Els dos agramuntins que han participat a la Uniraid 2018, l’Oriol Farràs i en Jordi Noguera, han completat aquest raid solidari per a estudiants que els ha dut a recórrer més de 5.000 quilòmetres, 2.600 dels quals fets al raid que va recórrer part del Marroc. L’Oriol Farràs indica que el recorregut els va portar, en un primer moment, fins a Tànger, on van fer una etapa d’iniciació fins a Meknes per tal de provar la brúixola i el guide-book. A partir d’allí, indica el participant, la ruta va ser espectacular: “Vam anar cap als peus de l’Atles, de Meknes a Midelt. Al fons es veien totes les muntanyes i ens vam quedar al·lucinats al veure tanta neu. Vam travessar l’Atles per uns ports de muntanya, vam passar per boscos on fins hi tot vam veure monos i quan vam passar la serralada, vam arribar a explanades totalment de pedra i molt àrides i a trams de desert i dunes que van ser espectaculars”.
Aquest raid no és competitiu tot i que els participants sí que busquen aconseguir el màxim nombre de punts en funció de la seva capacitat d’orientació, no de la velocitat amb la que es compleixin les etapes. En el cas dels agramuntins, cal destacar que va ser l’equip que va tenir una millor evolució, fet que va ser premiat per l’entitat organitzadora: “Vam quedar primers en un dels 5 premis més importants que es donaven que era el Premi de Formació, i era el premi que donaven a l’equip que més havia evolucionat des del dia que vam arribar fins a l’últim dia”.
La Uniraid també té una vessant solidària que es concreta en diferents projectes, tal i com indica Jordi Noguera. Per una part, els participants porten material solidari pels habitants dels pobles pels quals van passant: “Finalment, nosaltres vam portar uns 100 kg de material solidari, gràcies a que vam tenir moltes col·laboracions de la gent d’Agramunt. Aquest any ha sigut el primer any que el primer dia vam entregar el material solidari a un tràiler, cosa que agraeixes molt perquè al cotxe pesa molt. Vam entregar una part i l’altra part la vam entregar a les poblacions per les que vam passar. Amb la organització, també vam parar a un poblat en el que hi havia una escola i allí, gràcies a diferents equips i l’organització, es va fer una aula informàtica per aquells nois i noies de l’escola”.
Per altra part, en una zona del recorregut, cada equip va plantar una palmera i van poder fer el començament d’un petit oasi perquè s’arreli la terra i es pugui cultivar.
L’Oriol i el Jordi indiquen que la valoració d’aquesta experiència és molt positiva i que l’any que ve repetiran l’experiència.
Ràdio Sió