Els Cinemes Majèstic de Tàrrega han acollit aquest divendres a la tarda la preestrena del llargmetratge documental Casa Reynal, de la directora Laia Manresa Casals i produïda per Films de l’Orient i Video Profilmar. La projecció d’aquesta obra rodada a Bellvís (Pla d’Urgell) ha comptat amb la presència de la mateixa directora i, alhora, ha servit com a acte de presentació de la XI edició del Galacticat – Festival Internacional de Cinema de Tàrrega i Ponent, el qual se celebrarà entre el 24 i el 30 de juny. En aquest acte s’ha comptat amb la presència del director del festival, Ramon Bochaca, i el responsable de producció, Ismael Conejero, així com amb el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega, Miquel Nadal.
Després de ser guardonat amb el premi a ‘Millor documental català’ de la darrera edició del Festival DocsBarcelona, Casa Reynal s’ha projectat aquesta tarda per primera vegada a la demarcació de Lleida. El documental explica com, després de la mort de l’àvia de la directora, la seva mare decideix vendre Casa Reynal, la casa pairal situada a Bellvís. Amb la seva família es desplaça fins allà per tancar la casa. Mentre endrecen armaris i fan caixes, es van trobant amb rastres del passat familiar i la directora decideix rescatar la biografia de la padrina. Aquest retorn esdevé un viatge íntim en el temps, que enllaça la història privada de tres generacions amb la nostra història col·lectiva recent.
El director del Galacticat, Ramon Bochaca ha assenyalat que “poder fer la preestrena amb la presència de la directora i les productores és bestial a nivell cultural pel territori i ens ajuda a explicar molt bé la nova direcció del Galacticat” i ha afegit que “és l’album familiar que tots voldríem tenir i que ens transporta, sense sentimentalismes, als records més vius de la nostra infancia”.
Presentació del XI Galacticat
La preestrena ha estat organitzada pel Galacticat, el qual ha aprofitat l’ocasió per presentar la seva XI edició, que enguany tindrà lloc del 24 al 30 de juny als mateixos Cinemes Majèstic, a l’Ateneu de Tàrrega i les places i carrers de la capital de l’Urgell.
El Festival, que ja ha presentat la seva programació oficial, projectarà 90 obres al llarg de la setmana del certamen, comptant amb les Seccions Oficials de Llargmetratges, Llargmetratges Documentals i Curtmetratges (Terror, Ciència Ficció, Fantasia, Gènere Lliure i Documental), així com les seccions paral·leles de Clàssics, Ghost i Focus. El director del Festival, Ramon Bochaca, ha destacat l’obertura de la programació a altres gèneres més enllà del terror i la fantasia i l’aposta decidida pel cinema documental: “La programació oficial del festival aquest any és molt concisa. Hem fet una tria molt potent i creiem que totes les pel·lícules són excel·lents. El nou focus del Galacticat ens ha permès ampliar molt el pes potencial de la programació de documentals, la qual cosa garanteix una programació al·lucinant de llargs i curts en aquestes seccions”.
Com ja és costum, el festival tindrà un ‘leitmotiv’ al voltant del qual girarà la seva programació. Aquest any, el certamen vol homenatjar el món de la contracultura i les tribus urbanes dels anys 60, 70 i 80. Així doncs, el Galacticat repassarà la història d’aquest underground cinematogràfic amb la projecció de clàssics com, Bob Dylan: don’t look back (1967), Let’s get lost (1988), Trainspotting (1996), Paris Texas (1984) o Spinal Tap (1984) entre d’altres obres de directors com Boyle, Wenders, Spheeris o Parker. A més, dins la secció especial Ghost, el festival realitzarà una projecció especial teatralitzada de The Rocky Horror Picture Show (1975), un clàssic del cinema queer del segle XX.
Nous horaris i espais de programació
Una de les principals novetats d’enguany és la confirmació del Teatre Ateneu de Tàrrega com a punt de projecció del Galacticat, sumant-se així als emblemàtics Cinemes Majèstic i a les places i carrers de la capital de l’Urgell on el Festival acostuma a organitzar les seves projeccions a la fresca.
A més, el Festival Internacional de Cinema de Tàrrega i Ponent també ha readaptat els seus horaris habituals. En aquesta XI edició se suprimeixen les projeccions matinals durant els dies laborables, concentrant la programació del festival durant les tardes laborables i durant tot el dia en els festius.
El tradicional concert de clausura del Galacticat també s’ha adaptat a la temàtica de l’edició XI i es trasllada a Cal Trepat, on s’organitzarà el dia 30 de juny un concert punk amb l’actuació dels grups Ruïnosa y las Strippers de Rahola, Zombi Pujol i d’altres encara per confirmar.
El Galacticat – Festival Internacional de Cinema de Tàrrega i Ponent anunciarà en les setmanes vinents les altres activitats paral·leles i projeccions especials del Festival, a través de les Xarxes Socials i de la nova Newsletter, a la qual els interessats es poden inscriure a través del seu web: www.galacticat.cat.
Informa: Miquel Àngel Daviu Llovera i Oriol Gordillo Laboreo