Un total de 22 dones de l’Urgell s’han incorporat al projecte “Lleida, terra de dones transformadores”, en un acte que va tenir lloc el dijous a la Sala La Panera de Castellserà. Amb aquestes noves dones, la iniciativa supera ja les 120 adhesions a les comarques on a hores d’ara s’ha desplegat, que són, per aquest ordre, el Pla d’Urgell, la Noguera, les Garrigues, la Segarra i l’Urgell. El projecte clourà el proper dia 24 d’abril al Segrià el seu desplegament territorial per la vegueria.
En l’acte hi va participar la delegada del Govern, Montse Bergés i Saura, la secretària general d’Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva, i l’alcalde de Castellserà, Marcel Pujol i Coll. També hi han assistit els directors dels serveis territorials d’Igualtat i Feminismes, d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i de Cultura, Elena Fuses i Navarra i Albert Turull i Rubinat i Dolors Vila i Calvet, i el president del Consell Comarcal de l’Urgell, José Luis Marín i Ruiz, entre altres.
Montse Bergés va destacar la varietat i diversitat de projectes vitals i professionals que es van incorporant a la iniciativa de les dones transformadores. “Són projectes -ha dit-, que ja estan en marxa i que ja estan transformant la realitat del món rural amb dones al capdavant i que fins ara han romàs sense la visibilitat i el reconeixement que els pertoca”. Precisament per donar a conèixer aquestes activitats, ‘Lleida, terra de dones transformadores’ busca referents femenins potents al territori que esdevinguin un moviment, amb una dinàmica participativa ferma i oberta que afavoreixi els canvis a l’entorn rural”.
Per la seva banda, Georgina Oliva qualificava el projecte ‘Dones Transformadores’ com un “motor de canvi” per què “construeix espais on ens escoltem i esdevenim visibles”. Segons Oliva, “com a dones enfrontem molts estereotips i rols de gènere, especialment a l’entorn rural, on la realitat és que existeix una gran varietat de professionals i de situacions vitals innovadores i, alhora, també encara discriminacions, que són el que aquest projecte vol contribuir a visibilitzar en el primer cas i a superar en el segon”. També ha destacat el fet que el projecte recorri el territori “de la mà de moltes dones que són referents, fent xarxa i posant en comú les seves experiències que, amb esperit crític, fan un món més sostenible i més just, perquè l’empoderament ha de ser col·lectiu”.
Durant l’acte, es va organitzar una trobada de dones de l’Urgell, en què van compartir experiències vitals i professionals i parlar de la transformació feminista en l’entorn rural, de les desigualtats i estigmes que hi pateixen les dones i de la necessitat de superar-hi l’agropatriarcat encara present.
Les dones de la comarca interessades a formar part del projecte han estat documentades i fotografiades per tal que el material resultant es vagi incorporant a les eines de difusió del projecte, com ara la pàgina web donestransformadores.cat i el compte d’Instagram https://www.instagram.com/donestransformadores/, amb la intenció de fer valdre l’esperit transformador de les protagonistes.
El projecte “Lleida, terra de dones transformadores” està impulsat per la Delegació del Govern a Lleida, i compta amb el suport dels departaments d’Igualtat i Feminismes i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El seu objectiu és donar a conèixer les dones de l’espai rural de la vegueria que amb la seva acció quotidiana detecten mancances de l’estatus quo en l’entorn i actuen per a superar-les, buscant tenir-hi un impacte social, cultural, econòmic, territorial, tecnològic, sostenible, educatiu, artístic o agrícola. Aquest objectiu s’emmarca en l’Agenda Rural de Catalunya i en la prioritat del Govern d’impulsar la transformació feminista transversal en tots els àmbits.