L’Ajuntament de Tàrrega ha fet visible avui la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb la lectura pública del Manifest del 8-M a la plaça Major. Ha estat un acte institucional que ha aplegat autoritats, teixit associatiu i ciutadania. En concret, hi han participat portaveus de tots els grups municipals del consistori, Consell Comarcal de l’Urgell i associacions de dones. Representants de Mossos i Policia Local també hi han estat presents.
Ha obert l’acte la regidora de Feminismes, Alba Castellana, mentre que l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú s’ha encarregat de cloure la lectura. La trobada ha culminat amb la interpretació del ‘Cant de lluita’ de Roba Estesa a càrrec d’alumnes de l’Escola d’Art Ondara de la ciutat.
“El 8 de març és una jornada de reivindicació. Hem de fer sentir el nostre dret a la igualtat en tots els àmbits de la vida personal, social i professional. Les dones volem una societat igualitària, justa, equilibrada, inclusiva i integradora. Denunciem la bretxa salarial i la precarietat laboral que patim”, clama el manifest redactat per les dues entitats municipalistes de Catalunya (ACM i FMC).
I assevera: “És imperatiu que tota la ciutadania i totes les institucions del nostre país ens comprometem amb la igualtat d’oportunitats. El desafiament és col·lectiu, i plegats podem construir un món on les dones i les nenes visquin lliures de discriminació i violència, assolint així la veritable igualtat. És el moment d’actuar de manera concertada, amb la col·laboració de totes les institucions, agents socials, dones i homes dels nostres pobles i ciutats, per assolir la igualtat real”.
La capital de l’Urgell completarà la jornada d’avui amb un concert de la “rapera” feminista Bewis de la Rosa a l’Espai MerCAT (22h) en el marc del cicle musical Tàrrega Sona.
El 8-M deixa pas a un mes d’activitats reivindicatives a Tàrrega, enguany emmarcades sota el lema ‘Teixint cures’. Es tracta d’una nova campanya dissenyada per la Regidoria de Feminismes que posa el focus en el treball de les dones dins l’economia submergida i les tasques invisibles que duen a terme en l’àmbit de la llar per al sosteniment i benestar de les famílies. Són treballs de cures, tradicionalment desenvolupats per dones quasi en solitari i que no són valorats ni social ni econòmicament.
De la mateixa manera, ‘Teixint cures’ reivindica la sororitat entre dones, fonamental per conciliar la vida familiar i laboral, alhora que denuncia la sobrecàrrega de feina que incideix en el deteriorament de la seva salut tant física com mental. Al mateix temps es denuncien les males condicions laborals associades al treball domèstic i de cures, especialment greus en els grups socials més vulnerables, com els formats per dones immigrants o en situació irregular.
A més de l’exposició temàtica que es pot veure a la plaça del Carme i en xarxes socials, plasmada en cartells de Dani Hernández i Rosa Colilles, s’han preparat diferents propostes com és el cas d’una taula rodona el dissabte 9 o una conferència el dimecres 13 de març a la Biblioteca Germanes Güell, ambdós actes amb la participació de Márcia Botelho de Oliveira, Doctora en Treball Social.
A més, el dimecres 20 de març Cinemes Majèstic projectarà diversos curtmetratges que tracten la temàtica de les cures. Un altre esdeveniment destacat és la segona edició de la jornada sobre eco-feminisme i art efímer el dissabte 6 d’abril (d’11 a 14 h, Escola Ondara).
No faltaran els tallers participatius, el dissabte 16 de març sobre tints vegetals i el dissabte 23 sobre fotobrodat, a l’antic escorxador. D’altra banda, la programació del 8-M inclou demà dissabte 9 de març la Gamverrada, trobada de colles de cultura popular liderades per dones sota l’organització de La Verreta de Guixanet, que en cas de pluja concentrarà totes les activitats a la plaça de les Nacions sense Estat.