El Castell de Concabella acull l’acte de lliurament del Premi Sikarra 2015 a l’Olivera

OLYMPUS DIGITAL CAMERADissabte 21 de març, la sala gran del Castell de Concabella va omplir-se pel lliurament de la quarta edició del Premi Sikarra. El jurat, format pels representants del Fòrum l’Espitllera i la Fundació Cases i Llebot, va guardonar la cooperativa l’Olivera, de Vallbona de les Monges.

L’acte, que fou conduït pel periodista Lluís Urpí, va comptar amb la intervenció musical de Lídia Pujol, cantant instal·lada a la Segarra i molt vinculada als projectes de desenvolupament i justícia social.

Dins l’apartat dels discursos institucionals va intervenir Adrià Marquilles, alcalde dels Plans de Sió i president del Consell Comarcal, que va felicitar a l’entitat guanyadora i va destacar la importància de la tasca de donar visibilitat i dignitat a un col·lectiu, el dels discapacitat mentals, que tradicionalment havia estat menystingut i amagat a les comunitats rurals.

Per la seva banda, Jaume Moya, secretari del Premi, va llegir el veredicte on es destaca “la vinculació al món rural i al territori, a través de l’elaboració d’un producte de proximitat i qualitat, la constitueix com un veritable lloc d’acollida i una experiència complexa que defineix un original i innovador tipus de vida”, així com la condició de segarrenca de l’Olivera, per la seva seu a la Baixa Segarra i pels seus lligams amb la vida social i cultural de la Segarra. Jordi Oliva, en representació dels promotors de la candidatura, va afegir als mèrits de la guanyadora la trajectòria de quaranta anys, pionera en l’economia social, el model cooperatiu de creació de riquesa i l’excel·lència i innovació contínua dels seus productes.

Carles de Ahumada, president de l’Olivera, que va rebre el guardó de mans d’Albert Turull, president de l’Espitllera, va agrair als presents el reconeixement. En el seu torn de paraula, va traçar el recorregut del projecte, que amb el temps ha acabat definint un model d’emprenedoria social, i les seves ramificacions actuals, amb activitats de defensa dels drets humans i de desenvolupament de comunitats locals en llocs com Guatemala o Benin.

L’acte es va cloure amb una paraules de Jordi Cuxart, vicepresident de la Fundació Cases i Llebot, que va llegir un discurs del president de la Fundació, Xavier Rivera, on felicitava la guanyadora i feia un balanç de les accions desenvolupades pel Fòrum i per la Fundació el darrer any, entre les quals destaquen la col·laboració amb la Paeria de Cervera en els treballs de paisatge, l’oposició a la planta de compostatge d’Ossó de Sió i a la creació del nou Ens sanitari de Lleida, l’elaboració d’un document sobre “Crisi, pobresa i justícia social a la Segarra”, les accions coordinades amb la Xarxa Sikarra i l’inici dels treballs d’inventari de patrimoni de Tarroja de Segarra, entre d’altres. Alhora, reivindicava els esforços per refer la unitat, tradicionalment dividida per fronteres administratives, eclesiàstiques i judicials, dels territoris vinculats a la Segarra històrica, i anunciava noves accions dirigides a reforçar els lligams  socials, associatius i polítics dins aquest àmbit geogràfic.

Després de l’acte institucional, els assistents van poder recórrer el castell de Concabella i les noves exposicions, centrades en els secans de la Segarra i en l’obra de Manuel de Pedrolo, i assistir a un sopar en homenatge de la guanyadora.

 

 

 

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.