Tàrrega estrena un nou bus urbà 100% elèctric

És el primer d’aquest tipus a la demarcació i el vehicle incorpora millores en l’accessibilitat en favor dels usuaris amb mobilitat reduïda

La ciutat de Tàrrega disposa des d’aquest dilluns 29 de juliol del primer bus urbà de la demarcació que és 100% elèctric i que substituirà l’actual vehicle. El servei, que compta amb 30 parades i registra 20.000 usuaris l’any, experimenta així un avenç important en sostenibilitat mediambiental.

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan i Vallverdú, ha destacat “el compromís de l’Ajuntament amb la sostenibilitat i el foment del transport públic, però alhora amb l’accessibilitat pensant en un vehicle que tingui en compte les persones amb problemes de mobilitat i les que porten carrets amb nadons, així com les invidents i amb deficiència auditiva”.

Per la seva part, el secretari de Mobilitat i Infraestructures del Departament de Territori de la Generalitat, Marc Sanglas, ha assenyalat que “treballem per afavorir el dret a la mobilitat descarbonitzada i aquesta és una aposta nostra i de l’Ajuntament de Tàrrega, i des del Govern hi dediquem més recursos cada dia”.

D’altra banda, Valeriano Díaz Revilla, director de l’empresa ALSA – Zona Mediterrània, ha assegurat que “el nostre objectiu per la descarbonització és clar incorporant vehicles d‘última generació també en serves i urbans i interurbans, que assoleixin l’eficiència ambiental, seguretat i major confort per als viatgers”. ALSA també informa que amb l’ús de vehicles elèctrics en lloc de dièsel s’aconsegueix cada mes un estalvi de 3.800 litres de dièsel, que comporten evitar emissions de 5.700 quilos de CO2.

Característiques del nou bus urbà

El bus és un model MAN Lion’s City E10, que fa 10 metres de llargada i té una capacitat per 27 persones assentades i 50 persones dempeus. Quant a l’accessibilitat, el vehicle consta d’una rampa doble i a la seva porta central s’instal·len dos espais per a cadira de rodes i carret de nadó, així com quatre seients reservats per a persones amb mobilitat reduïda. Tanmateix, té un sistema de guiat òptico-acústic a l’interior del vehicle per a persones invidents o amb deficiència auditiva.

El vehicle, que té una autonomia d’uns 300 quilòmetres, es recarregarà diàriament a les instal·lacions de l’empresa Motor Tàrrega, mitjançant un acord entre ALSA i aquesta empresa targarina. La tecnologia emprada, que és la més avançada en bateries d’ions de liti, permeten la seva càrrega completa en menys de tres hores.

Conveni entre Ajuntament, Generalitat i ALSA

El maig de 2023 van signar un conveni entre el Departament de Territori de la Generalitat, l’empresa ALSA -concessionària de la gestió de l’autobús urbà des de l’agost de 2013- i l’Ajuntament de Tàrrega, per al servei habitual del bus urbà de la ciutat i altres millores, amb un import de 110.249,36 euros.

El conveni inclou millores que ja s’han executat aquest gener, com la inversió amb la instal·lació de tres marquesines amb banc (10.865.70 euros), els treballs d’arranjament i pintura de tots els tòtems informatius i bancs de les parades i també una nova vinilació amb els horaris de cada una de les parades (7.219,26 euros)

24 anys de la posada en marxa del bus urbà de Tàrrega

El 21 d’agost de 2000 es va inaugurar un primer bus urbà de Tàrrega, primer servei experimental, que acabaria de prendre forma l’abril del 2003, amb un acord entre l’Ajuntament i l’empresa de transports de viatgers Alsina Graells, que va construir expressament un autobús per a la ciutat. A més del bus urbà, també hi ha un servei específic d’autobús per als pobles agregats de Tàrrega.


Informa: Gerard Díaz Tribó i Nil Ortiz Baldomà

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.