El ‘Galacticat’, la Mostra de Cinema Fantàstic i Terror de Ponent, projectarà un centenar de curts i llargmetratges entre els dies 15 i 21 d’agost. El certamen arriba enguany a la seva novena edició i tindrà lloc als Cinemes Majèstic de Tàrrega i als carrers de la capital de l’Urgell. A més, com ja és costum, tindrà un leitmotiv al voltant del qual girarà la seva programació. Aquest any, en concret, serà la bruixeria i el món dels maleficis, els sortilegis, l’esoterisme i la seva relació amb la natura.
La secció oficial constarà de 70 curtmetratges, 20 llargmetratges i dos documentals de més d’una vintena de països diferents. A banda, també es projectaran pel·lícules clàssiques relacionades amb el món de la bruixeria i tres obres provinents de la República Txeca, que enguany serà el país convidat de la secció Focus del Festival.
De fet, serà una edició amb molta representació estrangera, ja que s’hi projectaran films com ‘Annular Eclipse’, un llarg de ciència-ficció rodat a la Xina; ‘Tundra’, un curtmetratge provinent de Cuba o ‘Bestia’, una peça d’animació que explora el terror viscut durant la dictadura a Chile i que va formar part de la programació del prestigiós festival de Sundance.
A més, la selecció oficial del Galacticat comptarà amb una àmplia presència femenina, amb directores com l’egipcia Alaa Mahmoud, creadora del curt ‘1+1’, o la uruguaiana Marcela Matta, directora de ‘Muerto en Gloria’ i que estarà present al Galacticat, on realitzarà una sessió de preguntes i respostes amb el públic del festival.
Secció Oficial i paral·leles
Com a darrera novetat respecte a la programació oficial, enguany el Festival Galacticat estrena una nova secció amb el seu corresponent premi: la secció documental, que s’afegirà a la dels llargmetratges i els curtmetratges (Galacticurt). A les seccions paral·leles, hi haurà Focus, amb films de la República Txeca i els clàssics.
Com és costum, es projectaran pel·lícules clàssiques relacionades amb el motiu de l’edició, que aquest 2022 és la bruixeria. En aquesta novena edició hi haurà films coneguts pel gran públic com són ‘Una Bruja Novata’ (1971) o ‘Conan el Bàrbar’ (1982), però també rareses com la italiana ‘La maschera del demonio’ (1960) i la sueca ‘Häxan – La brujería a través de los tiempos’ (1922), la qual compleix un segle des de la seva estrena.
Primera Trobada del Talent
L’organització de la novena edició del Galacticat ha rebut 120 guions per participar a la primera edició del concurs de guions curtmetratges, llargmetratges i sèries en el marc de la Primera Trobada del Talent. Després d’un període de selecció on es van rebre més de 120 projectes, l’organització de la Trobada n’ha escollit 12 (4 llargmetratges, 4 sèries i 4 curts), els quals tindran l’oportunitat de presentar-se davant les productores i distribuïdores durant el Festival. També en el marc de la ‘I Trobada de Talent’, els responsables del festival organitzaran una visita als guionistes i directors novells per diferents indrets de les Terres de Ponent per tal de mostrar-los possibles escenaris per enregistrar-hi cinema. “L’objectiu, -segons explica Ramon Bochaca, director del certamen- és que s’inspirin en els escenaris de les nostres contrades per enregistrar-hi els seus treballs”.
Els projectes finalistes són: ‘Perro viejo’ (llarg) d’Alejandro Cortés; ‘La Batalla de Carmen’ (llarg) de María Sánchez Testón; ‘Curro’ (llarg) de Raúl Mancilla; ‘Voy a matar a tu madre’ (serie) de Liam Sáez de Jubera; ‘Carmela Piso Franco’ (llarg) de Raúl Sánchez; ‘El rastro del arropiero’ (serie) d’Héctor Escandell; ‘El Puente’ (curt) de Saúl Gonzalez; ‘El deliri de la fi del món’ (curt) de de Jofre Viaplana; ‘Arde’ (curt) de Gemma Capdevila; ‘Libélula’ (serie) de Ulpi de Diego; ‘Plastificados’ (curt) de Nerea Ubeda i ‘WASD’ (serie) de Marta Barrios.
Entre les empreses productores i distribuïdores confirmades fins al moment a la trobada, hi ha la de la pel·lícula ‘Alcarràs’, Avalon; la productora de ‘Tros’, Galápagos Films, així com Benecé Produccions, Alhana Produccions, Lastor Films, Oberon Media, Elastica Films i altres productores i distribuïdores.
La Trobada de Talent compta amb la col·laboració de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC) i està dirigida pel productor Jaime Arnaiz. Un dels eixos d’actuació de la PAC s’anomena Tàndem Festivals – Productores. En aquest, es dinamitza la presència de les productores als festivals per donar-los-hi visibilitat i col·laborar de les accions d’indústria.
En aquestes trobades de talent, la PAC aposta per promocionar l’activitat econòmica al voltant de la indústria cinematogràfica a través d’activitats lúdiques i culturals per als assistents. Des de la PAC i, tenint en compte l’experiència amb el Producers Meet Producers (PMP), una de les accions pioneres d’indústria del festival de Sitges (2015), es dona suport a la trobada del talent, col·laborant amb la participació de productores consolidades que representin una veu professional i experimentada.
Activitats paral·leles: GalacticGames i projeccions al carrer
La novena edició del Festival Galacticat també comptarà amb una secció dedicada als videojocs: la GalacticGames, organitzada conjuntament amb l’Associació Ragnarok. Tindrà lloc divendres a la nit i dissabte a la tarda a l’Avinguda Catalunya de Tàrrega, davant dels Cinemes Majèstic. Durant aquesta activitat, es jugarà a videojocs relacionats amb el terror i la fantasia, com Resident Evil, Silent Hill o Dark Souls i es farà amb la modalitat ‘speedrun’, que consisteix a superar el videojoc amb el mínim temps possible.
Com ja és costum en les darreres edicions, també es faran projeccions de curtmetratges pels carrers de Tàrrega: de dilluns a dijous a la terrassa de l’Ateneu i a la plaça dels Albers i divendres i dissabte a l’Avinguda Catalunya, davant dels Cinemes Majèstic.