CARTAES va ser invitada el passat dijous 12 de gener al Seminari de formació que es va organitzar des del Consorci de Gestió del Residus del Vallés Occidental. En el marc de l’elaboració del nou Pla de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos del Vallès Occidental (PREVOC) . El Seminari de Formació consta de quatre sessions que es realitzaran al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (Vacarisses) durant el mes de gener i febrer i té l’objectiu de compartir innovació i èxits en la gestió dels residus municipals. L’experiència de Cartaes es va presentar com a model d’èxit de gestió d’una deixalleria i estem molt contents que ens haguessin convidat.
En el primer seminari, en el que vam ser invitats, es tractava de la prevenció de residus, i hi van haver 4 experiències més d’ arreu de Catalunya: Ajuntament de Reus i Càritas de Reus, Ajuntament de Viladecans i entitat Solidança, Ajuntament de Montgat i Ajuntament de Manlleu.
Cartaes va explicar la seva experiència en la gestió de la deixalleria de Tàrrega i la recuperació dels productes que arriben i que un cop reparats poden tenir una segona vida. Vam explicar detalladament com tirem endavant el nostre projecte, els nostres objectius, costos econòmics i recursos humans que hi dediquem, problemes que tenim en l’execució i resultats obtinguts, tant econòmics com de recuperació de residus; des de la nostra creació al 2011. Tots els presents van quedar sorpresos dels resultats, pel que fa a residus que evitem que vagin a l’abocador, preparant-los per a la reutilització, i ja ens han assegurat que ens vindran a fer una visita per poder copiar el nostre model de gestió.
Des de Cartaes valorem molt positivament la nostra participació al seminari i de que hagin comptat amb nosaltres per explicar la nostra experiència i servir així de model a seguir per a altres deixalleries d’arreu de Catalunya. Tot i que a Tàrrega ja tenim molt camí fet, des de Cartaes pensem que hem de continuar caminant en aquest sentit i educar a la població en el canvi d’hàbits i en demostrar que comprant productes de segona mà aconseguim un impacte ambiental molt positiu.