El CAP i les residències de Tàrrega, protagonistes dels Premis Culturàlia

La 23a edició dels guardons, que atorguen el Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, també distingiran el pintor Magí Puig, les Aules Universitàries de l’Urgell, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i el Grup Borges per la rehabilitació del Mas Colom

Tàrrega lliurarà el proper dissabte 27 de novembre la 23a edició dels Premis Culturàlia en reconeixement a la tasca de persones i entitats en els àmbits social i cultural. La capital de l’Urgell recupera aquesta iniciativa després de l’aturada obligada de l’any passat a causa de la pandèmia. De fet, la Covid-19 i tot el que hem viscut des del març del 2020 serà ben present en la gala de lliurament dels premis, que es convertiran en un homenatge al personal sanitari i assistencial del CAP i les residències de gent gran San Antoni i Llar d’Avis del Carme, distingits amb el guardó social extraordinari d’aquesta edició. Els premis, concedits pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, també reconeixeran el pintor Magí Puig (premi a l’artista); les Aules Universitàries de l’Urgell: Agramunt, Bellpuig i Tàrrega (premi comarcal); l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (premi intercomarcal); i el Grup Borges (premi a l’entitat) com a impulsors de la recuperació del patrimoni del Mas Colom.

La gala serà oberta a tothom (20:45h, Teatre Ateneu) i inclourà la projecció d’audiovisuals posant de relleu el perfil de les persones i entitats reconegudes. La figura del guardó dels Premis Culturàlia és obra de l’artista targarí de forja Josep Castellana. La vetllada oferirà també l’actuació del grup amb arrels targarines Escorça. L’acurada escenografia serà un disseny del targarí Llorenç Corbella. L’acte és obert al públic però per assistir-hi cal reserva prèvia, atès que l’esdeveniment seguirà la normativa antiCovid vigent. Les persones interessades a assistir a l’acte poden reservar la seva localitat a La Botiga del Museu (c/Major, 11).

“Estem molt contents que s’hagin pogut recuperar els Premis Culturàlia després de la cancel·lació de l’any passat”, ha manifestat el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, alhora que ha agraït la perseverança i l’empenta del Centre Cultural de Tàrrega. “És un plaer coorganitzar amb l’entitat el lliurament dels guardons, els quals exemplifiquen la diversitat cultural i social del territori”, ha assenyalat. Per la seva part, el director dels Premis Culturàlia, Antoni Palou, ha destacat el reconeixement al personal sanitari i assistencial del CAP i les residències de gent gran de la ciutat “com una mostra de sentit agraïment i rellevància vers les persones que van esmerçar tot el seu esforç per salvar vides”. A la roda de premsa celebrada avui a la Casa Consistorial de Tàrrega també han assistit Pep Vall, president del Centre Cultural de Tàrrega, i Montse Rubinat, membre de la junta de l’entitat (vegeu fotografia).

