El nombre de diputats que té cada Diputació depèn dels habitants de cada província i van des dels 25 que té Lleida o els 27 de Tarragona i Girona als 51 de Barcelona. Alhora, cada província està dividida en partits judicials als quals els corresponen un nombre diferent de diputats en funció de la població. Barcelona està dividida en 14 partits judicials, Girona en 6, Tarragona en 5 i Lleida en 7.
Els regidors que acabaran ocupant un lloc de diputat s’escullen de la següent manera: Imaginem que un candidat del partit A ha obtingut un lloc com a regidor a un municipi que pertany al partit judicial de Vic, al qual li correspon enviar 2 diputats.
Un cop constituïts els Ajuntaments, la junta electoral ordena de més a menys vots els grups polítics que han obtingut regidors en municipis d’aquell partit judicial. Per assignar els escons es divideixen el nombre de vots de cada partit entre el nombre de diputats en joc i un cop feta la divisió, s’assignen als valors més alts fins exhaurir-los. D’aquesta manera el partit A obtindria 2 diputats i el partit B, 1. La resta, es quedarien sense representació a la Diputació.
Durant els 5 dies següents a la repartició la Junta Electoral de zona convoca els partits perquè proposin els diputats que han d’ocupar les cadires de la corporació. El partit A, amb dret a un diputat, podria proposar el regidor del qual parlàvem per ocupar una d’aquestes cadires
El ple de constitució de la Diputació se celebra el cinquè dia hàbil posterior a la proclamació dels diputats electes en una sessió en què s’investeix també el president.