La comarca de l’Urgell s’enfronta a un repte demogràfic significatiu, ja que un 35% dels seus municipis tenen un percentatge de població major de 65 anys superior al 30% (la mitjana catalana és del 19,4%). I la tendència per als propers anys és la de continuar augmentant la població en aquest segment d’edat més avançada.
Davant aquesta realitat, la comarca de l’Urgell es planteja la necessitat de reflexionar entorn el model actual d’atenció a la gent gran, amb l’objectiu de poder satisfer les necessitats i desitjos d’aquest segment de la població, que cada vegada és més nombrós i alhora més divers. El Pla local d’envelliment km0 de l’Urgell pretén posar la persona al centre, visibilitzar el col·lectiu de la gent gran i aproximar els serveis a les persones. Aquest Pla parteix de l’adaptació i actualització del Pla d’acció sectorial de serveis a la gent gran de la comarca de l’Urgell realitzat durant l’any 2019.
El projecte, que es desenvoluparà al llarg del 2024, se centra en la línia estratègica de l’envelliment actiu i saludable. Les accions concretes inclouen:
– Suport a les associacions de gent gran: es realitzaran trobades territorials per conèixer la situació actual, interessos i necessitats de les associacions de gent gran.
– Creació i coordinació d’una taula de concertació publicoprivada de l’Urgell: es duran a terme dues reunions amb professionals de diversos sectors (administració pública, entitats, equipaments, empreses privades) per posar en comú diferents qüestions sobre com millorar la qualitat de l’envelliment de la gent gran a la comarca i fomentar un envelliment actiu i saludable.
– Creació d’un directori de professionals de l’envelliment actiu i saludable: es farà una crida a professionals (individuals i empreses) que ofereixen serveis d’envelliment actiu i saludable per a la gent gran. Aquestes dades es recolliran en un directori que es compartirà amb els ajuntaments i les associacions de gent gran de la comarca perquè coneguin l’oferta disponible i puguin ampliar les propostes que s’ofereixen actualment a la comarca.
El projecte és impulsat pel Consell Comarcal de l’Urgell, realitzat i dinamitzat per la cooperativa Raiels SCCL i compta amb el finançament del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.