  • PREMI SOCIAL ESPECIAL. GUARDÓ EXTRAORDINARI COVID · CAP TÀRREGA, RESIDÈNCIA SANT ANTONI I LLAR D’AVIS DEL CARME: Tàrrega reconeix als sanitaris del Centre d’Atenció Primària de Tàrrega i a les Residències, Fundació Sant Antoni de la Gent Gran de Tàrrega i Residència Llar d’Avis del Carme atorgant-los un guardó especial, amb caràcter extraordinari, per la fermesa i lluita contra la pandèmia que ens ha assolat, per tal de reconèixer-los la gran tasca humanitària salvant la nostra salut i les vides de tots els targarins i urgellencs. Aquest guardó especial es lliurarà als responsables generals que estan al capdavant del Centre d’Atenció Primària de Tàrrega i de les dues entitats privades.
  • PREMI A L’ARTISTA · MAGÍ PUIG: Nascut a Palou el 1966; llicenciat en Belles Arts per la Universitat Sant Jordi de Barcelona el 1989, Magí Puig amplia estudis a la Winchester School of Arts (Regne Unit), actualment viu i treballa a Tàrrega. Es defineix com un pintor “alquimista”; els temes dels seus quadres s’inspiren en alguns viatges (Senegal, Vietnam, Venècia i l’Havana) i escenes de la vida quotidiana (figures a la platja, mercat, imatges de circ…). El 2020 va exposar a Londres, Montpelier i Sant Jean de Luz, el 2019 a Barcelona i París; el 2016 a Londres, París, Barcelona i Tàrrega; el 2009 a París i Nova York entre les més destacables. A més, el pintor targarí col·laborà amb la pel·lícula Josep, que explica la història del dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí, film d’animació que va ser seleccionat l’any 2020 pel Festival de Cannes i que dirigí el dibuixant Aurel. Puig va pintar alguns dels quadres que van inspirar la llum d’algunes escenes del film, un procés que s’anomena “Concept art inspiration”.
  • PREMI COMARCAL · AULES UNIVERSITÀRIES DE L’URGELL – AGRAMUNT, BELLPUIG I TÀRREGA: El jurat dels Premis Culturàlia ha decidit lliurar una menció especial a les Aules d’Extensió Universitària de l’Urgell pels anys de trajectòria, per la incansable tasca divulgativa, pedagògica i de difusió de coneixement, així com pel seu esperit de servei  a la societat, voluntarisme i foment de l’associacionisme envers la gent gran. Es tracta de tres entitats urgellenques amb trajectòries diverses però que serveixen com un element educatiu molt important d’empoderament, de memòria, de lloc de trobada i d’integració per a les persones grans a les tres ciutats on actuen i a les seves respectives àrees d’influència. L’Aula d’Extensió Universitària de Tàrrega, distingida amb el premi Culturàlia l’any 2009, fou constituïda oficialment el dia 11 de juny de l’any 2003. Inicialment formada per 18 socis. El boca orella i la il·lusió i l’esforç del grup inicial ha dut l’Aula a la realitat actual, quan supera els 400 associats. La més novell de totes tres és l’Aula d’Extensió Universitària de Bellpuig, inaugurada el 2018.
  • PREMI INTERCOMARCAL · ECOMUSEU DE LES VALLS D’ÀNEU: L’Ecomuseu de les valls d’Àneu és un museu dedicat a l’etnografia de les valls d’Àneu i la resta del Pallars. Inaugurat l’any 1994, està situat als municipis d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d’Àneu. Bastit des de Casa Gassia a Esterrri, no es reclou en l’edifici sinó que es projecta territori enllà a partir de centres patrimonials repartits per les Valls d’Aneu. Es tracta d’un museu que segueix els principis de la nova museologia, en concret dels ecomuseus. Li concediren la Creu de Sant Jordi l’any 2020 pel seu treball de recuperació, restitució i difusió de l’etnografia de les Valls d’Aneu i la resta del Pallars durant més de 25 anys. Amb estreta col·laboració amb el Consell Cultural de les Valls d’Aneu (Creu de St Jordi l’any 2016) projecten aquest territori per tot Catalunya amb festivals consolidats com el Dansàneu, l’Arxiu Històric i moltes iniciatives culturals més.
  • PREMI A L’ENTITAT · GRUP BORGES: Aquest grup empresarial català amb seu a Tàrrega s’ha dedicat majorment, a la comercialització i distribució d’oli d’oliva i fruits secs. Actualment la companyia és present a 105 països d’arreu del món, i ha estat reconeguda amb el Premi Príncep d’Astúries a l’excel·lència empresarial en la modalitat Gestió de la Marca de Renomlias. A la nostra comarca, el Grup Borges ha invertit 5 milions d’euros a l’entorn del seu futur centre d’interpretació de Mas Colom, on s’ha especialitzat en la producció i comercialització del festuc. El jurat ressalta, la rehabilitació del convent cistercenc de Nostra Senyora del Sufragi, adjunt a la masia, de primeries del segle XX i amb característiques modernistes del taller de Domènech i Montaner. Com a Centre d’Interpretació del Grup Borges i del complex de Mas Colom, l’empresa familiar dels germans Pont inicia una experiència de socialització cultural i patrimonial amb l’obertura del complex Mas Colom a l’Urgell en el marc del 125è aniversari de la fundació de l’empresa.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.