s’estructura en més de 2.200 llocs d’interès de 51 països.

El Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya aplega 26 centres museístics i patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya mitjançant les seves col·leccions i la museïtzació de les diferents activitats productives.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.