Tàrrega, 29 d’agost de 2023. FiraTàrrega compta amb fins a 25 estrenes per a l’edició d’aquest 2023, una xifra que representa el 54% del total de la programació que es podrà veure del 7 al 10 de setembre a la capital de l’Urgell. Tretze d’aquestes estrenes seran absolutes, nou es podran veure per primera vegada a l’Estat espanyol, dos s’estrenen en format de carrer i una, en format sala.
El programa Suport a la Creació, puntal de les estrenes de FiraTàrrega
De les tretze estrenes absolutes, sis formen part del Suport a la Creació 2023, el programa d’acompanyament de produccions escèniques del Territori Creatiu que FiraTàrrega realitza durant tot l’any. Es tracta de la peça conjunta entre Alba G. Corral i l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida amb Les nostres terres com planetes dansant, un gran poema simfònic-visual, amb una orquestra de 40 músics en escena i amb l’esperit d’agermanar les Terres de Ponent i les Terres de l’Ebre; Big Bouncers amb Plata, una nova proposta d’utilització dels espais quotidians; Cia. Atzucac amb Noves espiritualitats per a persones atees, un espectacle d’humor per intentar resoldre inquietuds transcendentals; Cia. Pagans amb El valor de res, una trobada ritual i participativa on cadascú llegirà un llibre sorprenent; Maria Palma amb La veu submergida, una peça de dansa acroaquàtica sorprenent dins d’un gran aquari i Marga Socias & Els Mals Endreços amb Orelles, un divertit concert que té lloc en una caravana.
La resta d’estrenes absolutes són Eléctrico 28 amb Definicions ambulants, un diccionari efímer que proposa noves definicions del món on vivim; Cia. Du’k’to amb A Rienda Suelta i el seu circ vitalista; Holoqué amb Steampinball, una instal·lació on es mesclen les arts escèniques, l’artesania i la tecnologia immersiva; La Casa Oscura amb Uroboros i l’energia de dos ballarins que recorren les diferents etapes de la vida; Zum-Zum Teatre amb Rhinos, on tres rinoceronts afables inciten al públic a ballar; Impulsos amb Lenguajes, on es presenta un deliri col·lectiu de solituds compartides a través del circ i Oriol Sauleda amb Llumeneres, on el poeta català fa de mestre de cerimònies d’una festa extravagant de la paraula, la música i la dansa.
Àmplia presència de companyies internacionals
De les dotze companyies internacionals que actuaran FiraTàrrega 2023, nou comptaran amb espectacles que es veuran per primera vegada a l’Estat espanyol. La lituana Agniete Lisickinaite aterra amb Hands up, una acció performativa que se centra en la cultura de la reivindicació; els francesos Cie. L’homme debout presenten Mo et le ruban rouge, una proposta de gran format itinerant sobre el viatge imaginari d’un nen que comptarà amb més d’una vintena de voluntaris locals; els canadencs Compagnie 1+(1+1) compten amb el català Ricard Soler a la direcció i arriben amb Wazo, un espectacle de circ a càrrec d’un trio d’acròbates-ornitòlegs; els belgues La Compagnie des six faux nez mostren Fiammiferi, una adaptació del conte “La petita venedora de llumins” de Hans Christian Andersen sense final feliç; els britànics Kaleider exhibeixen Fish Mobile, una gran instal·lació que transforma el paisatge urbà amb un mòbil gegant penjat al carrer; els belgues No Way Back ballen amb Wa7ch Morocco al ritme de la música urbana defensant l’orgull dels seus orígens; els danesos Svalholm presenten Collective Matter, una experiència site-specific de dansa, escultura i cant en directe; els txecs Temporary Collective dansen amb Silent, una peça nascuda en l’època de les restriccions per pandèmia i que fa reflexionar els espectadors a través de les ordres que han de seguir i el belga Modo Grosso mostra Tout/Rien, una reflexió minimalista sobre el pas del temps i el simbolisme dels petits objectes.
Estrenes en altres formats
FiraTàrrega també ofereix l’adaptació d’obres en nous formats com, per exemple, Sonoma de La Veronal, que per primera vegada exhibeix l’espectacle a l’espai públic amb la participació de diverses dones voluntàries; Recreativos Federico d’Álex Peña, que instal·la a l’Espai Reguer unes màquines recreatives customitzades en l’obra i la figura de Federico García Lorca o Jo, travesti de Cia. Roberto G. Alonso, que es presenta en format sala per primera vegada després de la seva estrena a l’Antiga Presó Model de Barcelona dins el Grec Festival.
Bon ritme d’ocupació als espectacles de pagament
Quan falta poc més d’una setmana per l’estrena, FiraTàrrega ja supera el 60% d’ocupació dels espectacles de pagament d’aquesta edició entre la suma de venda d’entrades (5.234) i invitacions (3.161) per als professionals acreditats.
FiraTàrrega se celebra del 7 al 10 de setembre amb 46 propostes d’arts escèniques de 45 companyies diferents. El 50% de les companyies són catalanes; el 22%, nacionals i el 28%, internacionals en una programació que aposta per la participació i el retorn dels grans formats. Per als espectacles de pagament es poden adquirir les entrades al web www.firatarrega.com amb preus que oscil·len entre els 5 i els 18 euros i també hi ha una àmplia programació d’espectacles gratuïts a l’espai públic.